Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Evropský parlament rozhodl: Neprodané oblečení se již nesmí likvidovat. Některé luxusní značky to činily ve velkém

Maridav/Shutterstock.com

Evropský parlament schválil nařízení, které zakazuje likvidaci neprodaného oblečení. Toto rozhodnutí bylo přijato poslanci v úterý ve Štrasburku, kde bylo rovněž rozhodnuto o tom, že likvidace neprodaných elektrospotřebičů by měla být do budoucna zakázána. Tento zákaz by v budoucnu mohl být rozšířen i na další produktové kategorie.

Přečtěte si také

Způsobuje káva s mlékem trávicí potíže, nebo nám naopak prospívá? Vědci mají jasno!

Proč se ničí neprodané oblečení?

Některé luxusní značky jsou nechvalně proslulé tím, že zničily vrácené nebo neprodané zboží jen proto, aby si udržely exkluzivitu a vysokou hodnotu svých produktů. Tato praxe je často motivována snahou o ochranu značky a prevenci devalvace na sekundárním trhu. Prodejci své kroky obhajují tím, že pokud mají prodávat drahý sortiment, nemohou vyzkoušené zboží vracet zpět do prodeje.

Kauzy, které šokovaly celý svět

Například luxusní značka Burberry veřejně přiznala, že během pěti let spálila vrácené zboží v hodnotě 90 milionů liber. V reakci na veřejnou kritiku a rostoucí tlak na udržitelnost společnost v roce 2018 oznámila, že ukončí ničení neprodaného zboží, které následně vrátí do prodeje se sníženou cenou.

I švédská společnost H&M byla veřejně kritizována za ničení neprodaného zboží. H&M odpovědělo na kritiku tím, že zdůraznilo svůj závazek k udržitelnosti a své úsilí o zlepšení řízení přebytečného zboží. Společnost před několika lety uvedla, že se snaží o snižování odpadu a zvýšení recyklace materiálů, a proto zavádí i nové eko značky.

Nařízení o ekodesignu ochrání životní prostředí

Za touto novinkou, o které minulý týden rozhodl evropský parlament, stojí takzvané nařízení o ekodesignu. To stanoví, že výrobky by měly mít delší životnost, měly by se snadněji znovu používat, opravovat a recyklovat a spotřebovávat méně zdrojů, jako je energie a voda. Tím by se výrazně ušetřilo životní prostředí a náklady spojené s výrobou.

Pomohou pasy výrobků?

Podle nového nařízení by se do budoucna měly vyrábět tzv. pasy výrobků, které budou kupujícímu poskytovat více informací o tom, jak o zboží pečovat, jaká je jeho kvalita a doporučené používání. To by podle nového prohlášení usnadnilo porovnávání výrobků a snazší rozhodování o tom, jaká bude jejich další cesta.

Neprodané oblečení se nesmí likvidovat

A jak bude celý proces zakázané likvidace probíhat? Pokud si například objednáte triko nebo kalhoty přes internetový obchod, doma si je vyzkoušíte a případně vrátíte zpět. Poté, co toto zboží pošlete zpět, se již nebudete muset obávat toho, že by bylo zničeno jako doposud.

Nové nařízení o ekodesignu totiž přikazuje, že výrobky by měly mít delší životnost a měly by se snadněji znovu používat. To znamená, že oblečení, které nebylo zákazníkem poškozeno a vrátilo se do skladu v původním balení, je možno znovu prodávat.

Ernest Rose / Shutterstock.com

Většina obchodníků vrací zboží zpět do prodeje

Většina prodejců však přistupuje k šetrnějšímu řešení a nakládání se svými výrobky. Vrácené zboží přes e-shop společnost zkontroluje, znovu zabalí, nalepí etikety a vrátí zpět do prodeje. Co se týče vrácení zboží na prodejně, pokud zboží není poničeno, vrátí se rovnou do prodeje, a to bez zbytečných odkladů.

„Pokud zákazník zakoupí obuv nebo doplňky v kamenné prodejně, má nárok na výměnu nebo vrácení zboží. Vrácené zboží naši prodejci zkontrolují, okódují a předají zpět do prodeje. Ve výjimečných případech se toto zboží prodává za sníženou cenu, ale to jen v případě, že nese známky poškození již z výroby a nejsou to škody, které by způsobil sám zákazník,“ uvedla redakci Kupi Lucie, manažerka prodejny New Yorker.

Do budoucna se bude chránit i elektronika

Zákaz likvidace neprodaných výrobků se vztahuje prozatím na textil a obuv, ale nikoli na elektrospotřebiče. „Zboží jako nové a vrácené by se nemělo ničit. Proto se zákaz ničení musí vztahovat i na elektrospotřebiče a další výrobky náročné na zdroje, jinak bude ekologie a ochrana životního prostředí zbytečná,“ prozradila ve svém vyjádření pro ÖKO Test spolková jednatelka DUH Barbara Metzová.

Podle spolkové jednatelky nestačí, aby se nové zboží namísto spalování jednoduše odevzdalo k recyklaci. Úřady, které kontrolují životní prostředí, vyžadují, aby veškeré neprodané a vrácené zboží bylo znovu prodáno nebo darováno.

Zdroje: Spiegel, FashionUnited, The New York Times, BBC, ÖKO Test