Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Společnost Nike vyvinula robota, který čistí a opravuje opotřebované tenisky

Nike

Máte děravé nebo opotřebované boty? Pravděpodobně myslíte na jejich vyhození. V budoucnu už si však možná nebudete muset nutně kupovat nové, pouze si je necháte opravit. Že vám v opravně obuvi sportovní tenisky neopraví? Zvládne to někdo jiný, třeba robot od Nike. Tato společnost pracuje na technologii, která vám dokáže zcela sama vyčistit a opravit poškozené boty. Pokud tedy máte nějaký pár opravdu v lásce, tato technologie se vám zajisté zalíbí.

Přečtěte si také

Tipy, jak jinak využít tablety do myčky. Pomohou se skvrnami na prádle i mastnotou

Inteligentní robot na profesionální péči o obuv

Robot je plně funkční a nyní je testován přímo v obchodě společnosti, který se nachází v Londýně. Jeho jméno je BILL – jde o zkratku „Bot Initiated Longevity Lab“.

Je určen k čištění a opravě starých tenisek a NIKE je první společností, která se takovou technologií může pochlubit. Ke své práci využívá pokročilou robotiku, čističe na vodní bázi a náplasti z recyklovaného polyesteru k obnově opotřebované obuvi.

Nike

Vše probíhá automaticky

Robot funguje zcela samostatně, pouze se do něj vloží bota, kterou naskenuje a vytvoří 3D model. Na něm identifikuje oblasti na svršku, bočnicích a vnější podešvi, které je potřeba vyčistit. Zákazník si může vybrat záplaty, které budou k zakrytí opotřebovaných míst použité. Když je práce robota u konce, zaměstnanec obchodu přidá nové stélky a tkaničky vyrobené z recyklovaných materiálů.

Robot zatím nedokáže opravit jakékoliv boty od Nike, pouze modely Air Force 1, Air Jordan 1, Space Hippie 01 a Nike Dunks. Zpracování jednoho páru bot Air Force 1 mu zabere zhruba 45 minut. Manažer udržitelného rozvoje Nike, Noah Murphy-Reinhertz, řekl, že je uchovávání starých produktů velmi osobní a lidé rádi vynaloží nemalé úsilí, aby se o svůj oblíbený pár bot starali.

Nike

Kolik služby robota stojí?

BILL se nachází v budově Nike Town London a jeho služby jsou zcela zdarma. Podle Nike jde o doplnění služeb Nike Refurbished a Nike Recycling and Donation. Zatím jde o pilotní program, který dá společnosti cennou zpětnou vazbu, od které se bude odrážet budoucnost služeb zaměřených na udržitelnost.

Proč to Nike dělá?

Výrobci obuvi jsou rádi, když zákazníci nakupují stále nové boty, tak proč je opravovat? Stále více firem tlačí na trend udržitelnosti a snaží se demonstrovat, že jim na životním prostředí záleží. Když se prodlouží životnost tenisek, zákazník si nebude muset hned kupovat nové, ale pořídí si je později. Pro Nike to může ve finále znamenat menší zisk, ale jestliže to přitáhne více zákazníků, může mít služba opačný efekt.

Zatím je ve hvězdách, jestli se takových robotů dočkáme v běžných prodejnách značky Nike, anebo jestli půjde jen o výsadu vlajkových prodejen. Nike se snaží myslet nadčasově a jeho technologie nepřestávají překvapovat. V oblasti udržitelnosti pracuje například i na botách, které lze rozložit na různé recyklovatelné části. Svými nápady si drží náskok před konkurencí, a to se mu zajisté vyplácí.

Ground Picture / Shutterstock.com

Boty budoucnosti od konkurence

Ani konkurence nezůstává s moderními technologiemi pozadu. Například společnost Adidas sází na 3D tisk – jejich model tenisek 4DFWD, představený mimo jiné na loňské olympiádě v Tokiu, využívá mezipodešev právě z 3D tiskárny. Jejím cílem je usnadnění a zlepšení pohybu, zároveň je téměř z poloviny tvořena z biologického materiálu.

Také Puma se nebojí inovací, a to nejen ve světě sportu. Jednou z jejích novinek jsou boty určené speciálně pro hráče a profesionální e-sportovce. Boty, na první pohled připomínající ponožky či barefooty, mají být především lehké a pohodlné, zároveň ale i dobře držící. Puma je vyvinula v návaznosti na projekt speciální židle pro hráče, kterou představila v roce 2019.

Při sportu i práci myslete na své zdraví

Základ nejen pro sport

Samozřejmostí v dnešní době jsou pak mobilní aplikace zaměřené na sport a životní styl. Výrobci obuvi sázejí především na běžce – a tak už dnes není žádnou zvláštností, že své fitness aplikace můžete spárovat nejen s chytrými hodinkami, ale právě i s botami. Tuto možnost nabízí třeba značka Under Armour.