Věda ani pokrok se nezastavují, a tak se posouváme i ve světě zemědělství, zdraví, výživy i pěstitelství. Badatelé ze Španělska vyvinuli salát, který má mít výjimečně vysoký obsah betakarotenu. Jde jen o chemickou bombu, nebo opravdový zdravý unikát?
Čistých bio a nedotčených potravin nepřibývá, naopak dostávají přednost ty zpracované a nadopované chemií. Nyní se ale španělským vědcům povedl husarský kousek, když se jim podařilo vyvinout „zlatý“ salát s pořádnou dávkou betakarotenu, který je, jak víme, pro lidský organismus velmi prospěšný.
Betakaroten se v těle jako důležitý antioxidant mění na vitamín A, který udržuje zdravý zrak i kůži a chrání tělo před volnými radikály a podporuje imunitu. Je takový salát další chemickou bombou nebo opravdovým zdravým zázrakem, který si zaslouží ocenění?
Úspěch ve výživě i v oblasti biofortifikace rostlin zaznamenali španělství experti, kteří díky svým inovativním metodám vytvořili salát doslova nadupaný karotenoidem betakarotenem, dokázali ho znásobit až 30× vytvořením nových míst pro jeho uložení. Spojili práci s intenzivním světlem a biotechnologické techniky, aby dosáhli uložení betakarotenu na netypických místech rostlinných buněk.
„První přístup spočívá v ukládání betakarotenu v plastoglobulech – tukových zásobních vezikulách uvnitř chloroplastů, které se běžně neúčastní fotosyntézy ani nehromadí karotenoidy. Druhá strategie využívá biotechnologické přístupy k produkci beta-karotenu mimo chloroplasty, ve vezikulách v cytosolu.
Pomocí molekulárních technik a intenzivního světla se podařilo stimulovat tvorbu plastoglobulů, což nejen zvýšilo množství uloženého beta-karotenu, ale také zlepšilo jeho biologickou dostupnost pro lidský organismus,“ vysvětluje odborný web o moderních biotechnologiích Biotrin. Salátu dali přívlastek zlatý, protože listy díky vysokému množství betakarotenu získaly typickou zlatavou barvu.
Odborníci zaznamenávají nedostatek vitamínu A v lidské stravě a tento krok by mohl s tímto problémem pomoci. Nejedná se tedy o žádný chemický dryák, který by nám měl ublížit, ba naopak – pomoci. Biofortifikace sice není novinkou, ale takového úspěchu se zatím nepodařilo dosáhnout. Jde o významný krok vpřed v oblasti biofortifikace potravin, jako je hlávkový salát, mangold nebo špenát, aniž by byla změněna charakteristická vůně či chuť.
Ačkoliv již víme, že se jedná o krok vpřed a rozhodně nápomocný, požádali jsme o posudek nutriční terapeutku Lenku Tarasidu, která se zabývá výživou: „Z hlediska vývoje v oblasti výživy je zlatý salát přínosný krok. Biofortifikace potravin je přirozené obohacování běžných plodin o důležité živiny a betakaroten je významný antioxidant a prekurzor vitamínu A. Je důležitý pro zrak, imunitu a pokožku.
Jeho navýšení je až šestinásobné proti přírodní variantě. Salát je součástí zdravého jídelníčku a jeho obohacení o vyšší obsah betakarotenu může podpořit denní příjem této látky a tím zvýšit výživovou hodnotu potraviny.“
Je skvělé, že se vývoj posouvá i v tomto ohledu a za vznikem dalších zpracovaných potravin vývoj nezpracovaných nezaostává. Měli bychom podporovat skutečné potraviny, které jsou pro náš organismus prospěšné a díky kterým bude naše tělo fungovat lépe a zdravěji.
Zdroje: Biotrin, Phys, ISAAA, The Plant Journal