Tohle cukroví ještě stihnete: 3 druhy nepečených kuliček, které jsou hotové hned

Čokoládové a kokosové kuličky na talíři Davizro Photography / Shutterstock.com

Nestíháte péct? Na nepečené kuličky je spolehnutí vždy. K jejich přípravě vám stačí jen pár surovin a jsou tak dobré, že z táců s cukrovím většinou mizí jako první. Máme pro vás 3 jednoduché recepty na nepečené cukroví. Vsadíte na kuličky medovníkové, pomerančové s rumem, nebo kokosové, které vykouzlíte jen ze tří ingrediencí?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Kokosové „Bounty“ kuličky – recept

Tyto kuličky zvládnete připravit velice rychle a postačí vám k tomu jen 3 ingredience. Chutnat ale budou světově! Zkrátka tak, jako oblíbená kokosová tyčinka. Lze do nich přidat i trochu rumu, pak ovšem nezapomeňte dát o něco více kokosu.

Na cca 40 kuliček (záleží samozřejmě na velikosti) budete potřebovat:

  • 1 plechovku (397 g) slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g strouhaného kokosu (případně trochu více na zahuštění těsta)
  • 150 g mléčné nebo hořké čokolády

Postup:

Kokos smíchejte s kondenzovaným mlékem a z důkladně vypracované hmoty tvarujte kuličky (pokud máte čas, nechte směs odležet pár hodin v lednici, bude se s ní lépe pracovat). Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a kuličky v ní obalte a nechte ztuhnout na mřížce nebo na pečicím papíru. Vychlazené a hotové je pak skládejte do papírových košíčků. Pokud máte více času, můžete navíc ještě do každé z nich před obalením v čokoládě vtisknout jednu oloupanou mandli.

Medovníková kulička vm2002 / Shutterstock.com

Medovníkové kuličky – recept

Pokud se chcete při přípravě těchto kuliček vyhnout pečení, dají se snadno vytvořit z perníku na strouhání, z již upečených perníčků (můžete tak například zužitkovat nepovedené kusy) nebo z koupených medových (medovníkových) plátů.

Na cca 60–70 kuliček (dle velikosti) budete potřebovat:

  • 500 g perníku na strouhání, medových plátů nebo perníčků (lze i nakombinovat)
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 slazené kondenzované mléko (lze použít i karamelové)
  • 200 g másla
  • podle chuti 50–100 g rozemletých vlašských ořechů

Postup:

Perník nebo medové pláty nadrobte nebo rozmixujte a přidejte k nim kondenzované mléko, med, změklé máslo, případně mleté ořechy a důkladně vypracujte v hmotu. Těsto dejte na několik hodin vychladit do lednice, aby se vám s ním lépe pracovalo. Poté vytvarujte kuličky. Můžete je obalit v mletých ořeších, v nadrobeném perníku nebo v kokosu. Hotové kuličky vkládejte do papírových košíčků.

  • Tip: Recept na pečené domácí medovníkové pláty: Pokud si chcete medové těsto upéct sami, smíchejte 60 g rozpuštěného másla se 4 lžícemi tekutého medu a 2 ks vajec, přisypte 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru a 2 lžičky jedlé sody. Vypracujte hladké těsto, které rozválejte do plátů (nemusí být pravidelné) a pečte při 180 °C asi 10 minut.
Oranžové kuličky na prkénku Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Pomerančové kuličky s rumem

Na cca 30 kuliček budete potřebovat:

  • 200 g cukru moučka
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 80 g strouhaných lískových ořechů nebo mandlí
  • lžíci kakaa
  • 2 lžičky rumu
  • 2 bílky
  • trochu piškotů na zahuštění těsta

Postup:

Kandovanou pomerančovou kůru nasekejte nadrobno nebo rozmixujte v sekáčku či mixéru. Přidejte k ní cukr, oříšky, kakao, rum a syrové bílky a vše společně důkladně promíchejte (bílky těsto krásně spojí). Pokud je hmota moc vlhká, přidejte pár drcených piškotů. Vytvořené kuličky obalujte podle chuti v kakau, kokosu, drcených ořeších nebo v pomerančovém prášku (dá se koupit na internetu, 100 g stojí kolem 99 Kč) a nechte proschnout. Poté vyskládejte do papírových košíčků.

Zdroj: gabrielle.cz, vareni.cz, carujeme.cz