Jak účinně vyčistit kovy bez drahých chemických přípravků? Zkuste pivo, zelí a vodu z brambor

I šperky z ušlechtilých kovů mohou podlehnout nečistotám. Jak je můžete vyčistit? Canva

Jak zbavit stříbro, mosaz, měď a cín nečistot? Pokud nemáte při ruce vhodné přípravky, pomůže i to, co máte běžně v domácnosti. Jak kovy vyčistit a vrátit jim zašlou slávu?

Přečtěte si také

Zázračné účinky bramborové šťávy: Od zklidnění žaludku po krásnou pleť bez akné

Stříbro v perfektním lesku

Jak vyčistit stříbrné šperky či příbory, aby byly zase jako nové? Kromě speciálních přípravků, které jsou určeny na čištění stříbrných kousků, se bude hodit znát jednoduchou babskou radu – lesknout se budou, pokud je opláchnete vodou z vařených brambor.

Pokud však potřebujete stříbro zbavit nečistot, vložte jej do horké vody s hliníkovou lžicí. Trik zbaví stříbro zašlých nečistot a flíčků, na závěr stačí důkladně přeleštit. Hotovo!

Co s mosazí a mědí?

Dalšími moderními kovy jsou mosaz a měď. Máte doma měděné nádobí? Pak vsaďte na čistič v podobě kašičky z octa, soli a mouky. Stačí 2 lžíce soli, šálek octa a lžíce hladké mouky. Směs nechte na předmětu působit 30 minut, následně omyjte přípravkem na nádobí tak, jak jste zvyklí. Pokud na závěr chcete docílit ještě perfektního lesku, přeleštěte mosazné a měděné kusy hadříkem s kapkou oleje – nestačíte se divit!

Starožitné cínové nádobí

Našli jste doma cínové nádobí nebo dekorační předměty? I ty hravě vyčistíte. Pomůže svařené horké pivo a hadřík, kterým jemně přejedete po nádobí. Poté stačí jen vysušit a je hotovo.

Účinný je i čisticí obklad z kysaného zelí. Zelí můžete nanést na povrch nádobí či předmětu. Po deseti minutách smyjte zelí a zbytky nálevu jarovou vodou a osušte jemnou utěrkou. Podle některých skvěle funguje také hadřík z mikrovlákna namočený ve vodě z vařených vajec.

Tip: Jak udržovat kovové předměty dlouho krásné? Pořiďte si speciální leštidlo na kovy – seženete jej v každém hobby marketu nebo drogerii. Sledujte akční letáky svých oblíbených obchodů na Kupi.cz, aby vám neušla ta správná akce.

Vyčistit zašlé šperky můžete i obyčejnou zubní pastou a kartáčkem na zuby Canva

Čištění bronzových předmětů

Také bronz si zaslouží opečovat, aby si zachoval svůj lesk. Bronzové šperky a předměty můžete opatrně potřít kávovou sedlinou, která vám zůstane po šálku odpolední kávy. Nechte ji působit 5 minut, následně ještě lógrem předmět důkladně přetřete. Poté stačí zbytky kávy opláchnout a doleštit pomocí octu.

Slitinu mědi a cínu dobře vyčistí také zubní pasta. Když si na pomoc přizvete ještě kartáček s měkkým chlupem, bude předmět z bronzu jako nový. Prostě jej očistěte zubní pastou, a nakonec důkladně opláchněte a vysušte.

Krásné i elegantní zlato

To nejlepší nakonec: zlato. Ušlechtilý kov někdy černá nebo matní. Jestliže jej chcete vyčistit, můžete vytvořit pastu ze lžíce vody a lžíce jedlé sody. Přípravkem přejeďte předmět a pomocí hadříku ho zbavte nečistot. Na závěr čištění jej opláchněte vodou a vysušte dalším suchým, jemným hadříkem.

Tip: Pozor si dejte na čištění kousků s dalšími kovovými součástmi nebo drahými kameny. Pokud si nejste jistí nebo neseženete vhodný přípravek, vložte své oblíbené šperky a předměty do rukou odborníků – tak předejdete možnému poškození.