Jak a podle čeho vybrat tu nejlepší žehličku na vlasy?

Žena používá žehličku na vlasy Sklo Studio / Shutterstock.com

Být kudrnatou holkou (nebo klukem) není žádný med! Dlouhé kučeravé vlasy jsou nádherné, o tom není pochyb, ale s jejich údržbou je to už horší. U některých kudrnatých vlasů nebo spíše u naprosté většiny bývá nemožné učesat je za sucha a velmi často tak vypadají neupraveně, ať už je učešete anebo ne. Nakonec není divu, že s takovým problematickým typem vlasů saháme po poslední záchraně – žehličce na vlasy.

Přečtěte si také

Nízké ceny na čerpacích stanicích ONO? Je to o maržích, která má ONO v porovnání s ostatními minimální

Jak nejlépe používat žehličku na vlasy?

Jenomže dá se o žehličce na vlasy hovořit jako o záchraně pro vlasy? Hádáte správně, odpověď je NE. Jít do žehličky na vlasy, aby vaše vlasy vypadaly upraveněji a hezčí, může být jako skočit z bláta do louže, když ji nepoužíváte správně a také pokud zvolíte takovou, která nevyhovuje vašim vlasům. Z krátkodobého hlediska je toto řešení ideální, ale z dlouhodobého hlediska nikoli. Tak jakým chybám se při žehlení vlasů vyvarovat?

1. Mohou se žehlit vlhké vlasy?

Někdy prostě nestíháme vysušit si vlasy dokonale do sucha, a tak se může zdát jako dobrý nápad dosušit nebo zcela vysušit vlasy žehličkou. Omlouváme si to tím, že až takový rozdíl mezi žehličkou a fénem není. Ale opak je pravdou.

Nezapomeňte na vlasovou péči v akci

Vysoušeč vlasů se nedotýká bezprostředně vlasů, ale vlasy pomocí něj sušíte z určité vzdálenosti, kdežto žehličkou se dotýkáte přímo vlasů a při opravdu velmi vysoké teplotě. Vlhké či mokré vlasy se tak snadno spálí, respektive je uškvaříte. Pokud budete mít štěstí, vlasům se napoprvé nic nestane. Napodruhé či napotřetí se štěstěnou však už nepočítejte. Vlasy zhrubnou, ztratí lesk, budou slabé, vysušené, lámavé a konečky roztřepené. Prostě jedna velká vlasová katastrofa!

2. Používejte na své vlasy ten správný typ žehličky

Jen se podívejte na to množství žehliček, které se dnes na trhu nabízí! Je jich tolik, že se v nich normální smrtelník nemůže vyznat. Všechny slibují krásné rovné vlasy, ale…? Ne každou žehličku můžete použít na každý typ vlasů.

Důležité je při nákupu i sledovat délku přívodního kabelu žehličky. Stejně jako u fénu, by nás neměl omezovat kabel, protože přeci jen při úpravě vlasů občas potřebujeme větší odstup od zrcadla.

Žena drží žehličku na vlasy Roman Samborskyi / Shutterstock.com

Žehličky na vlasy se dělí podle materiálu použitého na žehlících ploškách:

  • turmalínu (kombinovaný s keramikou),
  • keramiky
  • titanu

Turmalínové žehličky na vlasy jsou hodně šetrné, a proto vyhovují většině typů vlasů a zejména pak těm jemnějším. Poradí si i s hustými vlasy, nicméně zvlášť husté a silné vlasy vyžehlíte lépe titanovou žehličkou, která dokáže rychleji a účinněji teplo přenést. Keramické žehličky jsou také skvělé a vyhovují většině vlasů, zvláště těm jemnějším. To, oč tu však běží, je ale teplota, kterou si na žehličce nastavíte.

Parní žehličku si můžete pořídit i domů, nebojte se, že vás nějak finančně zruinuje, pořídit se dá už od 1 000 Kč. Jak funguje? Do žehličky se nalije ideálně destilovaná voda, z ní se vytvoří pára pomocí ultrazvuku, která proudí tělem žehličky a poskytuje vlasům kompletní péči. Jak na povrchu, tak uvnitř vlasového vlákna. Planeo Elektro nabízí parní žehličku BabyLiss ST395E za akční cenu 1589 Kč, ta výborně vychází i v nezávislých testech blogerů. Pokud chcete vyzkoušet něco dražšího, pak se v elektru mrkněte na Loréal žehličku na vlasy s párou SteamPod, která se dá koupit do 5 000 Kč.

  • Tip: Když budete zase jednou sedět v kadeřnickém křesle, všimněte si, jakou žehličku vaše kadeřnice používá. Moderní vlasová studia jsou vybaveny většinou parní žehličkou, do které mohou kadeřnice přidat různé přípravky pro péči o vaše vlasy.
Ruce používají žehličku na vlasy MilanMarkovic78 / Shutterstock.com

3. Nikdy nedávejte žehličku na maximum

To, že tam ty stupně jsou, neznamená, že je musíte používat. Je jasné, že čím vyšší teplotu budou plošky žehličky mít, tím rychleji vlasy vyžehlíte, ale také je zároveň rychleji poškodíte.

Jemnější vlasy vyžadují nižší teplotu (okolo 150 °C i méně až 170 °C), zatímco na středně silné a nepoddajné vlasy můžete použít klidně vyšší teplotu (170–200 °C). Na opravdu silné vlasy se ve většině případů nemusíte bát teplot 200–230 °C, přičemž jeden pramen vlasů nežehlete víc jak dvakrát!

S tou nejvyšší teplotou ovšem opatrně! Ta se používá například na takové úkony, jako je zažehlování brazilského keratinu, který k aplikaci vyžaduje teplotu 230 °C a přejet pramen několikrát po sobě. Ovšem zde při správné aplikaci nehrozí, že by se vlasy spálily.

Nekamarádíte se se žehličkou, zkuste kulmofén v akci

Kupte se slevou Kulmofén ECG.

Porovnat slevy

4. Používejte na vlasy správnou velikost žehličky

Jestliže máte dlouhé a husté vlasy, lépe se vám budou narovnávat se žehličkou, která má široké žehlicí plošky. Naopak, pokud máte krátké vlasy, zvolte úzkou, se kterou se vám bude mnohem lépe manévrovat.

Tip pro cestovatele

Pokud často cestujete, nebo si jen vlasy chcete žehlit i po návštěvě fitness nebo bazénu, doporučujeme pořídit si malou cestovní žehličku na vlasy. Velmi často ji mají v Lidlu v akci – doporučujeme si nastavit hlídač ceny na stránkách Kupi.cz, kdy vám automaticky přijde na email informace, že se produkt nachází v akci a kde máte nejbližší místo ve vašem okolí, kam si pro něj skočit.

Žena drží žehličku a fén LightField Studios / Shutterstock.com

5. Vždy používejte při žehlení ochranné přípravy na vlasy

Vysoká teplota, které vlasy díky žehličce vystavíte, je pro vlasy opravdu obrovskou zátěží! Nikdy byste proto neměli žehličku na vlasy používat bez ochranného spreje na vlasy proti vysokým teplotám anebo primeru na vlasy proti vysokým teplotám.

6. Žehlete si čisté vlasy

Nejlepší doba na žehlení vlasů? Poté, co je umyjete. Žádná jiná doba vhodná není. Pokud si totiž žehlíte vlasy druhý či třetí den, zkrátka každý den, dokud si vlasy zase neumyjete, veškeré stylingové přípravky, špína a prach, které se za ty dny na vlasech usadí – se zažehlují do vlasů! Vlasy pak ztratí lesk a nejsou hezké.

Pečujte o svoje vlasy s přípravky v akci

Máte už zničené vlasy? Na žehličku zapomeňte!

Jestliže máte už vlasy zesláblé a poničené, žádná žehlička není pro vaše vlasy vhodnou volbou a už nepomůžou ani ochranné spreje na vlasy.

Zaměřit byste se místo toho měli spíše na vhodnou péči o vlasy, přičemž zde je opravdu z čeho vybírat!

Nejde jenom o to vyživovat vlasy zvnějšku, ale zapomínat byste neměli ani na výživu zevnitř. Vaše zesláblé vlasy potřebují vhodnou výživu, respektive hnojivo pro vlasy, pro které si skočte do nejbližší lékárny. Je plné aminokyselin a vitamínů skupiny B, které jsou esenciálně důležité nejen pro růst vlasů, ale také pro jejich kvalitu a celkové uzdravení.