Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Na Tučný čtvrtek je dovoleno se nacpat! Recept na nadýchané boží milosti, které chutnají opravdu božsky

Drazen Zigic / Shutterstock.com

Na Tučný čtvrtek se smí hřešit! Tenhle den je jako stvořený k poctivému hodování, ještě než začne dlouhý půst. Kromě všech těch zabijačkových dobrot a voňavého knedla-vepřa-zela si dopřejte i sladkou tečku v podobě božích milostí. Ty jsou nadýchané a chutnají naprosto božsky. Navíc je snadno zvládnete i doma – a u stolu pak budete za hvězdu. Připomeňte si starou tradici, která se zase vrací do kurzu, a užijte si pořádnou masopustní veselici!

Přečtěte si také

Konec odřeným nohám v létě: Sprej z Deichmannu, který funguje jako neviditelné silonky

Kdy je Tučný čtvrtek?

Jelita, jitrnice, ovar, knedlo vepřo zelo, koblihy i boží milosti – nejen to neodmyslitelně patří k masopustní hostině a také k Tučnému čtvrtku. Tento den se neobejde bez „obžerství“. Podle tradic je to den, kdy se stoly prohýbají pod horami jídla a lidé se baví – velké finále před velikonočním čtyřicetidenním půstem. Tradičně byly v tento den pořádány velkolepé svatby a zabijačky. Tučný čtvrtek nemá pevné datum, a tak ho každý rok „slavíme“ jindy. Letos vychází na 27. února.

Co je Tučný čtvrtek?

Tučný čtvrtek je podle tradice dnem organizovaného přejídání a jakousi přípravou na čtyřicetidenní půst, který křesťané drží od Popeleční středy (následuje v týdnu po Tučném čtvrtku) až do Velikonoc.

Ačkoli se na Tučný čtvrtek v moderní době téměř zapomnělo, v posledních letech se opět dostává do povědomí. A to i díky některým restauracím, které právě na tento den připravují speciální menu nebo zvětšují porce svých klasických jídel, aby hostům pořádně dopřály a naplnily břicha skoro až k prasknutí.

Iris photo / Shutterstock.com

Typická jídla na Tučný čtvrtek

Říká se, že na Tučný čtvrtek by se měla všem pusa lesknout omastkem. Toho se naši předkové rozhodně drželi a neostýchali se pořádně najíst. Mastné a vydatné menu bylo samozřejmě nutné pořádně zapít pivem, ale i něčím ostřejším. A bez sladké tečky na konec by to také nešlo.

K typickým jídlům pro tento den patřilo knedlo vepřo zelo a zabijačkové speciality jako tlačenka, ovar, jelita a jitrnice. A na závěr nechyběly v pořádné vrstvě oleje dozlatova usmažené, nadýchané koblihy nebo boží milosti s poctivou vrstvou cukru.

Masopustní koblihy
Čas přípravy: 2 hod 15 min Obtížnost: Střední

Masopustní koblihy

Masopustní koblihy patří mezi tradiční české dobroty spojené s tímto zimním veselím. Jejich příprava je sice trošku náročnější, výsledná chuť je však s těmi kupovanými naprosto nesrovnatelná. Vyzkoušejte si je doma připravit podle našeho receptu a budete se oblizovat až za ušima.

Masopustní koblihy

Masopustní boží milosti – recept

Boží milosti – sladké, nadýchané, a přitom velmi křehké pečivo bylo pro naše předky jakýmsi symbolem hojnosti. Na jejich přípravu bylo totiž potřeba nemalé množství tuku a cukru, které byly pomyslnými symboly blahobytu. Právě proto se boží milosti připravovaly jen při výjimečných příležitostech.

Příprava božích milostí není nijak složitá a stačí k ní běžné suroviny, kuchyňský vál a váleček na těsto. Vzhledem k tomu, že se pečou napříč celou Českou republikou, existuje i mnoho krajových variant. Někde se do těsta přidává cukr, jinde rum nebo třeba citronová kůra a šťáva. Vyzkoušejte je také!

SosnaRadosna / Shutterstock.com

Suroviny:

  • 140 g másla
  • 280 g hladké pšeničné mouky
  • 2 žloutky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 10 g krupicového cukru
  • 10 kapek citronové šťávy
  • špetku soli
  • olej/sádlo na smažení
  • na obalení moučkový cukr a skořici, případně moučkový a vanilkový cukr

Postup:

  1. Z mouky a másla si připravte drobenku, přidejte sůl a cukr a vše dobře promíchejte
  2. Do vzniklé směsi přidejte smetanu, žloutky a citronovou šťávu a vypracujte poměrně tuhé těsto, které nechte zabalené v potravinářské folii zhruba 30 minut odležet na kuchyňské lince.
  3. Těsto poté rozválejte na plát silný zhruba 1 centimetr a přeložte ho na třetiny. Takto ho opět rozválejte a zase přehněte na třetiny. Celý postup opakujte ještě jednou. Následně těsto opět zabalte do folie a nechte odpočívat dalších 30 minut.
  4. Odleželé těsto vyválejte na plát silný asi 3 milimetry a vykrajujte tvary podle vaší libosti.
  5. Boží milosti smažte v oleji nebo sádle dozlatova. Trvá to zhruba 2 minuty. Jednotlivé kousky několikrát při smažení otočte.
  6. Usmažené kousky nechte chvíli odpočinout na papírové utěrce, která z nich odsaje i přebytečný tuk, a poté obalte ve směsi cukru a skořice, případně směsi cukru a vanilkového cukru. Nejlépe chutnají ještě čerstvé, ideálně v den, kdy se připraví.

Dobrou chuť!

Zdroj: autorský recept Tereza Paik, Kupi.cz