Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Křupavé hranolky jako z bistra? Před smažením přidejte 1 surovinu

DronG / Shutterstock.com

Tenké křupavé hranolky přelité krémovou cheddarovou omáčkou, posypané křupavou slaninou a pikantními papričkami jalapeños. Sbíhají se vám sliny? Pak není nic snazšího, než si hranolky jako z bistra připravit doma. Máme pro vás extra jednoduchý, bleskový recept na hranolky samotné, ale i tipy na jejich dochucení a dozdobení včetně univerzální sýrové omáčky.

Přečtěte si také

Seitan je stále populárnější alternativou masa. Co je zač a jaký má vliv na naše zdraví?

Jak docílit křupavosti?

Návodů na „nejlepší“ hranolky existuje nespočet. Některé radí nakrájené brambory ještě před smažením předpéct, jiné blanšírovat nebo předsmažit.

To ovšem trvá dlouho a existuje i snazší způsob, jak docílit jejich krásně křupavého povrchu. Kromě brambor (ideálně větších, typu C) k tomu stačí jedna jediná surovina – a tou je obyčejná hladká mouka. Jak ji použít?

Batátové hranolky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Batátové hranolky

Sladké brambory jsou ideální jako příloha k masu i burgerům – mezi jejich nejoblíbenější variantu patří hranolky. Připravte si je velmi jednoduše v troubě a už nebudete chtít žádné jiné.

Batátové hranolky

Bleskový recept na domácí křupavé hranolky

  1. Očištěné brambory (nejlépe i se slupkou) nakrájejte na stejně velké hranolky. Preferovanou tloušťku samozřejmě necháme na vás, čím tenčí ovšem budou, tím více si pokřupete.
  2. Máte-li na přípravu o něco více času, nakrájené brambory můžete na chvíli namočit do studené vody, zbavíte je tím části škrobu.
  3. Osušené je poté vhoďte do mísy a zasypte moukou. Promíchejte, dokud nebudou všechny kousky obalené.
  4. Mezitím si v hrnci rozehřejte olej a poté hranolky dozlatova a dokřupava usmažte.
  • Tip: Mouku můžete před obalováním smíchat s kořením a připravit si hranolky ochucené. Podobně jako na americké brambory nebo smažené kuře se hodí červená paprika, najemno pomletý česnek, sušená cibule nebo hořčičné semínko.
  • Místo mouky lze stejným způsobem syrové brambory obalit také v kukuřičném škrobu, případně obě suroviny namíchat.
Africa Studio / Shutterstock.com

Návyková záležitost? Přidejte slaninu a sýr!

Takto připravené hranolky jsou výborné samotné, ale i vylepšené dalšími přísadami, které z nich vykouzlí populární bohatou přílohu jako z bistra. K nejoblíbenějším patří kombinace cheddaru a slaniny, případně zelených chilli papriček jalapeños. Jak na to?

Recept: Hranolky s cheddarovou omáčkou, slaninou a jalapeños

Na cca 2 porce budete potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 200 g nastrouhaného cheddaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. V rendlíku nechte rozpustit máslo, zasypte ho moukou a vzniklou jíšku nechte chvíli zahřívat.
  2. Poté zalijte za stálého míchání metličkou mlékem a pokračujte v míchání, dokud bílá omáčka nezhoustne.
  3. Přidejte nastrouhaný sýr, osolte, opepřete a nechte rozpustit.
  4. Usmažené (či upečené) hranolky přelijte sýrovou omáčkou, posypte kousky opražené slaniny a kolečky nakládaných jalapeños – ty koupíte v obchodech s delikatesami nebo chilli specialitami, ale také v mnohých supermarketech a hypermarketech, kde je nejčastěji najdete v úseku s konzervovanou a nakládanou zeleninou, případně v regálech se zahraničními surovinami pro přípravu světových kuchyní. Cenově začínají na cca 50 korunách za skleničku.
  • Tip: Husté sýrové omáčky docílíte spojením bešamelu a chuťově výrazného sýru. Výborně se hodí i k domácím nachos, k těstovinám, masu či zelenině.
AS Foodstudio / Shutterstock.com

Zapečené hranolky s cibulí, slaninou a sýrem

Sýrové hranolky si ovšem velmi snadno připravíte i bez omáčky. Stačí si bokem nastrouhat cheddar a na pánvi orestovat slaninu s plátky cibule.

  1. Usmažené či upečené hranolky dejte do pekáče nebo zapékacích misek, promíchejte s vypečenou slaninou a cibulí, posypte sýrem.
  2. Dejte do trouby předehřáté na 200 ˚C zapéct na pár minut, dokud se sýr na povrchu nerozpustí a neopeče.
  3. Podle chuti podávejte přelité omáčkou dle vlastního výběru, případně majonézou a posypané nasekanou petrželkou.

Zdroj: kupi.cz