Jak a podle čeho vybrat sjezdové lyže pro děti i dospělé?

Žena a muž drží lyže v obchodě BearFotos / Shutterstock.com

Výběr správných lyží zásadně ovlivňuje požitek z jízdy a pobytu na horách. Přitom vybrat si vhodný model není vůbec snadná záležitost. Záleží hned na několika faktorech, které je nutné zohlednit. Poradíme vám, na co se při výběru nejvíce zaměřit.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Důležité otázky pro výběr lyží

Před výběrem konkrétního modelu je dobré si odpovědět na tyto otázky:

  • Jak dobrý jsem lyžař? Patřím mezi začátečníky, pokročilé, nebo jsem expert?
  • V jakém typu terénu budu převážně jezdit?
  • Jakými oblouky nejčastěji jezdím?
  • Jaký rádius (poloměr zatáčení) pro mě bude ideální?
  • Jakou potřebuji délku?

Kategorie lyží

Kategorii lyží zvolte dle vaší výkonnosti a terénu.

  1. Rekreační: Pokud patříte mezi začátečníky či příležitostné lyžaře, zvolte rekreační lyže. Takové modely jsou lehké a měkké, snadno se ovládají a mají vysokou toleranci k lyžařovým chybám.
  2. Sportovní: Jestliže preferujete výkon a rychlost, zvolte raději sportovní lyže. Mají tvrdé jádro, takže dokážou lyžaře podržet při rychlé jízdě, ale stále nabízejí jistou míru tolerance k chybám a nevyžadují stále maximální úsilí.
  3. Freeride/freestyle: Tyto lyže jsou vhodné pro speciální lyžařské disciplíny, jako je ježdění ve volném terénu mimo sjezdovku. Jsou širší, nepropadají se tedy v hlubokém sněhu. A mají zvednutou špičku, aby z prašanu snadno vyjely nahoru.
  4. Dámské: Tyto lyže tvoří samostatnou kategorii. Oproti unisexovým modelům jsou kratší, lehčí, měkčí a mají posunutý montážní bod vázání více dopředu. Samozřejmostí je i odlišný design, který více odpovídá dámskému vkusu.
  5. Závodní: Modely, které se hodí pouze na závodní trasy. Pro běžné lyžaře jsou nevhodné, jelikož jsou velmi tvrdé a neodpustí sebemenší jezdeckou chybu.
  6. Dětské a juniorské: Velmi se liší od lyží pro dospělé. Jsou měkké, dají se tedy snadno ohnout a hned tak se nezlomí. Zároveň jsou lehké, aby se na nich dítě neunavilo.
Žena stojí vedle lyží Zakirov Aleksey / Shutterstock.com

Rádius (poloměr) zatáčení

Rádius lyží je hodnotou, která určuje, jak velký poloměr oblouku lyže při správném zatížení vyjedou. Volte jej podle toho, jaký oblouk rádi jezdíte.

Komerční lyže mají rádius v rozmezí 10–20 m. Slalomové lyže s kratším rádiem do 13 m jsou určeny hlavně pro krátký oblouk. Pro většinu lyžařů se hodí rádius 13–16 m. Takové lyže lépe drží směr při přímé jízdě, ale zároveň jsou dostatečně ovladatelné.

Délka lyží

Pokud rádi jezdíte kratší oblouk, zvolte takové lyže, které budou o 15–20 cm kratší než vy. Pro delší oblouk se hodí lyže o pět centimetrů kratší než postava. Dětské lyže by měly být o 20 cm kratší, s rádiem 10 m.

Obecně platí, že kratší lyže jsou ovladatelnější a točivější, dlouhé naopak lépe drží směr. Pokud jste těžší, volte raději delší lyže.

Tip: Při nákupu lyží se vždy poraďte s profesionálem v daném obchodě. Nedoporučujeme kupovat si lyže na vlastní pěst, pokud se v nich dostatečně nevyznáte. Poradí vám v prodejnách se sportovním vybavením, jako jsou Sportisimo, Intersport, Decathlon aj.

Žena za pultem v obchodě s lyžemi nullplus / Shutterstock.com

Je lepší si lyže koupit, nebo půjčit?

Stále více Čechů dává v posledních letech přednost půjčování lyží před koupí. Má totiž hned několik výhod:

  1. Pokud nepatříte mezi vášnivé lyžaře, půjčení lyží se vám finančně vyplatí.
  2. Po lyžování odnesete lyže zpět do půjčovny a nemusí vás trápit, kam je doma uskladníte.
  3. Půjčování lyží se bezesporu vyplatí pro děti. Díky jejich neustálému růstu potřebují každý rok jinou velikost, a tak by se vám každoroční koupě lyžařské výbavy prodražila.
  4. Půjčovny dnes nabízejí nejnovější modely lyží předních značek pro aktuální sezónu. Jejich půjčení tak již nemusí znamenat, že budete jezdit na starých a hodně používaných modelech, jak tomu bylo dříve.
  5. Jestliže chcete investovat do lepšího typu lyží, určitě se vyplatí si ho nejdříve půjčit a vyzkoušet, zda vám opravdu sedí. Této možnosti využívá v poslední době stále větší množství vášnivých lyžařů.

Jak a kde si lyže půjčit?

Lyže si můžete půjčit jednorázově, anebo na celou sezonu – vyzvednete si je na podzim a vrátíte až na jaře. Dobře zvažte, kolikrát za zimu je využijete a jestli se vám celosezónní vypůjčení opravdu vyplatí. Jeho výhodou je, že nemusíte po každém lyžování běhat do půjčovny. Nevýhodou je naopak nutnost vybavení celou sezónu skladovat doma.

Důležité také je si rozmyslet, zda si chcete vypůjčit lyže v místě svého bydliště, nebo v půjčovně na horách, kam jedete lyžovat. Takové půjčovny bývají zpravidla o něco dražší než ty ve městech. Na druhou stranu nemusíte s lyžemi cestovat.

Zdroj: sportisimo.cz, decathlon.cz