Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Babské rady na hubení plevele: Funguje ocet, pozor na sůl

Simon Kadula / Shutterstock.com

Jaro je tady a s ním se v zahradách kromě rašící trávy a prvních jarních květin objevuje i plevel. A ten je třeba zlikvidovat hned s prvními lístečky. Většina z nás dává přednost postřiku. Pro ten ale není nutné hned běžet do drogerie. Často si totiž vystačíme s domácími surovinami.

Přečtěte si také

Chcete letos sbírat rajčata a jahody po koších? Vsaďte na osvědčené domácí hnojivo z kopřiv

Jak se zbavit plevele octem?

Je pravdou, že některé plevelné rostliny se dají velmi dobře využít i v kuchyni, například kopřiva, pampeliška nebo bršlice. Jenže pokud se nám vloudí na záhonky se zeleninou či květinami, anebo se rozhodnou vyrůst mezi dlažbou, měli bychom s nimi velmi rychle zatočit. Jinak totiž hrozí, že zlikvidují nejenom užitkové rostliny, ale umí narušit i různé povrchy. Podívejte se, čím zničit plevel podle našich babiček.

Virrage Images / Shutterstock.com

Likvidace plevele horkou vodou

Horká voda patří k nejjednoduššímu a nejekologičtějšímu řešení hubení plevele. Připravte si rychlovarnou konvici, ohřejte vodu a můžete lít. Nálevka vám navíc pomůže proud vody přesně zacílit na plevel a nikoli na rostliny kolem. Počítejte s tím, že horká voda nezničí hluboké kořeny, takže po čase se plevel znovu objeví a je třeba postup zopakovat. Dobře funguje i parní čistič. Při vhodném nastavení tlaku vypláchne spáry tak, že budou po ošetření čisté.

Hubení plevele octem

Ocet se osvědčil jako vhodný pomocník v domácnosti a zvládne to i na zahradě. Domácí postřik na plevel vyrobíte z jednoho dílu lihového octa a tří dílů vody. Směs nalijete do rozprašovače a postříkáte jím všechny rostliny, které chcete zlikvidovat. Roztok je sice účinný, ale počítejte s tím, že na odolné plevele jej budete muset použít vícekrát.

Pozor na sůl a saponáty

V případě, že váš plevel je natolik velký a úporný, že na něj nefunguje čistý ocet, lze k němu přidat sůl a saponát. Tady je ale třeba mít na paměti, že sůl může prosáknout do půdy a zlikvidovat i rostliny, které jsou užitkové. Ostatně do půdy nepatří ani saponát. Ten vzhledem ke svým vlastnostem udržuje ostatní složky na listech a pomáhá tak lepšímu průsaku přímo do rostliny. Postřik připravíte tak, že do rozprašovače nasypete 20 g soli, které zalijete 200 ml octa a přidáte 2 kapky saponátu. Můžete použít přípravek na mytí nádobí, případně tekuté mýdlo a poslouží i šampon. Vše řádně rozmícháte, počkáte, až se sůl rozpustí a následně aplikujete na listy a stonky plevele.

Likvidace plevele sodou

Stejně jako ocet i jedlá soda se najde v každé spíži. Také při jejím použití musíte být opatrní, protože zlikviduje nejenom plevel, ale i další rostliny nacházející se v jeho blízkosti. Aplikace sody je jednoduchá. Stačí ji nasypat na plevel, který jejím působením uschne. Obvykle se používá na příjezdových cestách, do spár dlažby, mezi kameny apod.

nieriss / Shutterstock.com

Na plevel s kukuřičným škrobem

Ano, i další potravina ze spíže zatočí s plevelem. Stačí, když plevel posypete kukuřičným škrobem a necháte působit. Jestli kukuřičný škrob nepoužíváte, nevadí. Poměrně dobře funguje i voda z uvařených brambor, kterou je třeba nechat vychladnout.

Kdy aplikovat postřik na plevel?

Ať už se rozhodnete zničit plevel solí, kukuřičným škrobem, octem zředěným vodou nebo jeho směsí se saponátem a solí, vždy byste toto ošetření měli provádět za hezkého počasí, kdy nehrozí déšť. V takovém případě stačí postřik zaschnout a nehrozí, že by ho voda spláchla do půdy, a narušila se tak její kvalita.

Zdroje: Kupi.cz, Mendelova univerzita