Fíky už nejsou jen exotickým ovocem, díky změnám klimatu se pěstují i u nás

Fíky v celku v dřevěné misce, rozříznuté fíky před miskou Marian Weyo / Shutterstock.com

Pochutnali jste si na dovolené v Chorvatsku nebo Turecku na lahodných fících? Někteří je považují za čistě exotickou plodinu, tu rádi mlsají v sušené podobě, která v zimních měsících plní regály obchodů. Fíky se stále častěji pěstují v Česku, a to i díky globálnímu oteplování. Změna klimatu má řadu nepříjemných efektů, zejména sucha a neustálé vlny veder. Využijte alespoň nějaký pozitivní přínos z této změny a vypěstujte si teplomilné fíky třeba na vlastní zahradě.

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Co je to vlastně fík?

Fíkovník je rod, který zahrnuje kolem 1 000 druhů. Pokud máte nějaký doma v květináči, ještě to neznamená, že vám začne plodit sladké fíky. Pro své ovoce se využívá fíkovník smokvoň. Pokud jste měli to štěstí ho vidět, tak víte, že fíky nemají tradiční podobu ovoce, ale jde o uzavřené květenství, které je velmi sladké.

Fíkovník je opadavý keř, který může dorůst až do 10 metrů. Vyznačuje se zkroucenými větvemi, velkými listy a drobnými květy, které mají baňkovitý tvar. Strom produkuje plody i bez opylení. Hojně se pěstuje zejména kolem celého Středozemního moře.

Nezralé fíky na keři Reflexpixel / Shutterstock.com

Jak se fíkovník pěstuje?

Tento strom roste i na místech, kde je mírná zima, a jelikož se například na Moravě usadilo subtropické klima, je ideálním místem pro vysazení fíkovníku. Pěstoval se zde už ve středověku. Stejně jako jiné teplomilné rostliny ani tato nesnese nízké teploty blížící se bodu mrazu.

Je vhodné si ho předpěstovat v květináči, protože starší rostliny jsou odolnější proti nízkým teplotám. Pokud mu na zahradě nedokážete zajistit potřebnou teplotu, je ideálním místem vyhřívaný skleník, zimní zahrada nebo i velký květináč za oknem. Fíkovník není náročný, můžete ho mít i v interiéru, ale v teplých měsících byste ho měli letnit na přímém slunci.

Nebude vám plodit hned, ale nejčastěji ve druhém nebo třetím roce. Pokud vám omrzne, většinou vám z kořenů opět vyrostou nové výhony. Když se teploty blíží k nule, můžete rostlinu ochránit před mrazem třeba obalením do textilie a kořeny přikrýt slámou.

Fíkovník ocení propustnou zeminu, do které se dá přimíchávat kompost nebo písek. Je vhodné ho několikrát do měsíce přihnojovat organickým hnojivem. Jelikož se rychle rozrůstá, počítejte s jeho přesazováním. Během letních měsíců dbejte na dostatečné zalévání, v zimních měsících ho zalévejte jen minimálně.

Žena v klobouku se natahuje pro fík rostoucí na fíkovníku na zahradě beton studio / Shutterstock.com

Jak se fíky jedí a jak je využít?

Fíky se sklízí, když plod změkne, což poznáte na omak. Ačkoliv je někteří loupou, jíst se dají i se slupkou, ale nejdříve je umyjte. Plody mají zelenou barvu, která může mít fialový nádech, a po rozkrojení uvidíte dužinu v rudé až fialové barvě. Jelikož jsou sušených plodů plné obchody, nejlepší možností je konzumovat fíky čerstvé. Pokud jich budete mít příliš mnoho, můžete je sušit v troubě nebo si z nich udělat třeba džem.

Dají se jíst jen tak nebo si je vychutnejte se sýry, jde o delikátní spojení. Používají se ve sladké i slané kuchyni. Můžete je dávat do koláčů, pudinků, dortů i různých dalších dezertů, a to i jako ozdobu. Využijete je také na čatní, omáčky a též při grilování.

Fíky si skvěle vychutnáte se sýry, tento je v akci

Co obsahují fíky?

Fíky jsou plné důležitých živin, a to jak čerstvé, tak i sušené. Tyto přirozeně sladké plody se pyšní velkým množstvím vitamínu C, vitamínu K, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku a vlákniny. Jsou také nabité kvercetinem, kempferolem, epikatechin galátem a dalšími silnými antioxidanty.

Navzdory vysokému obsahu cukru podporují zdraví, a mohou dokonce pomoci při hubnutí. Nepřehánějte to však s jejich množstvím, ideální je konzumovat do pěti fíků denně, protože mají projímavé účinky a nejsou vhodné ve větší míře, pokud používáte léky na ředění krve.

Fíkový džem a rozkrojené fíky Eirene Fagus / Shutterstock.com

Zdravotní výhody fíků

Pomoc se zácpou – Působí jako přírodní projímadlo, a to díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny.

Pomoc při hubnutí – Vysoký obsah vlákniny se postará o to, abyste se cítili déle sytí a neměli potřebu stále něco mlsat. Sušené fíky jsou výživnou a energeticky nabitou svačinkou, která se skvěle hodí mezi hlavními jídly.

Regulace krevního tlaku – Jsou skvělým zdrojem draslíku a mohou přirozeně snižovat vysoký krevní tlak.

Sušené fíky GVLR / Shutterstock.com

Lepší trávení – Jsou úžasným zdrojem prebiotik, která podporují funkci probiotik, což může pomoci zlepšit proces trávení a celkové zdraví střev. Vzhledem k tomu, že jsou bohaté na vlákninu, zvyšují objem stolice a umožňují normální pohyb střev.

Vyšší plodnost – Od starověku jsou považovány za symbol plodnosti. To bylo později skutečně potvrzeno na základě vysokého obsahu železa. Železo hraje zásadní roli v celém procesu ovulace u žen. U mužů může nízký obsah železa ovlivnit kvalitu a pohyblivost spermií.

Zdraví srdce – Vysoký obsah vlákniny a draslíku pomáhá odstranit přebytečný tuk z těla a tlak ze srdce. To může výrazně pomoci zlepšit zdraví kardiovaskulárního systému. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů, které nejen redukují volné radikály, ale také pomáhají snižovat triglyceridy a špatný cholesterol.