Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rychlá rajská? Tři ingredience, půl hodiny a máte hotovo!

Sophia Michalčíková

Nemusíte být šéfkuchařem, abyste si doma připravili dokonalou rajskou polévku. Tento recept vás přesvědčí, že méně je někdy více. Tři základní ingredience, které najdete ve své spíži, a za půl hodiny máte na stole horkou, voňavou a chuťově vyváženou polévku, která zahřeje i v těch nejchladnějších dnech. Přečtěte si, jak na to, a objevte kouzlo jednoduchosti v kuchyni.

Přečtěte si také

Návleky z Pepca, díky kterým se bude podlaha blýskat, aniž byste hnuli malíčkem

Rajská polévka je klasikou, která nikdy nezklame. Ale co když vám řekneme, že si ji můžete připravit i bez dlouhých hodin v kuchyni a složitých ingrediencí? Tento recept vznikl jako rychlé řešení pro chvíle, kdy chcete něco chutného, ale nemáte čas ani energii trávit hodiny vařením.

A co je na tom nejlepší? Potřebujete jen konzervu rajčat, cibuli a máslo – zbytek už máte pravděpodobně doma. Tato polévka je ideální na zimní večery, kdy si chcete připomenout vůni léta a zahřát se u talíře plného chuti. Navíc je tak jednoduchá, že ji zvládne připravit i úplný začátečník.

Rajská polévka z konzervovaných rajčat – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 30 minut

Ingredience

  • 100 g másla
  • 1 menší cibule
  • 1 konzerva krájených, loupaných rajčat (400 g)
  • 500 ml vody
  • sůl, mletý pepř a sušená bazalka podle chuti
Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo na středním plameni. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte na hrubo nasekanou cibuli. Restujte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
  2. K orestované cibuli přidejte konzervu krájených rajčat i se šťávou. Zamíchejte a přilijte 500 ml vody.
  3. Osolte podle chuti, přidejte špetku mletého černého pepře a případně sušenou bazalku pro zvýraznění chuti.
  4. Směs přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, stáhněte plamen na nízký stupeň a nechte polévku pozvolna probublávat asi 30 minut. Během této doby se objem mírně zredukuje a polévka získá hustší konzistenci.
  5. Po 30 minutách polévku odstavte z plotny a rozmixujte ji ponorným mixérem dohladka. Pokud je potřeba, dochuťte ještě solí, pepřem nebo bazalkou.
  6. Hotovou polévku ihned podávejte, ideálně s kouskem čerstvého pečiva nebo krutony.
Rajská polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rajská polévka

Rajská polévka je skvělá klasika s jemnou chutí a vůní. Jde nízkokalorické a výživné jídlo, které jistě ocení nejen milovníci rajčat. Nejlépe si ji vychutnáte s křupavým chlebem nebo kouskem opečené bagety.

Rajská polévka
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Tipy pro vylepšení receptu

  • Přidejte na závěr lžíci smetany nebo kousek sýra, který se v horké polévce krásně rozpustí.
  • Chcete polévku povýšit na hlavní chod? Přidejte do ní vařené těstoviny, rýži nebo kousky grilovaného kuřete.
  • Místo bazalky zkuste tymián, oregáno nebo špetku chilli pro pikantnější variantu.
  • Přidejte do základu k cibuli i nasekanou mrkev nebo celer, které dodají polévce další chuť a zahustí ji.
  • Pokud máte možnost, sáhněte po kvalitních konzervovaných rajčatech – jejich chuť se v polévce opravdu projeví.

Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková