Omeleta, míchaná vejce, hemenex... Snídáte rádi vajíčka, ale už vás nenapadá, jak je připravit, abyste nejedli pořád dokola to samé? Následující 3 recepty vám pomohou nabourat snídaňovou rutinu a vnést do ní trochu novoty a svěžesti. Tak směle do toho a dobrou chuť!
Vejce jsou ideální složkou kvalitní snídaně. Ptáte se proč? Na rozdíl od sacharidové snídaně nezpůsobují rychlý návrat hladu a energii vám zaručí klidně na celé hodiny. Při snídani bohaté na sacharidy se totiž vyplavuje inzulín a glukóza a tělo nespaluje vlastní tuky, ale pro energii sahá právě do přijatého jídla.
Kupte se slevou Vejce M.
Při snížení sacharidů ovšem tělo nemá kde brát energii, a proto sahá do vlastních zásob tuku – ubere tudíž tam, kde je tuk nadbytečný. Díky tomu je ideální snídaně ta, která je bohatá také na bílkoviny – nejen, že vás zasytí a nepřipraví vás o svalovou hmotu, ale naopak pomůže ztenčit nějaké ty tukové zásoby. Prostě a jednoduše: dejte si k snídaní namísto ovesné kaše vejce.
Velmi zajímavou a chutnou snídaní mohou být vaječné muffiny. Neobsahují mouku, jelikož jde v podstatě o rychlá vejce zapečená ve formě na muffiny. Výhoda? Přidejte, na co právě máte chuť!
Vejce rozmíchejte se solí a pepřem a poté si vyberte ze dvou možností – buď smíchejte všechny suroviny (zeleninu a vejce), nebo si část vajec odložte a smíchejte je jen s částí ingrediencí – připravíte tak naráz různé druhy muffinů. Třeba s rajčaty, špenátem a mozzarellou nebo s paprikou, žampiony, slaninou a čedarem. A jak na to? Naplněnou, předem vymazanou formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a vaječné muffiny pečte 20 minut. Kromě snídaně je to také skvělá svačina na cesty!
Nabízí se také sladká varianta. Zcela bez lepku a taková, na které si pochutnají nejen milovníci kokosu. Tyhle muffiny lze připravit s medem, ale i bez něj – využít můžete sladidlo, které vyhovuje vám i vašim chuťovým pohárkům. Jak na ně?
Všechny ingredience důkladně promíchejte a těsto přelijte do předem vymazaných forem na muffiny. Troubu předehřejte na 180 °C a muffiny v ní pečte 20 až 25 minut. Po upečení jsou tak akorát vláčné, šťavnaté a ideální třeba k ranní kávě. Ozdobte je oblíbeným ovocem a jogurtem a je to: božská snídaně je na světě!
Tak na této snídani si zaručeně pochutnají milovníci sýra, bylinek a schwarzwaldské šunky. Stačí pár surovin a vydatná snídaně je na světě.
Na 4 porce si připravte:
Postup:
Zapékací misky lehce vymažte máslem. Než se pustíte do přípravy vajíček, nakrájená rajčata dejte na plech vystlaný pečicím papírem, zakápněte je olejem, přidejte česnek, tymián a špetku soli a nechte pár minut péct. Zatím, co se rajčata dopékají, vystelte boky misek šunkou a jejich dno nakrájeným sýrem.
Na řadu přicházejí vejce – oddělte bílky od žloutků, jednotlivé žloutky odložte a bílky vyšlehejte se smetanou, osolte a opepřete dle chuti. Směsí zalijte misky. Ozdobte pečenými rajčátky, přidejte žloutky a bazalku. Vejce už stačí jen přemístit do vyhřáté trouby na 200 °C – pečte 10 až 15 minut a pak ihned podávejte.