Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak se v létě zbavit otravných vos? Zkuste esenciální oleje, svíčky nebo účinné pasti

Oksana Klymenko / Shutterstock.com

Období léta, posezení na zahradách, sladkých zmrzlin, limonád nebo grilovaček plných masa je tu. A s ním i časté nálety mlsných vos. Máme pro vás několik tipů, jak si s nezvanými vosími návštěvníky poradit. Ať už je chcete jen odpudit, nebo přímo zlikvidovat. Od přírodních látek až po užitečné vychytávky z obchodů.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Vinted poprvé dosáhl zisku. Oblíbená platforma nabírá na síle, konkurence se jí snaží vyrovnat

Esenciální oleje

Už naše babičky věděly, že mají vosy velmi citlivý čich a dají se tak snadno nalákat, nebo naopak odpudit pomocí aromatických látek. Někdo zavěšuje na stromy dřevo potřené česnekem nebo jiným pálivým kořením rozmíchaným v trošce vody, jiný nedá dopustit na přírodní esenciální oleje.

Proti vosám dobře působí citrusové esence, dále hřebíček, bazalka, meduňka a máta. Proti vosám pomůže také kyselina octová, kterou v podobě rozředěného roztoku můžete potírat i odolný plastový zahradní nábytek či parapety a rámy oken.

IngridHS / Shutterstock.com

Tipy na užitečné odpuzovače z obchodů

  • Na balkon a zahradu vyzkoušejte proti vosám svíčky s esencí Citronella, které se primárně prodávají v drogeriích a domácích potřebách. Primárně jsou určené proti komárům, mohou však účinně odpuzovat i jiný létající hmyz včetně vos, kterým citrusové aroma všeobecně vadí.
  • Vsadit samozřejmě můžete také na spreje, pěny či prášky – některé jsou určené výhradně k odpuzování, jiné fungují jako ochranná bariéra a zároveň jimi můžete nežádoucí hmyz likvidovat. Ty od nejznámějších značek (Biolit, Raid, Bros, Predator apod.) seženete také ve velkých řetězcích drogerií, v hypermarketech a supermarketech nebo hobby marketech, v období léta a dovolených se často za výhodnější ceny objevují v letákových a akčních nabídkách.
  • Prodávají se také umělá vosí hnízda, která lze zavěsit pod slunečník, okap, na stromy, do blízkosti oken apod. Vosy budou dané místo považovat za osídlené “konkurencí” a měly by se mu vyhýbat.

Pasti na vosy

Pokud s vosami bojujete ve velkém, pak je na zahradě nebo terase ideální sáhnout po některém z lapačů. Malé plastové seženete již za 50–100 Kč (např. v Alze, Orionu, Uni Hobby, bauMaxu, případně větší prodává i Tescoma za cenu od 219 Kč). Stačí je naplnit sladkou tekutinou (používá se sirup, colové nápoje, pivo, ředěný med či marmeláda apod.) a zavěsit či postavit do okolí venkovního posezení, případně do kuchyně.

Martina Unbehauen / Shutterstock.com

Jak vyrobit lapač na vosy?

Velmi snadná je i domácí výroba pastí. Někdy stačí nechat jen v blízkosti stolu položenou plechovku se zbytkem piva nebo sladkého nealko nápoje, velmi snadno si ale vyrobíte i účinnější pastičku. Vše potřebné určitě najdete doma a hotovo budete mít za chvilku.

Jak na to? Seřízněte jednu PET lahev cca 10 cm pod vrškem a odříznutou část vložte do zbytku lahve hrdlem dolů. Po stranách ještě můžete vytvořit díry a s pomocí provlečeného provázku nebo drátku past zavěsit. Vnitřek se doporučuje naplnit sladkou tekutinou s kapkou octa (ten bude odpuzovat neškodné včely) a mycího přípravku na nádobí, který vosám znesnadní únik.

Zdroje: Autorský text Alžběty Eremiášové, Kupi.cz