Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nejlepší recept z vařených vajec? Místo pomazánky vyzkoušejte třeba skotské vejce

chettarin / Shutterstock.com

Pokud na Velikonoce barvíte vajíčka, dost možná si každý rok lámete hlavu s tím, jak je po skončení svátků jara všechny zužitkovat. Jestli u vás doma vajíčková pomazánka moc nefrčí, zkuste rodinu letos překvapit něčím novým. Znáte skotské vejce? Tuhle pochoutku byste rozhodně měli ochutnat!

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

S vejcem na piknik

Tradiční scotch egg, tedy skotské vejce, patří k nejoblíbenějším britským receptům. Skládá se z natvrdo vařených vajec, mletého masa a smaží se ve strouhankovém obalu. Ačkoliv můžete toto jídlo podávat horké či studené, Britové dávají tradičně přednost studené verzi a zakusují k němu nakládané okurky a čerstvý salátek. Své nezastupitelné místo mají skotská vejce na britských piknicích. Získala jej hlavně proto, že je lze jednoduše jíst studená a bez příboru. Uvařená je můžete také skladovat v ledničce až týden a nemusíte se bát, že by vám jejich konzumace jakkoliv ublížila.

Canva

Staletý recept

I přesto, že příběhů o vzniku skotského vejce je spousta, většina se přiklání k tomu, že původní recept pochází z 19. století. Tehdy lidé vejce ponořovali do horké vody s dezinfekčním prostředkem na bázi vápna, aby je tak uchovali co nejdéle. Tento proces se nazýval scotching. Recept na skotské vejce vznikl mimo jiné i proto, aby se do masového kabátku zabalila vejce, která nebyla hezká na pohled, ale přitom byla perfektně jedlá. Některé zvěsti praví, že skotské vejce bylo jídlo chudých lidí, jiné tvrdí opak a přičítají jej britské smetánce. Ať už je pravda kdekoliv, svoji největší popularitu si skotská vejce získala v 90. letech dvacátého století, kdy se začala prodávat na benzinových stanicích po celé zemi. V posledních několika letech se tenhle tradiční recept začal objevovat na stránkách lifestyle magazínů i na menu slavných michelinských restaurací. Zkuste si je připravit i u vás doma!

Na smažení se bude hodit!

Ingredience

  • 500 g mletého libového vepřového masa
  • 150 g slaniny
  • 2 šalotky
  • 6 vařených vajec
  • 3 čerstvá vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 150 g strouhanky
  • 1 hrst šalvěje
  • 1 hrst čerstvé petržele
  • sůl, černý pepř
  • olej na smažení
Canva

Postup

  1. Do mletého masa vmíchejte nasekané bylinky a šalotku.
  2. Tepelně neupravenou slaninu nakrájejte na kostičky a přidejte ji do masové směsi.
  3. Tu osolte a opepřete podle chuti a rozklepněte do ní jedno čerstvé vejce. Přisypte ještě lžíci až dvě strouhanky a všechno řádně promíchejte. Směs nesmí být tekutá, a tak případně přidejte ještě trochu strouhanky.
  4. Před balením vajec masovou směs nechte dostatečně vychladit v lednici, aby se vám s ní dobře pracovalo.
  5. Vařená vejce oloupejte, osušte a obalte v hladké mouce. Díky tomu budou v mase lépe držet.
  6. Pak je postupně obalujte v masové směsi tak, aby v ní vejce pevně drželo a obal se netrhal. Vrstva masa by měla mít přibližně půl centimetru.
  7. Hotovou kouli obalte v klasickém trojobalu, tedy mouce, rozšlehaných vejcích a poté strouhance.
  8. Obalené koule osmažte buď ve fritovacím hrnci nebo na pánvi s dostatečným množstvím oleje.
  9. Skotské vejce podávejte s nakládanými okurkami nebo čerstvým listovým salátem.