Vynikající moučník našich babiček: Upečte si jednoduchá jablka v županu podle Josefa Maršálka

Několik jablek v županu položených na pečicím papíře K.Kargona / Shutterstock.com

Máte rádi jablečné moučníky? Dnes si upečeme oblíbený dezert našich babiček – jablka v županu. Jsou jednoduchá, rychlá a chutnají luxusně. Kombinace křupavého těsta a jablek je zkrátka neodolatelná. Doporučujeme si doma udělat vlastní těsto, ale pokud nemáte na přípravu moučníku moc času, určitě můžete použít i kupované listové těsto. Tak pojďme péct, uděláme si je podle receptu Josefa Maršálka!

Přečtěte si také

Po Birellu přichází s funkčním nealkem i Staropramen, na trh uvádí Cool+ s kofeinem či vitamíny

Moučníků z jablek není nikdy dost

Jablka v županu s oblibou připravovaly naše babičky. Tento oblíbený retro dezert je dodnes populární. Pokud si na něj koupíte už hotové listové těsto, tak ho připravíte skutečně lusknutím prstu. Ale domácí těsto je přece jen o něco lepší. Jeho příprava je jednoduchá a určitě ho podle našeho receptu doma zvládnete.

Jaká jablka vybrat? Volte spíše sladkokyselá až kyselá. Do jablek totiž ještě přijde sladká náplň, takže se nemusíte bát, že moučník bude kyselý. Vybírejte také spíše menší, pevnější jablka, aby při pečení příliš nezměkla. Doporučujeme jablka odrůdy Granny Smith, Idaret, Gala nebo Jonagold.

Jablečné růžičky z listového těsta
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Jablečné růžičky z listového těsta

Jablečné růžičky z listového těsta jsou nevšední variací na kombinaci jablek a listového těsta. Recept, který zvládne úplně každý, a navíc naprosto dokonale vypadá i chutná. Pokud máte doma v lednici listové těsto z obchodu a pár jablek, budete nás za tento recept milovat.

Jablečné růžičky z listového těsta
Perníková buchta s jablky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Perníková buchta s jablky

Jablečná buchta s perníkovým kořením je snadná a vláčná. Vyzkoušejte ji a uvidíte, jak rychle vám zmizí z plechu.

Perníková buchta s jablky
Jablečné kapsičky s tvarohovou náplní
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Jablečné kapsičky s tvarohovou náplní

Křupavé jablečné kapsičky s tvarohovou náplní si zamilují malí i velcí. Náš videorecept vás provede krok za krokem celou přípravou, tak neváhejte a pusťte se do toho.

Jablečné kapsičky s tvarohovou náplní

Recept na jablka v županu

Ingredience na 12 porcí:

Těsto

  • 200 g másla
  • 200 g tvarohu v kostce
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 g soli
  • celý hřebíček

Náplň

  • 12 ks jablek
  • 200 g povidel
  • 100 g rozinek
  • 3 g skořice

Postup:

  1. Nejdřív si připravte těsto. Do mísy dejte mouku, tvaroh rozdrobený na kousky, studené máslo, sůl a rychle vypracujte hladké a nelepivé těsto. Dejte ho na několik minut odpočinout do lednice.
  2. Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců.
  3. Odpočinuté těsto rozválejte na pomoučeném vále do obdélníku o stranách asi 30x40 cm. Nakrájejte z něj 12 stejných čtverců. Doprostřed každého čtverce dejte jedno jablko a díru po jadřinci naplňte směsí rozinek, skořice a povidel. Rohy čtverců potřete vejcem a složte je přes jablko do tvaru šátečku.
  4. Hotové šátečky potřete vejcem a naskládejte je na plech, vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta můžete vykrojit lístečky na dozdobení. Celý šáteček ještě ozdobte hřebíčkem, který zabodnete do šátečku. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C 15–20 minut.

Zdroj: Kupi, pořad ČT Čas na TE.BE