Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Na internetu se šíří, že různé barvy houbiček mají jinou tvrdost a použití. Výrobci vše uvedli na pravou míru

Ja Boba / Shutterstock.com

Možná už jste to také slyšeli, viděli na TikToku nebo četli na internetu. Barvy obyčejných houbiček na nádobí prý nejsou jen na okrasu, ale mají rozdílnou tvrdost a Češi údajně netuší, že se každá má používat na jiný povrch. Nabízí se pak otázka, proč by si značky takovou zásadní informaci nechávaly pro sebe a neuváděly ji na obalu. Opravdu tedy lidé přišli na tajný trik, nebo na barvě houbičky nezáleží? Zeptali jsme se přímo výrobců a máme odpověď!

Přečtěte si také

Zara mění strategii: Kavárna v obchodě má přilákat zákazníky zážitkem, ne jen slevou

Není prý žlutá jako červená

Klasické multibarevné houbičky na nádobí má doma snad každý. Obvyklé balení po pěti až dvanácti kusech stojí pár korun a zvládnete s ním uklidit celou domácnost. Najdou se pak ale i tací, kteří tvrdí, že na první pohled stejné houbičky v sobě ukrývají různou hrubost a trik je právě v barevném kódování polyuretanové pěny. Protože ale o takové informaci není na jejich obalu ani zmínka, je to tak trochu „tajné“. S čímž souvisí i fakt, že se údajné funkce jednotlivých barev pokaždé liší.

Někdy se tak například dozvíte, že modrá je nejjemnější a je ideální na citlivé a nepřilnavé povrchy, že žlutá je také měkčí, zelená středně tvrdá, vhodná na mastnotu a odolnou špínu a červená (případně oranžová, růžová) nejtvrdší, určená na zaschlé a připálené zbytky. A jindy zase, že nejměkčí je žlutá a nejtvrdší zelená. Nebo že je rozdíl i ve spodní abrazivní vrstvě a tmavě modrá je šetrnější než tmavě zelená.

Zeptali jsme se proto samotných výrobců, jak je to doopravdy.

evgris / Shutterstock.com

Barevné houbičky jsou všechny stejné

Bavíme-li se o klasických houbičkách na nádobí prodávaných na českém trhu, jsou všechny spekulace o tvrdosti závislé na barevných rozdílech nepravdivé.

„U běžných kuchyňských houbiček nemá barva houbiček vliv na jejich tvrdost. Různé barvy v balení mají jen estetický efekt, všechny houbičky jsou vyrobeny z pěny stejné hustoty a mají i stejnou vliesovou vrstvu pro odstranění odolných nečistot,“ vysvětluje pro redakci Kupi Pavel Šiška ze společnosti Spokar.

Podobné potvrzení dostáváme také od firmy Vileda: „Odpověď je jednoduchá – opravdu se houbičky odlišují pouze esteticky barvou,“ uvádí pro redakci marketingová manažerka Adina Skálová.

Barvy využijte k lepší orientaci

I přesto, že se v hrubosti a funkci jednotlivé houbičky od sebe neliší, stejně můžete jednotlivých barev využít. Třeba k přehlednějšímu úklidu.

„Zákazníci si někdy sami oddělují barvy na jednotlivá použití, aby se jim nepletly. Pro příklad modrá do kuchyně, zelená na koupelnu a červená třeba na boty,“ popisuje pro Kupi Skálová.

A my přidáváme ještě jeden tip:

Barevné odlišení oceníte i napříč kuchyní, třeba při práci se syrovým masem. Abyste měli jistotu, že nedojde ke křížové kontaminaci s ostatními potravinami, můžete si na oplachování nádobí po syrovém mase (prkénka, nože) vyčlenit jinou barvu, než kterou budete používat běžně. Houbičky jsou totiž rájem pro bakterie a při práci s masem se vyplatí si dávat zvlášť pozor. A takto si je alespoň nespletete.

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kdy má struktura houbiček skutečně význam?

V obchodech se pak samozřejmě dá koupit i celá řada speciálních houbiček na nádobí a úklid, které se už svou strukturou nebo materiálem liší a jsou určené na konkrétní povrchy. Vždy je to ale výrobcem jasně uvedeno na jejich obalu – ať už se bavíme o pěnové části, nebo tenčí abrazivní vrstvě. Navíc se obvykle prodávají po menších baleních s jedním nebo dvěma kusy.

Existují pak například houbičky, které efektivněji čistí tefal či nerez, drsnější houbičky na pánve a hrnce, nebo naopak celulózové či viskózové houbičky na citlivější povrchy, jako je sklo či keramika.

Zdroje: Kupi.cz, Spokar a Vileda pro redakci