Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zlaté mléko neboli golden milk z kurkumy. Pomáhá s nemocemi, stresem i spánkem

MasterQ / Shutterstock.com

O zlatém mléku se říká, že má cenu zlata. Jeho hlavní ingrediencí je jedna ze superpotravin – kurkuma, v angličtině zvaná turmeric. Všechny suroviny na výrobu tohoto blahodárného nápoje jsou běžně dostupné v supermarketech a prodejnách zdravé výživy. Zlaté mléko neboli Golden milk se už před 5 tisíci let stalo neodmyslitelnou součástí indické kuchyně a je hojně využíváno i v ajurvédské medicíně.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Zlaté mléko působí jako přírodní antibiotikum

Kde se vzal tento zázračný nápoj? A proč je tak blahodárný a skvělý pomocník nejen při nemoci? Jeho hlavní přísada kurkuma by neměla chybět v žádné domácí lékárně ani kuchyni. Obsahuje totiž kurkumin, jehož účinky stále nejsou doceněny.

Kurkumin je přírodní antibiotikum, působí jako antioxidant, má silné protizánětlivé a protirakovinné účinky. Pro své vlastnosti se tak řadí na jedno z předních míst mezi superpotravinami. Působí blahodárně na játra, klouby, ale i na mozek.

Pokud kurkumu zařadíte do své kuchyně, přidávejte ji do jídel až před koncem vaření, tepelnou úpravou dochází ke ztrátám kurkuminu až o 50 %. Jídlům dodává zlatooranžovou barvu a vynikající chuť a Indové ji nazývají kořením života.

Účinky na zdraví

S čím vším vám zlaté mléko pomůže?

  • zvyšuje imunitu
  • působí proti nachlazení, chřipce, virům a plísním
  • léčí záněty
  • pomáhá při léčbě kožních onemocnění
  • snižuje krevní tlak
  • snižuje bolest kloubů
  • působí preventivně proti rakovině
  • detoxikuje játra i ledviny
  • je bohaté na antioxidanty
  • uvolňuje fyzické i psychické napětí
  • podporuje zdravý spánek

Zamilují si jej i děti, protože tento nápoj poslouží jako zdravá náhrada za teplé mléko či kakao před spaním. Posílí dětskou imunitu a připraví na hluboký spánek. A ne nadarmo se říká, že spánek je klíčem k lepšímu životu.

Blahodárné účinky kurkumy ve zlatém mléku znásobí pepř, nejlépe kajenský. Je prokázáno, že přidáním například 20 mg pepře ke 2 g kurkuminu se naměřená hladina aktivních látek v krvi zvýší až o 2 000 %.

j.chizhe / Shutterstock.com

Kde kurkumu seženete a za jakou cenu?

Kurkuma (prášek) je běžně dostupná v supermarketech, kamenných prodejnách zdravé výživy, lékárnách a online přes specializované internetové obchody. Cenově se pohybuje od 30 Kč za 100 g do 250 Kč za kilogram. V bio kvalitě je poměr cena/hmotnost malinko vyšší. Čerstvý kořen kurkumy (v bio kvalitě) můžete koupit třeba v Lidlu.

Připravte si zdraví prospěšný nápoj

Recept na zlaté mléko

Při jeho přípravě můžete zvolit mléko podle své chuti, i vzhledem k alergiím na bílkovinu kravského mléka či intoleranci laktózy. V původním receptu najdete mléko klasické. Ať už však použijete rostlinné či živočišné, zdravotní účinky nápoje se nijak nezmění.

Ingredience:

  • 1 lžička čerstvě nastrouhané kurkumy nebo 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 250 ml mléka (kravské, rostlinné – kokosové, mandlové...)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • vanilková esence nebo mletá vanilka (není nutná)
  • špetka kajenského pepře
  • 1 lžička kokosového oleje nebo kvalitního másla (můžete použít i přepuštěné máslo ghí)
  • med na zjemnění chuti (není nutný)
Oslaďte si život

Postup:

Mléko nalijte do hrnce a pomalu zahřívejte na mírném plamenu. Jakmile bude teplé, přidejte kurkumu, skořici, vanilku, pepř a nechejte půl minuty vařit, aby se spojily všechny ingredience. Pozor, nesmí přímo vřít. Pokud použijete kurkumu čerstvou, nejdříve ji i se skořicí rozmíchejte ve lžíci vody a až poté přidejte do mléka. Vložte kokosový olej nebo máslo a směs pořádně promíchejte. Podávejte teplé se skořicí a špetkou pepře.

Pokud nápoj připravujete dětem, pepřem šetřete, jinak se jej nebojte použít hojně. Jestliže máte rádi sladší chutě, do lehce vychladlého mléka přidejte med.

edchechine / Shutterstock.com

Ráno nebo večer – kdy účinkuje zlaté mléko nejlépe?

Tento zlatý zázrak si dopřejte na dobrou noc. Zaslouží se o váš klidný spánek, a zatímco budete nabírat síly na další den, vaše tělo bude procházet očistou. Ať už s dětmi nebo sami, zabalte se do teplé deky a vychutnejte si šálek mléka se vzpomínkou na své dětství. Tak na zdraví i na dobrou noc!