Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zapomeňte na drahé omáčky z obchodu. Domácí verzi Uncle Ben's si připravíte doma úplně sami a vydrží až do zimy

Olena Hyria / Shutterstock.com

Sladkokyselá omáčka ve stylu Uncle Ben’s patří mezi stálice v mnoha domácnostech. Ale věděli jste, že si ji můžete připravit sami z čerstvé zeleniny a bez zbytečných přísad? Pokud hledáte způsob, jak zpracovat letní úrodu ze zahrádky, máme pro vás skvělý recept na domácí omáčku inspirovanou slavnou značkou Uncle Ben's.

Přečtěte si také

Řetězec s průměrnou cenou pod padesát korun otevřel 94. prodejnu. Do hry se přidává i diskont Woolworth s novými plány

Letní zelenina v lahodné podobě

Léto je v plném proudu a cukety, papriky a další zelenina dozrávají. Pokud přemýšlíte, jak tuto sezónní zeleninu využít, máme pro vás skvělý tip. Připravte si domácí verzi oblíbené omáčky Uncle Ben's, která nejen chutná skvěle, ale také vám vydrží třeba až do zimy.

Děláme ji doma už několik let a pokaždé se po ní jen zapráší. Skvěle se hodí k masu, rýži i jen tak na lžičku.

Recept na domácí omáčka Uncle Ben's

  • Počet porcí: Přibližně 6–8 sklenic
  • Doba přípravy: 90 minut

Ingredience:

  • 1 kg cukety
  • 500 g zelené papriky
  • 500 g červené papriky
  • 500 g cibule
  • 3 velké mrkve
  • 200 ml oleje
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 6 lžic worcesterové omáčky
  • 900 ml sladkého kečupu
  • 600 ml ostrého kečupu

Postup přípravy:

  1. Zeleninu důkladně omyjte. Cuketu oloupejte a zbavte semínek, papriky očistěte, cibuli oloupejte a mrkev oškrábejte.
  2. Veškerou zeleninu nakrájejte na menší kousky. Cuketu a papriky na kostičky, cibuli nadrobno a mrkev nastrouhejte nahrubo.
  3. Připravenou zeleninu vložte do velkého hrnce a přidejte všechny ostatní ingredience.
  4. Směs důkladně promíchejte a vařte na mírném ohni přibližně 25 minut.
  5. Horkou směsí naplňte čisté, sterilizované sklenice.
  6. Pečlivě uzavřete a sterilizujte při 85 °C po dobu 25 minut.
  7. Po sterilizaci nechte sklenice vychladnout, aniž byste je obraceli.

Tipy redaktorky na závěr

Tahle omáčka je u nás doma každoročně stálicí, dělám ji už několik let vždy v létě, když nestíhám zpracovávat zeleninu ze zahrady. Většinou připravuji dvojitou dávku, protože několik sklenice pak rozdávám po rodině. Nejvíc ji milujeme s pečeným kuřetem a basmati rýží, ale výborně chutná i studená, třeba jako dip k tortillám nebo pomazánka na bagetu.

Ať už ji připravíte s rýží či těstovinami, vytvoříte bleskově dokonalé jídlo, které bude chutnat celé rodině.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková