Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Cheese Donkatsu: Smažený řízek s mozzarellou – japonsko-korejská specialita, která obsahuje vše, co máme rádi

Sophia Michalčíková

Představte si šťavnatý vepřový řízek, který ukrývá roztékající se sýr, obalený v křupavé vrstvě panko strouhanky a smažený dozlatova. Cheese Donkatsu je japonsko-korejská specialita, která spojuje vše, co máme rádi – sýrovou náplň, dokonalou křupavost a neodolatelnou chuť. Ať už plánujete oběd, večeři nebo chcete někoho překvapit originálním receptem, tento pokrm vás nezklame.

Přečtěte si také

Vypucujte dětem školní batoh, aby byl jako nový. Pračka podle odborníků ale není dobrý nápad

Cheese Donkatsu, neboli smažený vepřový řízek plněný sýrem, je lahůdka pocházející z Asie, která si rychle získala srdce gurmánů po celém světě. Jedná se o variaci klasického japonského donkatsu, která byla obohacena o sýrovou náplň, čímž se stala ještě více návykovou. Tento pokrm je oblíbený nejen v Japonsku, ale i v Koreji, kde se často podává s rýží a katsu omáčkou. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá, a přesto dokáže ohromit každého, kdo ho ochutná. Pokud jste fanoušky rychlých a chutných jídel, Cheese Donkatsu si zamilujete!

Hyeong-Taek Lee / Shutterstock.com

Znáte panko strouhanku?

Hlavní surovinou tohoto receptu je panko strouhanka – tradiční japonská strouhanka, která je lehká, vzdušná a při smažení vytváří neuvěřitelně křupavou texturu. Na rozdíl od klasické evropské strouhanky se panko vyrábí z bílého chleba bez kůrky, což jí dodává typickou nadýchanost. Díky tomu je panko ideální pro smažené pokrmy, protože absorbuje méně oleje a výsledný pokrm je tak méně mastný. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, Cheese Donkatsu je skvělou příležitostí, jak ji zařadit do svého repertoáru.

Cheese Donkatsu: Smažený vepřový řízek s mozzarellou – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 30 minut příprava, 20 minut vaření

Ingredience

  • 225 g nízkovlhkostní mozzarelly
  • 4 plátky vepřového masa (kotlety)
  • 125 g hladké mouky
  • vejce, rozšlehaná
  • 1/8 lžičky kurkumy (volitelné)
  • 125 g panko strouhanky
  • Olej na smažení
Hyeong-Taek Lee / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Mozzarellu nakrájejte na 4 stejné kousky a odložte je stranou.
  2. Plátky vepřového masa pomocí paličky na maso naklepejte na tloušťku asi 3 mm.
  3. Na každý plátek masa položte kousek mozzarelly do středu. Maso opatrně zarolujte tak, aby sýr zůstal uvnitř, a vytvořte pevný balíček. Každý balíček zabalte do potravinové fólie a ujistěte se, že konce jsou pevně uzavřené. Dejte do lednice alespoň na 30 minut.
  4. Po vychlazení balíčky rozbalte a posypte je kurkumou (volitelné). Poté každý obalte nejprve v hladké mouce, následně v rozšlehaných vejcích a nakonec v panko strouhance.
  5. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olej na teplotu 175°C. Balíčky opatrně vložte do horkého oleje a smažte, dokud nebudou zlatavé a uvnitř nedosáhnou teploty 63°C.
  6. Hotové Cheese Donkatsu položte na papírovou utěrku, aby se odstranil přebytečný olej, a podávejte s rýží a katsu omáčkou.
Vepřová kýta s rozmarýnem
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Střední

Vepřová kýta s rozmarýnem

Máte-li rádi vepřové maso, jistě vás zaujme vepřová kýta s rozmarýnem dle našeho receptu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.

Vepřová kýta s rozmarýnem
Šlehačkové řízky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Šlehačkové řízky

Šlehačkové řízky jsou lahodnou variantou klasických kuřecích řízků, které díky smetaně a česneku získávají jemnou a šťavnatou chuť. Tento recept je jednoduchý a rychlý, ideální na oběd nebo večeři.

Šlehačkové řízky

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud nemáte panko strouhanku, můžete ji nahradit klasickou strouhankou, ale výsledek nebude tak křupavý.
  • Pro dodatečnou chuť zkuste do strouhanky přidat jemně nastrouhaný parmazán nebo česnekový prášek.
  • Cheese Donkatsu skvěle chutná s domácí katsu omáčkou – smíchejte kečup, sójovou omáčku a worcestrovou omáčku v poměru 2:1:1.
  • Pokud chcete zdravější variantu, zkuste místo smažení upéct Cheese Donkatsu v troubě při 200°C do zlatova.

Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková