Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zdravý a rychlý oběd ideální na hubnutí: Lahodné masové kuličky z Blízkého východu uvaříte i ze surovin, které máte doma

Martina Lancingerová

Ať už trpíte intolerancí laktózy nebo lepku, držíte low carb dietu, anebo zkrátka hledáte lehkou variantu oběda, který vás zasytí, zkuste si připravit šťavnaté hovězí kofty s orientální delikatesou – hummusem – a s lehkým salátkem navrch. Během chvíle vykouzlíte oběd jako z luxusní restaurace. Tak neotálejme a pojďme rychle vařit!

Přečtěte si také

Živý vs. umělý vánoční stromeček: Umělý musí vydržet 10 let, aby byl ekologický. Nejlépe vychází ten v květináči

Odkud pochází kofty a hummus?

Kofty jsou tradičním pokrmem v mnoha zemích od Blízkého východu přes Střední Asii až po indický subkontinent. Ačkoliv nejstarší recepty pocházejí z raných arabských kuchařek, kofty se rozšířily a staly se součástí národních kuchyní v Arménii, Afghánistánu, Indii, Íránu, Turecku a dalších zemích regionu. Existuje mnoho místních variant, ale základ tvoří mleté maso (nejčastěji jehněčí) s kořením, případně další ingredience. Kofty tak představují pokrm s bohatou historií a různorodostí.

Hummus je tradiční součástí arabské kuchyně a jeho historie sahá až do 13. století. První písemná zmínka o pokrmu podobném hummusu se objevuje v kuchařce z Káhiry ze 13. století. Základní ingredience hummusu – cizrna, sezamová pasta (tahini), citronová šťáva a česnek – se v oblasti Blízkého východu používají po staletí. Přesný „vynálezce“ hummusu ale není znám, vznikl zřejmě postupným vývojem a kombinováním těchto tradičních surovin.

Co vlastně jsou ty kofty?

Kofty jsou masové kuličky nebo válečky, které jsou velmi populární v mnoha kuchyních Blízkého východu, Střední Asie a indického subkontinentu. Základem jsou většinou mleté maso (nejčastěji jehněčí, ale i hovězí, skopové nebo drůbeží), cibule, česnek a různé koření jako petržel, koriandr, skořice, hřebíček, muškátový oříšek a chilli papričky.

Maso se smíchá s kořením a dalšími ingrediencemi a vytvaruje se do kuliček, válečků nebo placek. Kofty se pak grilují, smaží, vaří nebo dusí v omáčce. Podávají se samotné jako předkrm nebo hlavní chod, v sendviči, s rýží, v omáčce nebo polévce.

Masové kuličky podle IKEA
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Masové kuličky podle IKEA

Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!

Masové kuličky podle IKEA
Hovězí burger s kozím sýrem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Hovězí burger s kozím sýrem

Připravte si dokonale vyladěný hovězí burger s kozím sýrem, podávaný s hruškovou omáčkou. Tato skvělá kombinace chutí vás zajisté mile překvapí a příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Hovězí burger s kozím sýrem
Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra

Zapečené papriky na křupavé bagetce jsou perfektním hlavním chodem nebo předkrmem a skvěle se hodí pro všechny, kteří si rádi dopřávají jedinečnou kombinaci chutí a textur. Svěží a lehké letní jídlo, které si zamiluje opravdu každý.

Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra

Hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem

Ingredience na 2 porce:

Kofty:

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nadrobno pokrájené petržele
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Hummus:

  • 200 g uvařené cizrny
  • 30 g tahini pasty
  • 30 g olivového oleje
  • 1–2 stroužky česneku
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 20 ml (1 lžíce) citronové šťávy
  • sůl
  • 40 ml vody
Martina Lancingerová

Salát:

  • 3 hrsti mixu salátů
  • 1 menší mrkev
  • 100 g cherry rajčat
  • 50 g salátové okurky
  • olivový olej
  • 1 lžička balzamikového octa
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasucho opečených slunečnicových semínek

Postup:

  1. Mleté maso ochuťte prolisovaným česnekem, petrželí, kmínem, solí a pepřem. Z masa vytvořte 6 šišek, napíchněte je na jehlice nebo špejle. Potřete trochou oleje a dejte grilovat.
  2. Suroviny na hummus vložte do mixéru a promixujte dohladka.
  3. Do misky vložte salátový mix. Oloupanou mrkev nastrouhejte škrabkou na nudličky. Rajčata rozpulte. Okurku nakrájejte na slabé plátky.
  4. Zeleninu promíchejte s trochou olivového oleje, octa, špetkou soli a pepře. Na talíři posypejte slunečnicovými semínky.

Zdroj: Martina Lancingerová, Kupi