Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

S jakým ovocem kombinovat kuřecí, vepřové, telecí nebo hovězí maso?

Lunov Mykola / Shutterstock.com

Zelenina je běžnou přílohou k masu, ale hodí se k němu i ovoce? Možná právě myslíte na řízek s broskví, pizzu s ananasem nebo na svíčkovou s brusinkami. Samozřejmě, že se ovoce k masu hodí, ale ne každá varianta je chutná. Když se naučíte maso s ovocem správně párovat, můžete zvýraznit jeho chuť a vytvořit velmi lahodné spojení, které učiní váš pokrm mnohem chutnější. Experimentování v tomto ohledu nedopadne vždy dobře, proto vám poradíme, jak dosáhnout ideálních kombinací.

Přečtěte si také

Budvar loni uvařil nejvíc piva v historii. Češi jdou po hořkých ležácích i ovocném nealku

Jaké ovoce se hodí ke kuřecímu masu?

Ke kuřeti se hodí ovoce, jako jsou jablka, meruňky, banány, citrusy, brusinky, rybíz, hroznové víno, broskve, hrušky, granátová jablka, sušené švestky a rozinky. V zahraničí je také velmi oblíbené párování smaženého kuřete s mangem, ananasem nebo pomerančem. Chuť pečeného kuřete zvýrazní lépe jablko, citron nebo granátové jablko. Zkuste si ke kuřeti připravit švestkovou omáčku, a pokud budete dělat kuřecí salát, můžete k němu přihodit třeba pár malin nebo ho zakápnout citronovou šťávou.

Nezmeškejte kuře v akci

Krůta a ovoce

Krůta se dobře hodí k podobné škále čerstvého a sušeného ovoce, které doplňuje kuřecí maso. Můžete tedy zkusit stejné kombinace. Pokud si chcete udělat lahodný krůtí pokrm, udělejte si třeba krůtí sendvič s brusinkovou omáčkou, sýrem čedarem a jablky.

S jakým ovocem kombinovat vepřové maso

Vepřové maso se dobře hodí k ovoci, jako jsou jablka, meruňky, brusinky, rybíz, sušené třešně, sušené fíky, mango, broskve, hrušky, ananas, švestky, kdoule a jahody. Vepřové maso lze připravit na mnoho způsobů, a když se snoubí s ovocem, kombinace jsou nekonečné.

Příkladem jsou vepřové kotlety s jablky nebo vepřové karé s pomeranči. Zkusit můžete také pršut s melounem nebo pomelem, zapečenou šunku s hruškou aj. Pokud chcete slavnostně potěšit hosty, udělejte jim vepřové kotlety marinované v balzamikovém octu s grilovanou broskví. Zajisté uděláte na každého dojem.

Chudo2307 / Shutterstock.com

Kachna a ovoce jdou skvěle k sobě

Silnější chuť kachny se kombinuje s ovocem, jako jsou meruňky, borůvky, třešně, citrusové plody, brusinky, rybíz, datle, fíky, hroznové víno, mango, hrušky, broskve, sušené švestky a granátová jablka. Lahodným kachním jídlem jsou třeba kachní prsa s brusinkovou omáčkou, která vytvoří bohatou chuť.

Jehněčí maso a ovoce

Vydatné jehněčí maso umocňují výrazné ovocné příchutě, jako jsou meruňky, brusinky, datle, fíky, granátová jablka, sušené švestky a rozinky. Připravte si jehněčí maso třeba s meruňkami a zajisté uznáte sami, že má lepší chuť než vaše staré recepty.

Telecí maso lahodně doplní ovoce

Jemnější chuť telecího masa se krásně snoubí s jablky, melouny, fíky, hrozny, citrony, limetkami, melouny a pomeranči. Pro něžný a chutný zážitek připravte a podávejte například telecí pečeni s meruňkami nebo ananasem.

Lunov Mykola / Shutterstock.com

Hovězí maso: Jaké ovoce se k němu hodí?

Výrazná chuť hovězího masa se hodí ke sladšímu ovoci, jako jsou meruňky, kiwi, mango, broskve, ananas a švestky. Méně vhodné jsou citrusy a kyselejší ovoce. Připravte si třeba steak s grilovaným ananasem a budete se zajisté olizovat.

Kupi.cz

S přirozenou sladkostí ovoce, která propůjčuje masu chutnou chuť, se tyto dvě skupiny potravin nemusí zdát jako ideální pár. Když je však ovoce správně spárováno s různými druhy červeného a bílého masa, nepodceňujte tuto synergii. Pokrm získá více barev, více kyselosti, sladkosti, ale i lehkosti a živin. Začít přidávat ovoce k masu je příjemnou změnou, kterou si rychle oblíbíte.