Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Moruše je superpotravina nabitá antioxidanty, která chrání srdce. Z jejích listů si můžete udělat zdravý čaj

Tantri Setyorini / Shutterstock.com

Moruše je známá již po několik tisíciletí pro svou jemnou chuť i blahodárné účinky na zdraví. Využít lze nejen její plody, ale i listy, ze kterých si můžete připravit čaj. 

Přečtěte si také

Vydlabaná dýně vám vždycky zplesniví? Zkuste vazelínu nebo Savo roztok, díky nim vydrží déle

Morušovník je oblíbený už tisíce let

Morušovník je známý v Číně, Řecku i Římě už po tři tisíce let. V Evropě však toto sladké ovoce stále není příliš známé a to je velká škoda – moruše je totiž považována za superpotravinu. 

Moruše je cenná superpotravina

Moruše obsahují 88 % vody a pouhých 43 kalorií na 100 gramů, proto si je můžete dopřávat i v dietě. Kromě toho obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která podporuje trávení. Obsahuje plno vitamínů jako je například vitamín C, vitamín K1, vitamín E, vápník, železo a draslík a také několik dalších důležitých látek: 

  • Antokyany – mají příznivé účinky na zdraví srdce a pomáhají snižovat ‚špatný‘ cholesterol.
  • Kyselina chlorogenová – antioxidant, který je běžně přítomen v ovoci a zelenině.
  • Rutin – silný antioxidant, který je známý také jako vitamín P.
  • Myricetin – sloučenina, která může pomáhat tělo chránit před některými druhy rakoviny.
nednapa / Shutterstock.com

Blahodárné účinky moruše na zdraví

  1. Dosavadní studie naznačují, že konzumací plodů morušovníku si můžete zlepšit kontrolu nad krevním cukrem, protože moruše obsahuje sloučeninu 1-deoxynojirimycin, která zpomaluje zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle.
  2. Pravidelnou konzumací moruší můžete přispět ke snížení vysokého cholesterolu, což pomůže chránit zdraví vašeho srdce. 
  3. A do třetice to nejzajímavější. Zvýšený stres v těle poškozuje buňky a tkáně, což je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny. Pravidelnou konzumací antioxidanty nabitých moruší lze toto riziko snížit. Dobrou zprávou je, že to platí pro ovoce a zeleninu obecně.

Jak si vypěstovat morušovník doma?

Morušovník si můžete vypěstovat i na své zahradě. rád teplá místa, takže jej vysaďte tam, kde slunce svítí po celý den. V zimě v našem podnebí bez potíží přežije. Morušovník však nemá rád ostatní stromy, protože mu berou sílu z kořenů – ideálně jej tedy zasaďte na osamělejším místě.

Co si z moruše připravit?

Morušovník plodí spoustu malých plodů, které můžete všelijak využít. Z moruší se běžně vyrábí džem, sirup či víno, vy si z nich můžete připravit lahodný cheesecake, koláč nebo si moruše přidat do smoothie a obohatit jej tak cennými látkami. Moruše můžete přidat třeba i do palačinek, vyrobit si z nich zmrzlinu a nebo je usušit.

WS-Studio / Shutterstock.com

Využijte i listy morušovníku

Na listy morušovníku bychom neměli zapomínat, nejsou totiž o nic míň důležité než samotné moruše. Listy z tohoto stromu se po staletí využívají v tradiční medicíně a běžně se využívají jako přírodní léčba pro různá onemocnění.

Listy jsou bohaté na polyfenolové antioxidanty, vitamín C, železo, vápník, hořčík, ale i zinek, draslík a fosfor. Byla by tedy velká škoda je nevyužít. Nejjednodušším způsobem je si z listů uvařit čaj a připravit bylinné tinktury. Ale pozor: S využitím listů to nepřehánějte, protože byste mohli mít žaludeční potíže.

Zdroje: Healthline, NCBI, Science Direct, PharmEasy