Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Listové těsto: Jak poznat to opravdu kvalitní a co dobrého si z něj připravit?

Martina Lancingerová

Křupavé nadýchané dobroty s jemným lístkováním dokážou rozvášnit milovníky sladkého i slaného pečiva. Jaká jsou však úskalí kupovaného listového těsta a které ze široké nabídky si vybrat? Chcete-li znát rozdíly mezi listovými těsty, čtěte dále. Nebude chybět ani sladká tečka v podobě receptu na výtečnou kremrolku s lehkým krémem.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Pracné domácí listové těsto

Každý, kdo zkoušel ve vlastní kuchyni vyrobit listové těsto, ví, že je to běh na dlouhou trať. Neustálé překládání a chlazení, podsypávání, a hlavně opatrná manipulace. Stačí drobná chybička a těsto ztratí svou charakteristickou strukturu.

Neúspěšné pokusy dokážou odradit i zkušeného domácího kuchtíka, a proto často raději volíme polotovary z chladicích boxů, které nám slibují zaručený výsledek. Když se ale podíváme na jejich složení, nestačíme v mnoha případech valit oči. Nepatří snad do původního receptu máslo?

Komu není jedno, co jí, vrátí produkty s éčkovými koktejly a škodlivými tuky zase pěkně zpátky a spokojí se raději s tradičními českými buchtami. Neházejte však flintu do žita a zorientujte se na trhu listových těst, abyste si i vy mohli dopřát kvalitní produkt.

Co najdeme v listovém těstě?

V těstě najdete kromě mouky a vody také tuk, který právě způsobuje žádoucí lístkování těsta. V obchodech seženete těsta s obsahem tuku v rozmezí 16 až 27 g tuku na 100 g výrobku. V řadě těst se používají tzv. transtuky, tedy ztužené tuky s obsahem transmastných kyselin, které jsou pro naše tělo rizikové a mohou způsobit zdravotní potíže.

V některých listových těstech prodávaných u nás je obsah těchto tuků tak vysoký, že by se v jiných státech světa nesměla vůbec prodávat. Nejčastěji se používají ztužené rostlinné oleje – palmový, řepkový a slunečnicový.

Dále se objevuje také řada emulgátorů a dalších aditiv, které podporují vzdušnost, jemnost a křupavost. Na zvážení každého je pak rozhodnutí, zda koupit raději lepší těsto s kvalitními, přirozenými ingrediencemi, nebo těsto nadité éčky, vhodné akorát tak na efekt.

  • V některých produktech najdete příměs celozrnných cereálií a semínek, ani to však nemusí být náznak toho, že se jedná o zdravější alternativu listového těsta. Má sice navíc trochu vlákniny, je ovšem těžší a hůř lístkuje.

Najdeme na našem trhu kvalitní listové těsto „jako od babičky“?

Ano, kdo hledá, najde. Máslo dodává těstu vláčnost, ale hlavně příjemnou delikátní chuť i vůni. Příkladem je značka Babické těsto, která vyrábí i čistě máslové těsto – poctivé, jako byste si ho doma připravovali sami.

Mražené, nebo chlazené?

Z hlediska složení je to ve výsledku jedno, nicméně se zmraženým těstem se může hůř pracovat, protože jako první povolí jeho okraje, které budou proti chladnějšímu středu více vodnaté a měkčí. Kvůli dobré manipulaci je tedy lepší těsto chlazené. Pokud si chcete práci ještě více ulehčit, můžete koupit těsto již vyválené a připravené na pečicím papíře.

Martina Lancingerová

Recept na výtečné kremrolky s tvarohovým krémem

Na dva plechy této sladké dobroty budete potřebovat:

  • 300 g listového máslového těsta
  • máslo na potření trubiček
  • vejce na potření kremrolek
  • oříšky dle chuti na obalení

Krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g polotučného tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Listové těsto vyválejte na tenký obdélník. Rádýlkem nakrájejte pruhy o síle 2 cm na šířku.
  2. Trubičky na minikremrolky omastěte máslem a pruhy těsta natočte na trubičky. Potřete rozšlehaným vejcem, případně posypejte drcenými oříšky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte dozlatova.
  4. Trubičky vyndejte z upečených kremrolek ještě zatepla a nechte je vychladnout.
  5. Smetanu vyšlehejte dotuha.
  6. Tvaroh oslaďte moučkovým cukrem a přidejte semínka z vanilkového lusku. Zlehka vmíchejte do smetany.
  7. Krém přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a naplňte kremrolky.
  8. Hotové kremrolky skladujte v lednici a před podáváním je posypejte dle chuti moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!