Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Téměř jedna čtvrtina čechů se rozhodla omezit konzumaci masa

Inside Creative House / Shutterstock.com

Rostlinná strava nabírá na popularitě. Šetrnější přístup k planetě, nesouhlas se zabíjením zvířat nebo otázka zdraví. Jedny z hlavních důvodů, které mnoho lidí vedou ke změně jejich jídelníčku. Čechů, kteří se rozhodli omezit konzumaci masa, je již téměř jedna čtvrtina.

Přečtěte si také

Nízké ceny na čerpacích stanicích ONO? Je to o maržích, která má ONO v porovnání s ostatními minimální

Veganství a vegetariánství je v České republice na vzestupu. Ačkoliv stále převažují lidé, kteří konzumují masné produkty, výrazně narůstá počet osob upřednostňujících rostlinnou stravu.

Podle dat z výzkumu FMCG Gurus vyřadilo maso ze svého jídelníčku 6 % respondentů. Zároveň se však zvyšuje počet lidí, kteří jedí maso či ryby pouze příležitostně. Do takzvaného flexitariánství se v Česku řadí už 21 % obyvatel.

Obliba rostlinných výrobků stoupá

S navyšujícím se počtem lidí zajímajících se o rostlinnou stravu se rozrůstá i sortiment rostlinných alternativ dostupných v českých nákupních řetězcích. Podle statistik Global Data celosvětově stoupla poptávka po rostlinných náhražkách masa, mléčných výrobků a vajec během koronavirového lockdownu.

V roce 2021 dosáhl trh s rostlinnými náhražkami masa globálně hodnoty 7 miliard dolarů, dle expertů se má navíc během deseti let toto číslo až dvacetkrát zvýšit.

Tento trend se projevuje i v Česku. Projekt Rostlinně vytvořil hodnocení potravinových řetězců za rok 2022 – dnes již téměř všechny nabízí alespoň omezenou nabídku veganských produktů.

  1. Zlatou příčku dostal Globus, který své prvenství obhájil ve 4 z 5 zkoumaných kategorií. Těmi byly například rostlinné alternativy masa, mléčných výrobků či sladkostí a pečiva.
  2. Pomyslné stříbro získal Albert, který zároveň vede v dostupnosti rostlinných hotovek nebo omáček, dipů a pomazánek.
  3. Třetí místo pak připadlo na řetězec Tesco.
Globus

Snahu přizpůsobit se trendu a rozšířit sortiment produktů o nové, čistě rostlinné varianty vidíme u mnoho firem napříč potravinářstvím. Například firma Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, začala s výrobou veganské směsi, která má usnadnit výrobu pečených veganských výrobků a učinit je tak ještě dostupnějšími. „Naše Veggie Menu je směs na bázi kukuřičného a hrachového proteinu, připravená na míru pekárnám a lahůdkářům. Tvoří základ, který lze využít pro mnoho veganských snackových výrobků,“ řekla jednatelka firmy Veronika Wimmerová.

Zeelandia

Ještě donedávna patřilo pečivo k pro vegany téměř zakázaným potravinám. Některé produkty totiž obsahují sušené mléko, podmáslí či emulgátory z živočišných tuků. Teprve minulý rok vstoupila v platnost novela zákona o potravinách, která mimo jiné stanovuje povinnost uvádět údaje o složení či obsažených alergenech přímo na etiketě nebo cenovce produktu. To usnadnilo výběr pečiva nejen mnohým veganům, ale i lidem s intolerancemi, kteří tak již tyto potřebné údaje nemusí složitě vyhledávat.

Zeelandia

Veganství se daří ve velkoměstech

Dle statistik Google Trends je největší zájem o veganství ve velkých městech – českému žebříčku vévodí Praha, kterou následuje Brno a Olomouc. Na popularitu veganství u nás poukazuje i fakt, že v rámci projektu HappyCow, který pomáhá vytipovat veganské restaurace po celém světě, se Praha umístila v žebříčku top 10 nejlepších měst vhodných pro vegany.

Dejte rostlinné stravě šanci

Kromě toho se zde dvakrát ročně odehrává jeden z největších vegan open-air festivalů v Evropě – Veggie Náplavka. Na ní mohou návštěvníci zkusit mnoho pokrmů z rostlinné gastronomie a zároveň poznat novinky vegan životního stylu.

„Veggie Náplavka nabízí inspiraci k etickému životu v podobě jednoduchého rozhodnutí k přechodu na etickou formu stravování, ročně každý vegan ušetří život 100 – 150 zvířat,“ řekl člen pořadatelského týmu Jan Müller, podle něhož tento typ stravy také chrání před civilizačními chorobami.

Nezapomeňte na potřebné živiny

Maso je stále oblíbené

Z dlouhodobého hlediska ovšem spotřeba masa v českých domácností příliš neklesá. V roce 2020 šlo o 84 kilogramů na člověka, čili o 800 gramů více než předchozí rok. Majitelé masokombinátů nicméně kvůli narůstajícím nákupním cenám plánují snížení jeho výroby. Předpokládají totiž, že maso bude pro část lidí příliš drahé a budou si ho moct dovolit jen kupříkladu jednou týdně.