Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Od středy platí zákaz prodeje tří kanabinoidů. Obchodníci se přizpůsobili a nabízí je nově jako HHC-PO, HHC-P či THCP-O

Creativan / Shutterstock.com

Už od středy je v účinnosti vládní nařízení, které řadí kanabinoidy HHC, HHC-O a THC-P mezi zakázané návykové látky. Hlavním důvodem jsou nedávné případy několika teenagerů a dětí, které zejména po požití cukrovinek s HHC skončily v lékařské péči. Jedná se o dočasný zákaz, už nyní je na trhu dalších několik kanabinoidů, které mají v praxi podobné účinky.

Přečtěte si také

Na sladké moc nejste? Zkuste rebarboru naslano. Překvapí vás ve slaném koláči nebo čatní, které skvěle doplní maso

Co hrozí za držení zakázaných kanabinoidů?

Nové kanabinoidy se na trhu objevují v podstatě každý den. Obchodníci i v České republice dlouho neotáleli a naskladnili nové látky, které svým zákazníkům nabízí. Jedná se kupříkladu o kanabinoidy THC-JD, THC-B, HHC-H, HHC-P, THCP-O nebo HHC-PO. Na pultech obchodů se navíc začínají postupně objevovat i další.

Od středy platí, že za držení látek HHC, HHC-O a THC-P hrozí v menším množství pokuta až ve výši 15 tisíc korun. V případě větších objemů je to dokonce až osm let ve vězení. Vláda v předchozích dnech uváděla, že nařízení budou v praxi kontrolovat celníci, hygienické stanice, policie i Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Nové kanabinoidy mají podobné účinky

Účinky nezakázaných kanabinoidů jsou ale v praxi velmi obdobné. S trochou nadsázky je možné dokonce říct, že jsou úplně stejné. Je tedy otázkou, jestli bude mít vládní nařízení v praxi takové dopady, jak někteří vládní činitelé ještě nyní očekávají. Zákazníci totiž mají poměrně jednoduchou možnost se přeorientovat.

Prvním takovým kanabinoidem je HHC-P, které má velmi obdobné vlastnosti jako zakázaná látka THC-P. Rovněž se tedy vyznačuje silnými psychoaktivními účinky, které souvisí s vyvoláváním euforie, lepší náladou nebo také s relaxačními a uvolňujícími vlastnostmi. Nabízí se zejména ve formě olejů, květů, vapes nebo cartridge. V zahraničí jsou ale sehnatelné i cukrovinky.

Další kanabinoidy jako THC-JD, THC-B, HHC-H, THCP-O nebo HHC-PO se na trhu začaly objevovat teprve nedávno. Jejich dopady tedy ještě nejsou dostatečně prozkoumány, a to ani ze strany vědců. Podle prvních odhadů jsou ale účinky rovněž velmi obdobné jako u HHC, HHC-O či THC-P. Mělo by jít o psychoaktivní látky, které zvlášť ve spojením s alkoholem mohou způsobit neplechu.

Mahony / Shutterstock.com

Připravuje se novela zákona

Obchodníci mohou těžit z toho, že v konopí bylo identifikováno více než 100 kanabinoidů. I proto se trh s konopnými produkty tak rychle rozrůstá a vláda jednotlivé látky na trhu nestíhá regulovat. Poslanci Pirátů a vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil už dříve varovali, že zákaz tří látek povede ke vzniku nových nezakázaných kanabinoidů s drobně pozměněným chemickým složením, ale stejnými účinky, což se také stalo.

Je otázkou, co s novými kanabinoidy udělá právě připravovaná novela o návykových látkách, který pro ně vytváří novou kategorii psychomodulačních látek. Podle dostupných informací je možné, že prodej těchto kanabinoidů bude povolen jen u registrovaných prodejců a pouze dospělým osobám. Na program sněmovního zdravotního výboru by novela měla přijít do konce března a následně bude konkrétní podoba této novely alespoň částečně zřejmější.

Zdroj: CANATURA, ACS Laboratory