Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ptačinec žabinec: Bylinka s vtipným názvem, která roste na každém kroku, nahradí v pokrmech kupovanou zeleninu

ElenVik / Shutterstock.com

Bohaté trsy zelených lístků s bílými kvítky lze najít téměř všude. Ve volné přírodě, ve městě i na zahradách. A zatímco většina zahradníků s nimi bojuje jako s plevelem, ti chytřejší je trhají a využívají pro své zdraví. Tato divoká bylina totiž obsahuje řadu velmi cenných látek, dá se užívat vnitřně i zevně a v mnoha pokrmech dokáže zadarmo nahradit kupovanou zeleninu.

Přečtěte si také

Videorecept: Nádherně křupavé chřestové taštičky z listového těsta

Užitečný plevel, který se vyplatí trhat

Ptačinec je houževnatou rostlinou, která kvete od jara do podzimu, během teplejší zimy ovšem může růst i celoročně. Vyrazit na něj proto můžete i nyní, případně se poohlédněte na vlastní zahradě.

Svůj neobvyklý český název rostlina pravděpodobně dostala podle toho, že je považována za vhodnou krmnou zeleň pro ptáky a současně se jí daří ve vlhčím prostředí. Někdy se také setkáte s názvem ptačinec prostřední neboli latinsky Stellaria media – podle hvězdicového tvaru okvětních lístků a květů.

Orest lyzhechka / Shutterstock.com
  • Tip: Léčivé byliny sbírejte pouze v čisté přírodě, za suchého počasí a ideálně ráno nebo přes den, kdy svítí slunce. Nikdy je nedávejte do igelitových sáčků. Vhodnější jsou plátěné tašky nebo nejlépe proutěné košíky.
  • Kvetoucí nať i stonky s lístky ptačince si můžete nasbírat i do zásoby a nasušit. Na větší množství se vyplatí koupit bylinářskou závěsnou síť, která zajistí proudění vzduchu i zdola. Rozprostřené rostliny se díky tomu budou sušit rychleji a rovnoměrněji. Několikapatrové sušicí sítě pořídíte za cca 500 korun.

Urychluje hubnutí, detoxikuje a léčí akné

Lodyhy vynikají vysokým obsahem vitamínů A, C a E i draslíku nebo hořčíku. Navíc jsou plné tříslovin, hořčin, organických kyselin a také látek s protizánětlivými a antibakteriálními účinky, jako jsou flavonoidy či saponiny.

Ptačinec se užívá pro své detoxikační a obranyschopnost posilující účinky. Čistí lymfu, napomáhá vylučování žaludečních šťáv a podporuje funkci jater a žlučníku. Má efektivní diuretické (močopudné) účinky a je často doporučovanou bylinkou vhodnou při hubnutí. Oceníte jej také při rýmě a nachlazení, neboť výborně rozpouští hleny a pročišťuje organismus.

iva / Shutterstock.com

Obklady z ptačince zase pomohou s léčbou různých kožních chorob a zánětů. Od akné, lupénky, ekzémů a kopřivky přes mykózy až po zanícená a poraněná místa. Uleví také při revmatických potížích a bolestech kloubů a svalů.

Jak ptačinec zpracovat?

Čaj: Hrst čerstvé natě ptačince zalijte 500 ml vroucí vody a nechte asi pět minut louhovat (množství vystačí na jednu denní dávku čaje). U sušeného ptačince dávkujte 2 lžičky na 250 ml vody a pijte maximálně třikrát denně. Čaj je dobrý pro detox, hubnutí, močopudné účinky, posílení imunity, zlepšení trávení i jako prevence.

Za kombinaci ptačince a smetany vám vaše pleť poděkuje

Šťáva: Čerstvou nať rozmixujte s trochou vody v odšťavňovači nebo smoothie mixéru. Užívejte jako prevenci nebo při nachlazení po lžičkách (3× denně jednu čajovou lžičku po dobu cca sedmi dní).

Obklady: Čerstvé listy žabince nasekejte najemno nebo rozsekejte paličkou na maso, aby vznikla hustá drť. Tu nasypte na plátýnko a přiložte na poraněné či jinak postižené místo. Nechte 30–60 minut působit.

Maska na problematickou pleť: Pár lístků žabince rozmixujte a smíchejte se zakysanou smetanou či hustým bílým jogurtem (v poměru 1 lžička ptačince na 2 lžíce mléčného výrobku). Naneste na pleť a dekolt a nechte 20 minut působit.

Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jak využít ptačinec žabinec v kuchyni?

Ptačinec je příjemně křupavý a svěží. Chuťově se přirovnává k mladému hrášku nebo syrové kukuřici. Pro konzumaci je nejlepší sbírat mladé a dosud nerozkvetlé výhonky. Ideálně na zastíněných a dobře hnojených místech. Na suchém, slunném stanovišti mohou být stonky tužší, v přílišném vlhku zase odspodu nažloutlé.

Je výborný jako ozdoba do polévek nebo na přílohy, do bylinkových a jarních pomazánek, do zeleninových směsí, vaječných omelet, nádivek a samozřejmě také do nejrůznějších zeleninových salátů, kde nahradí i kupovaný polníček, rukolu, špenát či jinou listovou zeleninu.

Dobře se doplňuje s mrkví, ředkvičkami, čekankou, paprikou nebo okurkami a také lehčími zálivkami, které ho „nepotopí“ – například těmi francouzského typu, jež mají v základu ocet, koření a bylinky (tedy žádnou majonézu a smetanu).

Pár lístků schovejte domácím opeřencům

Jak jsme již zmínili v souvislosti s názvem byliny, ptačinec žabinec je vhodným zdrojem vitamínů a minerálů i pro domácí ptactvo. Dávat ho můžete andulkám a ostatním papouškům i drůbeži.