Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Luxusní maďarský street food zbožňujeme i u nás: Tahle smažená dobrota se neobejde bez kečupu, česneku a kopce sýra

Marian Weyo / Shutterstock.com

Máme pro vás tip na super večeři! Nepatří k úplně těm nejzdravějším, ale jednou za čas to určitě není na škodu. Uděláme si oblíbený langoš! Většina z nás ho má spojený s rychlým občerstvením na nejrůznějších akcích. Langoš milujeme s kečupem, ale v zemi, kde vznikl, ho mají nejraději se zakysanou smetanou. Už nebudeme dále zdržovat a jdeme na to, ať vám stihne nakynout těsto!

Přečtěte si také

Svíčková je klenot české kuchyně. Spousta lidí do ní však dává přísadu která ji naprosto znehodnotí

Odkud pochází langoš?

Oblíbené smažené placky z kynutého těsta pochází z Maďarska. Můžeme je označit za nejstarší maďarské jídlo. Langoše se totiž původně připravovaly z chlebového těsta. Lidé si při pečení chleba vždy trochu těsta odložili stranou, vytvarovali z něj malé placky a ty si pekli v pecích ke snídani. Na tento způsob přípravy odkazuje i sám název langoš – je odvozen z maďarského slova láng, což znamená plamen.

Když lidé přestali s domácím pečením chleba, začaly se langoše smažit a vzniklo z nich oblíbené pouliční jídlo. V Maďarsku bylo k dostání ve velkých městech, kde ho nabízeli majitelé menších podniků.

Langoše můžete mít s jakoukoliv příchutí. U nás je nejoblíbenější varianta s kečupem a sýrem. V Maďarsku je zase populární langoš se zakysanou smetanou a česnekem.

Hovězí guláš
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Hovězí guláš

Klasický guláš z hovězího masa a poctivé dávky cibule, který již není potřeba zahušťovat moukou. Příprava je sice časově náročnější, ale výsledný pokrm se odvděčí skvělou chutí a rozpadajícím se masem.

Hovězí guláš
Pivovarský tokáň
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Pivovarský tokáň

Pivovarský tokáň, to je skvělá chuť maďarského guláše s jednoduchou přípravou. Objevte autentickou chuť tohoto pokrmu pocházejícícho z maďarské kuchyně a pochutnejte si na neotřelé kombinaci bůčku, piva a papriky.

Pivovarský tokáň

Langoš – recept

Ingredience na 6 porcí:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 brambora
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení
  • kečup
  • strouhaný sýr
  • česnek na potření

Postup:

  1. Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte asi 2/3 mléka s droždím. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 minut v teple).
  2. Ke kvásku přidejte zbylé mléko, strouhaný vařený brambor a olej. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po chvíli hnětení se s ním ale bude pracovat dobře. Klidně přidejte mléko nebo naopak mouku navíc, podle citu.
  3. Vypracované těsto zakryjte a nechte vykynout 60 minut. Poté ho rozdělte na 6 dílů (pro větší langoše, nebo 8 až 10 pro langoše menších rozměrů) a každý vytvarujte do tvaru kulatého bochánku. Bochánky potřete olejem a nechte chvíli odpočinout.
  4. V kastrolu nebo vysoké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje. Pracovní desku i ruce si potřete trochou oleje. Každý bochánek v ruce vytvarujte do tvaru langoše a před samotným smažením jej nechte ještě chvíli odpočinout.
  5. Langoše smažte v rozehřátém oleji z obou stran pěkně dozlatova. Smažené je poté přeneste na papírový ubrousek, kde je zbavíte přebytečného tuku. Ještě horké je potřete česnekem, kečupem a posypte nastrouhaným sýrem.

Zdroj: Kupi, Hungary today, Taste atlas