Jak bezpečně odstranit vosí hnízdo a jakým technikám se vyhnout?

Vosí hnízdo a vosa ExclusivePictures / Shutterstock.com

Vosa je obávaným letním nepřítelem, který může číhat na každém rohu. Ne každá je navíc samotář a vosí hnízdo vás může překvapit i na místech, kde byste ho nečekali. Ať už vzniklo pod střechou vašeho domu, v rohu okna, na zahradním altánu nebo uvnitř zahradního krbu, s jeho odstraněním neváhejte. Vosy dokážou být agresivní a představují velké nebezpečí zejména pro alergiky a malé děti.

Přečtěte si také

Virální metoda nakupování 6-1 má ušetřit čas i peníze. Zvládli byste podle ní jíst?

Co byste měli o vosách vědět?

Vosa je sama o sobě užitečná, protože loví mouchy a další otravný hmyz. Jde také o významného opylovače, takže pokud vám nijak nepřekáží, rozhodně byste je neměli hubit. Hubení přichází v úvahu jen tehdy, pokud jejich přítomnost představuje bezprostřední nebezpečí.

Vosy jsou ovšem mnohem agresivnější než včely a neočekávejte, že vás nechají bez problémů přijít až k hnízdu. Aby toho nebylo málo, při bodnutí uvolňují feromony, které upozorní všechny ostatní vosy v okolí na hrozbu. Proto je důležité přijmout veškerá možná opatření.

Rozeznáte je poměrně snadno podle černo-žlutě pruhovaného zadečku. Dělnice mohou dorůstat velikosti 14 mm, samci 17 mm a královny až 19 mm. Hnízda mohou mít různou velikost – ta větší mohou čítat i více než 10 tisíc jedinců. Hlavní potravou vos je nektar rostlin, vyhledávají však také ovoce, zejména hnijící, a sladkosti všeho druhu.

Vosí hnízdo s vosami Me Gi / Shutterstock.com

Na co se připravit před odstraněním?

Vosy mají dlouhá a rovná žihadla, která projdou lehkým oblečením, jako jsou trička – proto raději zvolte oblečení z tlustého nebo pevného materiálu. Možností je také vzít si několik vrstev. Nezapomeňte si zastrčit kalhoty do ponožek a košili do rukavic a zakrýt si i obličej, minimálně brýlemi, čepicí a šátkem. Zkrátka si zakryjte 100 % kůže.

Pokud víte, že jste alergičtí na vosí bodnutí, mohli byste při útoku upadnout do anafylaktického šoku. V takovém případě nic nepodnikejte a zavolejte na odstranění specialistu. Jde o malý výdaj, který je proti možným rizikům snesitelnější. Odstranění provádějte svépomocí jen u menších hnízd, velká hnízda opět přenechte profesionálům.

Hnízdo je pryč, tak hurá grilovat!

Odstranění krok po kroku

  1. Hnízda odstraňujte v noci, protože jsou vosy denní tvorové, a vám tudíž bude hrozit menší nebezpečí.
  2. Vhodně se oblečte a stanovte si únikovou cestu.
  3. Pohybujte se pomalu a nebuďte zbrklí.
  4. Pokud máte sprej na vosy či sršně, důkladně s ním hnízdo nastříkejte. Pokud ne, tento krok přeskočte.
  5. Vezměte velký pytel na odpadky ze zesíleného materiálu a pomalu hnízdo zakryjte.
  6. Oddělte ho od stromu nebo stěny, ke které je připevněno, a pytel utěsněte. Vosy se v něm postupně udusí.
  7. Umístěte pytel na odpadky do popelnice, která má pevné víko, nejlépe daleko od domu.
Odborník vysávající vosy a vosí hnízdo vedle okna Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Jak hnízdo NEodstraňovat

Nevhodný pokus o odstranění vás může zasáhnout jak fyzicky, tak i finančně. Tyto metody nikdy nepraktikujte:

  • Vypálení vosího hnízda – Použití ohně k odstranění vosího hnízda je velmi nebezpečné a obvykle nejde o úspěšný způsob. Hnízda jsou vyrobena z tenké papírové hmoty, která se vyrábí žvýkáním dřeva na kaši, díky čemuž je extrémně hořlavá. Z tohoto důvodu může jeho pálení často vést nejen k požáru vašeho majetku, ale také k bolestivým popáleninám. Ohněm navíc vystupňujete agresivitu těchto tvorů.
Napadly vás vosy? Vybavte se
  • Použití vody – Používání vody je často považováno za oblíbený způsob, jak se hnízda zbavit. Pravdou však je, že zatopení není vůbec efektivní metoda a v závislosti na umístění hnízda může vést k dalším škodám na vašem majetku. Pokud je hnízdo například ve vašem podkroví, pokus o jeho zaplavení může způsobit poškození trámů a sádrokartonových desek. Stejně jako v předchozím případě budou navíc vosy ještě agresivnější.
  • Ničení tupým předmětem – Mnoho lidí vyrazí ničit hnízdo s baseballovou pálkou, tyčí, smetákem, hokejkou nebo třeba lopatou v ruce. Jde o nejhorší možný způsob, který vám zajistí nejvíce žihadel.
Vosy přilétající do hnízda ve škvíře zdi Daisy Daisy / Shutterstock.com

Pokud se přeci jen rozhodnete pro vodu

Pokud jste ochotní získat pár žihadel, můžete hnízdo přeci jen zkusit odstranit i za pomoci vody – zapomeňte však na tu vlažnou. Připravte si několik kbelíků vařící vody a hnízdo s nimi polijte. Vařící voda zabíjí vosy okamžitě, ale bude jí potřeba obvykle více. Další alternativou je mýdlová voda.

Nepusťte hmyz do svého domu

Jak vosím hnízdům předcházet

Následující kroky mohou zabránit tomu, aby si vosy stavěly hnízdo u vás doma nebo na zahradě:

  • Provádějte pravidelnou údržbu, abyste zajistili utěsnění všech trhlin a potenciálních vstupních bodů.
  • Nainstalujte na okna a dveře sítě proti hmyzu, abyste zabránili vniknutí vos do vašeho domova.
  • Umístěte pasti na vosy kolem vaší zahrady. Lze je zakoupit v obchodech s vybavením pro zahradu nebo online. Případně si je můžete vyrobit sami z prázdné láhve, vody a cukru.