Přestože víme, že nejsou moc zdravé, jednou za čas si je dáme skoro všichni. K nějakému filmu u televize, v kině, na párty nebo jen tak, když nás honí mlsná. Mezi nejprodávanější patří klasické solené brambůrky, které nechybí v nabídce snad žádné značky. Kolik mají soli a kalorií a jaký olej obsahují?
Solené smažené brambůrky (lupínky) patří k nejrozšířenějším snackům v českých supermarketech. V našem předchozím průzkumu jsme se věnovali Pringles, které se ale vyrábějí z těsta, a proto mezi klasické brambůrky nepatří.
U těch skutečných se setkáte s různými velikostmi balení, od malých 60g sáčků přes 100g, 130g a 175g balení až po velká rodinná balení 200–250 g. Ceny se obvykle pohybují mezi 250 a 600 Kč za kilogram. Pokud sáhnete po rodinném balení kolem 150–200 g, vyjde vás na zhruba 50 až 80 korun.
Základem jsou speciální odrůdy brambor s vyšším obsahem škrobu a nižším obsahem vody. Díky tomu jsou plátky po usmažení křupavé a nelámou se. Brambory se nakrájí na tenké plátky, properou, vysuší a poté smaží.
Na českém trhu se používá především řepkový a slunečnicový olej. Oba mají výhodu v neutrální chuti a vhodném složení tuků. Řepkový olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, slunečnicový má zase vysoký obsah vitaminu E. Naopak palmový olej, často využívaný v levnějších výrobcích v zahraničí, se u nás do brambůrků nepřidává – a to kvůli horšímu složení i pověsti. Ani olivový olej se u průmyslové výroby nepoužívá, protože by výslednou chuť příliš ovlivnil a prodražil.
Následně se přidávají příchutě (prášky), ovšem v případě solených brambůrků je to jen sůl.
Složení smažených bramborových lupínků řeší vyhláška č. 397/2021 Sb. Mimo jiné říká, že tyto produkty nesmí obsahovat více než 42 % tuku. Množství soli vyhláška nestanovuje, pouze uvádí „obsah odpadné soli nejvýše 0,5 % hmotnosti“. Zajímavostí je, že legislativa povoluje maximálně „5 % hmotnosti výrobku s tmavými skvrnami a 5 % hmotnosti úlomků do 20 mm“.
Brambůrky z průzkumu Kupi obsahovaly v průměru kolem 500–550 kcal na 100 g, což je energetická hodnota celého menšího oběda. Obsah soli se pohybuje většinou mezi 1–2 g na 100 g výrobku.
Z našeho průzkumu měly nejméně kalorií produkty Bohemia Kotlíkové brambůrky mořská sůl (507 kcal/100 g), nejvíce pak Cyrilovy brambůrky (570 kcal/100 g). Pokud jde o sůl, nejšetrnější byly Originální hospodské brambůrky (0,5 g/100 g), zatímco nejvíce soli obsahovaly Hobžovy strážnické a Solty naše vruby (2 g/100 g).
Do chronologického přehledu dle počtu kalorií jsme zařadili nejznámější značky i menší rodinné výrobce z průzkumu Kupi. Seznam neobsahuje všechny solené brambůrky na českém trhu a neznamená, že některé brambůrky jsou lepší a jiné horší. Hodnoty jsou uvedeny vždy na 100 g výrobku.
Jak jsme si řekli (a jak už jste zřejmě všichni věděli), brambůrky nejsou ideální pochutinou pro nadměrnou, každodenní konzumaci. Obsahují přibližně 33 % oleje, hodně kalorií i soli. Častá konzumace může přispět ke vzniku obezity, zvýšenému krevnímu tlaku a problémům se srdcem.
Pokud už po brambůrkách a lupínkách sáhnete, vybírejte ideálně ty s menším počtem kalorií a se sníženým obsahem soli. Poznáte je podle nápisu „méně soli“ nebo „lightly salted“. Nebo najdete množství soli zezadu v tabulce. Tyto brambůrky nejenže chutnají jemněji, ale také nejsou tak velkou zátěží pro tělo.
Zdroje: Kupi.cz, Zákony pro lidi, dTest, Esasnacks.eu