Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jsme v první desítce! Česká „sladká pizza“ patří mezi nejlepší moučníky na světě

KONSTANTIN_SHISHKIN / Shutterstock.com

Portál Taste Atlas, který sbírá hodnocení turistů a strávníků z celého světa, zveřejnil žebříček nejlépe hodnocených moučníků. V top desítce překvapivě bodoval i jeden český favorit. Které naše buchty a koláče patří u cizinců k nejoblíbenějším? A souhlasí s tím Češi?

Přečtěte si také

Bramborový salát a 10 surovin, kvůli kterým se Česko hádá každý Štědrý den. Shoda panuje jen na bramborách

Oblíbenec z Valašska

České moučníky patří na gastronomickém portálu Taste Atlas všeobecně k dobře hodnoceným. Oblibě se těší kynuté koláče, ovocné plněné knedlíky i lívance. Králem všech je ale dlouhodobě valašský frgál, který se skóre 4,3 hvězdičky z 5 vede hned v několika kategoriích:

  • už několik let po sobě si drží 1. místo jako nejlépe hodnocený český dezert,
  • současně je 2. nejlépe hodnoceným českým jídlem vůbec
  • a nyní také 6. nejlepším moučníkem z celého světa.

A co stojí za jeho popularitou? V první řadě zaujme svým tvarem a rozměry, v průměru mívá kolem 30 cm. Jedinečným ho činí i poměr tenkého těsta a bohaté vrstvy náplně (až 50 %) z povidel, borůvek, tvarohu, máku nebo ořechů. A vzhledem k tomu, že právě náplň bývá u koláčů nejoblíbenější částí, je tak už zcela jasné, že má valašský „pecák“ slušný náskok.

Pizza, ale připravená správným způsobem, 10/10,“ píše o našem frgálu například jedna z hodnotitelek.

Kojin / Shutterstock.com

Top 10 nejlepších moučníků světa

V první desítce se objevila také řada dalších moučníků, které jsou i v naší kuchyni známé a často se v Česku pečou. Na třetím místě se například umístil polský pečený „cheesecake“ Sernik a hned za ním na čtvrté příčce polská Karpatka, což je nadýchaný koláč s bohatou vrstvou hutného vanilkového krému uprostřed. Mezi nejlépe hodnocenými nechybí ani původem ruský vrstvený medovník s ořechy.

Nejlépe hodnocené moučníky světa

  1. Kladdkaka (Švédsko): hutný čokoládový koláč připomínající brownies s moukou
  2. Pão de Ló de Ovar (Portugalsko): piškotový vaječný koláč s tekutým středem 
  3. Sernik (Polsko): krémový tvarohový pečený koláč
  4. Karpatka (Polsko): odpalované těsto s vanilkovým krémem
  5. Baskický cheesecake (Španělsko): krémový cheesecake s karamelizovaným „připáleným“ povrchem
  6. Valašský frgál (Česko): velký tenký koláč s bohatou náplní (povidla, tvaroh či mák) a drobenkou
  7. Marcinek (Polsko): vrstvený dort z tenkých plátů těsta prokládaných krémem
  8. Medovník (Rusko): vrstvený dort z medového těsta a ořechů
  9. Japonský cheesecake (Japonsko): lehký, nadýchaný tvarohový koláč ve stylu soufflé
  10. Tres Leches (Nikaragua): nadýchaný, vláčný piškotový dort, který se máčí ve třech druzích mléka

Které moučníky zajímají turisty nejčastěji?

Pro zajímavost ještě uvedeme, že se žebříček vede také pro nejvíce populární moučníky. To znamená, že je lidé nejčastěji ochutnávají a hodnotí, nemusí ale nutně mít nejvyšší počet hvězdiček. Z takových vyhrává dort Pavlova původem z Nového Zélandu. Mezi nejpopulárnější ale patří také žloutkové řezy neboli kremeše (ať už původem z Rakouska, nebo Polska), dále rakouský Sacher, německý švarcvaldský dort nebo tradiční newyorský cheesecake.

Na šestnáctém místě se objevila i česká ovocná bublanina, která si současně drží poměrně vysoké skóre (4 hvězdičky z 5).

Marcus Z-pics / Shutterstock.com

Nejsme ani nejhorší

Pyšní na naši sladkou kuchyni můžeme být i z opačného úhlu pohledu. Naše moučníky totiž nepatří ani mezi ty nejhorší. Před nejméně oblíbeným z Česka je na seznamu ještě 62 jiných, mnohem hůře hodnocených. A co tedy turisty nezaujalo nejméně? Je to náš velikonoční beránek.

Souhlasíte s frgálem jako českým vítězem?

Na názor ohledně hodnocení moučníků jsme se v redakci Kupi zeptali i několika našich čtenářů. Umístil se podle nich valašský frgál v první desítce zaslouženě? Nebo má naše kuchyně mnohem lepší moučníky? 

  • „Miluju povidla, takže frgály to mají určitě zaslouženě. Nejvíc jsou za mě ale smažené kynuté české vdolky. Myslím, že by mohly být oblíbené i u cizinců, když koblihy mají rádi všude,“ prozrazuje redakci Alena (27 let).
  • „Já se přiznám, že jsem frgál ještě nikdy nejedla,“ říká redakci zase čtenářka Mirka (62 let) z jižních Čech a dodává: „Stejně ale u mě na plné čáře vyhrává míša řez, už od dětství a nic ho u mě zatím nepřekonalo.“
  • „Frgál si dám rád, nic se ale nevyrovná poctivé ‚mokré‘ bábovce k nedělní kávě. Někdy jsou zkrátka nejlepší ty nejprostší věci,“ myslí si Jindřich (40 let).
  • S tím pro Kupi souhlasí i další oslovená, paní Daniela (44 let): „Za nejlepší považuji určitě bábovku. Ještě jsem snad v životě nenarazila na nikoho, kdo by ji neměl rád. To je za mně taková česká klasika, která nikdy nezklame.“

Zdroje: Taste Atlas, respondenti pro redakci Kupi.cz