Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Krásná pleť z drogérky? Retinol prokazatelně vypíná pleť a účinně bojuje proti pupínkům

Prostock-studio / Shutterstock.com

Poznáte magický elixír mládí známý jako retinol? Vypíná pleť, zmenšuje póry a účinně bojuje proti akné! Kosmetické výrobky s obsahem retinolu se již dlouho těší velké oblibě v oblasti péče o zralou pleť. Retinol, tedy specifická forma vitamínu A, prokazatelně transformuje pleť s akné, známkami stárnutí či únavy. Na trhu je dostupný v různých formách, proto je důležité vědět, jak rozlišovat mezi jednotlivými typy, jak je správně vybírat a na co si dát pozor při jejich používání.

Přečtěte si také

Příčí se vám vyhazovat jídlo? Ze starého chleba a šťavnatých rajčat si připravte lehoučký italský salát panzanella

Co je retinol?

Retinol, odvozenina vitamínu A, je důležitý pro udržení zdravé a vizuálně přitažlivé pleti. Tento tukem rozpustný vitamín proniká hluboko do kůže, kde se postupně mění na kyselinu retinovou, což z něj činí efektivnější látku než ty, které jsou rozpustné ve vodě.

Ideální čas pro začátek používání retinolu

Retinol je vhodný pro všechny typy pleti, od mladé s prvními známkami stárnutí po zralou či problematickou pleť. S používáním retinolu se obecně doporučuje začít ve věku kolem 25 až 30 let, kdy začínají být viditelné první známky stárnutí pokožky. V tomto období může retinol pomoci zpomalit proces stárnutí pleti tím, že podporuje obnovu buněk a produkcí kolagenu. Nicméně v případě aknózní nebo velmi problematické pleti mohou dermatologové doporučit začít s používáním retinolu i v mladším věku.

Jaké přínosy retinol pleti nabízí?

  • Zmenší póry a zabrání jejich ucpávání.
  • Oživí a rozjasní pleť.
  • Podnítí tvorbu kolagenu a elastinu.
  • Vyhladí vrásky a dodá pleti pružnost.
  • Zrychlí hojení akné a podpoří jeho léčbu.
  • Funguje jako jemný peeling.
  • Kontroluje produkci kožního mazu.

Jak začlenit retinol do večerní péče o pleť?

Aplikujte večer na čistou a tonikem upravenou pleť, ideálně jednou až dvakrát týdně. Kvůli vysušujícím účinkům je důležité pleť pravidelně hydratovat. Pro zřetelné výsledky je doporučeno používat retinol alespoň 12 týdnů.

Nutnost ochrany proti slunci

Pleťové přípravky s vitamínem A zvyšují citlivost na UV záření, proto je během používání retinolu nezbytné chránit pleť opalovacími krémy s vysokým SPF. Doporučuje se používat denní krémy s SPF ochranou minimálně 30, ideálně však 50, abyste zabránili vzniku pigmentových skvrn a dalšímu poškození pokožky vlivem UV záření.

Kdy se retinolu vyvarovat?

Neaplikujte retinol společně s jinými intenzivně exfoliačními látkami a vyhněte se jeho používání na nezahojené rány. Těhotné a kojící ženy by měly upřednostnit bezpečnější alternativy, jako je bakuchiol, který působí podobně, ale bez rizikových vedlejších účinků.

Bakuchiol

Bakuchiol je přírodní složka, která se získává z rostliny zvané Psoralea corylifolia. Je známý svými protizánětlivými a antioxidantními vlastnostmi a často se používá jako bezpečnější alternativa k retinolu. Bakuchiol působí na pleť podobně jako retinol, stimuluje produkci kolagenu a pomáhá v boji proti známkám stárnutí, ale na rozdíl od retinolu obvykle nezpůsobuje podráždění nebo zvýšenou citlivost na slunce. Toto činí bakuchiol vhodným pro ty, kteří mají citlivou pleť, nebo pro ty, kteří hledají alternativu k retinolovým produktům bez teratogenních rizik.

PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Rozdíly mezi retinolem, retinalem a retinoidy

Při výběru zvažte koncentraci aktivní složky. Pro začátečníky je vhodnější slabší koncentrace. Retinaly a retinoidy se liší rychlostí účinku a mírou dráždivosti pro pleť. Retinal a retinoidy jsou odvozeniny vitamínu A podobně jako retinol, ale liší se v několika klíčových aspektech.

Retinal

Retinal, známý také jako retinaldehyd, je přímým předchůdcem kyseliny retinové v pokožce, což znamená, že se rychleji přeměňuje na tuto aktivní formu. Díky tomu může být efektivnější v boji proti vráskám a stárnutí pleti, ale může být i dráždivější než retinol.

Retinoid

Retinoidy jsou širší skupinou chemických sloučenin, které obsahují deriváty vitamínu A. Tato kategorie zahrnuje různé formy retinolu a retinalu, ale také silnější přípravky dostupné na předpis, jako je tretinoin. Retinoidy jsou známé svou schopností zlepšovat texturu pokožky, redukovat akné a zmírňovat projevy stárnutí, nicméně mohou být spojeny s vyšší mírou podráždění, zejména u citlivějších typů pleti.

Jaká koncentrace je vhodná?

Pro začátečníky se obvykle doporučuje nižší koncentrace retinolu, obvykle kolem 0,2% až 0,5%. Toto množství pomáhá pokožce zvyknout si na účinky retinolu bez výrazného podráždění. Pro pokročilé uživatele, kteří již mají zkušenosti s retinolem a jejichž pokožka je na tuto účinnou složku zvyklá, mohou být vhodné vyšší koncentrace, jako je 1 % a výše. Vždy je však důležité sledovat reakci pokožky a případné podráždění a přizpůsobit používání produktu podle toho.

Cenové relace produktů s retinolem

Nejlevnější séra (do 500 Kč) nabízejí značky jako The Ordinary či Nivea. Dražší varianty (od 1000 Kč) zahrnují produkty od StriVectin nebo La Roche-Posay. Některé drahé výrobky využívají technologii postupného uvolňování retinolu, což minimalizuje riziko podráždění pleti.

Retinol je pravým klenotem ve světě péče o pleť. Využijte jeho přínosy pro zralou i mladou pleť, ale nezapomeňte na opatrné používání a ochranu před sluncem. Při správném výběru a aplikaci může retinol doslova transformovat váš vzhled a vrátit vaší pleti mladistvý vzhled.

Zdroje: Cleveland Clinic, Healthline, National Librery of Medicine