Dýně zabalená do křupavé slaniny je jednoduchý, a přesto neuvěřitelně efektní recept. Na přípravu vám stačí pár surovin, které se promění ve slanou podzimní dobrotu vhodnou jako předkrm, příloha nebo chuťovka k vínu. Voní rozmarýnem a pečeným česnekem, vypadá slavnostně a chutná tak dobře, že se budete divit, jak rychle zmizí z pekáče.
Podzimní kombinace, která nikdy nezklame
Slanina a dýně – na první pohled možná zvláštní spojení, ale v troubě se stane zázrak. Slanina se opeče dokřupava a pustí šťávu, která se krásně vsákne do jemně nasládlé dýně. Tohle jídlo se hodí jako teplé občerstvení na večírek, lehká příloha ke grilovanému masu i jako originální podzimní tapas. Jeho kouzlo spočívá v tom, že příprava zabere sotva pár minut, a přesto máte na stole něco, co vypadá i chutná jako malá gurmánská specialita.
Rozmarýn a česnek – voňavý dotek středomoří
Aby nebyla dýně příliš fádní, přidává se čerstvý rozmarýn a česnek. Rozmarýn dodá středomořský nádech a pečený česnek se rozvoní tak, že provoní celou kuchyň. Kdo chce, může si z pečeného česneku udělat jemnou pomazánku na bagetku k dýňovým kouskům. Díky těmto ingrediencím se recept posouvá z obyčejného snacku na jídlo, které by klidně mohlo být podáváno v bistru.
Stock_photografer / Shutterstock.com
Pečená dýně obalená ve slanině – recept
- Počet porcí: 4 osoby
- Délka přípravy: 40 minut
Ingredience
- 1 menší máslová dýně nebo dýně hokkaido
- 200 g plátků slaniny
- 1 celá hlava česneku
- několik snítek čerstvého rozmarýnu
- čerstvě mletý pepř
- kapka olivového oleje
Krémová polévka z pečené dýně
Krémová polévka z pečené dýně vás zahřeje i zasytí, navíc skvěle chutná. Jde o zdravý, rychlý a jednoduchý recept, který budete chtít dělat pořád dokola.
Krémová polévka z pečené dýně
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si zapékací misku.
- Dýni oloupejte a zbavte semínek. Nakrájejte ji na podlouhlé hranolky o šířce zhruba dva centimetry.
- Každý kousek dýně obalte plátkem slaniny tak, aby byl co nejvíce zakrytý.
- Pokud se slanina uvolňuje, můžete ji zajistit párátkem.
- Vložte obalené kousky do zapékací misky, mezi ně vložte rozkrojenou hlavu česneku a přidejte snítky čerstvého rozmarýnu.
- Lehce zakápněte olivovým olejem a posypte čerstvě mletým pepřem.
- Sůl není potřeba, slanina je slaná sama o sobě.
- Pečte 25 až 30 minut, dokud není slanina krásně křupavá a dýně uvnitř měkká.
- Podávejte teplé, ideálně přímo z pekáče, aby si každý mohl vzít kousek hned, jak je nejchutnější.
Tipy z kuchyně redaktorky
- Při pečení doporučuji použít tenčí plátky slaniny, které se rychleji opečou a krásně obalí dýni.
- Pokud máte rádi výraznější chuť, přidejte mezi kousky dýně i pár sušených rajčat nebo oliv – provoní celý plech.
- A česnek? Po upečení si ho rozetřete na opečený chleba, chutná naprosto božsky.
- Dýni můžete připravit i předem, obalit do slaniny a uložit do lednice, pak jen včas vložíte do trouby a máte rychlé pohoštění bez práce.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi