Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Červen na zahradě: Jak pečovat o trávník, keře a stromy?

Maria Evseyeva / Shutterstock.com

Červen je na zahradě plný hojnosti, ale i spousty práce. Z ovoce můžete sklízet jahody a třešně, ze zeleniny zase kedlubny, listové saláty či mrkve. Pěstitelé bylinek budou mít radost z máty, meduňky nebo tymiánu, a pokud jde o okrasné květiny, přichází období růží. Zároveň je stále možné vysévat červenou řepu, ledový salát, rajčata či papriky. A zapomenout nesmíme ani na pravidelnou péči o trávník a čištění bazénu.

Přečtěte si také

V opékacích párcích, které se vyprodaly, je nebezpečná bakterie. Pokud je máte doma, v žádném případě je nejezte

Ovocné keře a stromy

Ovocné zahradě vévodí jahody, které doporučujeme sklízet zhruba každé tři dny. Hnojivo nevyžadují, stačí odstranit uhnívající plody a případně jahodníky podložit pilinami, slámou nebo mulčovací kůrou.

Ve druhé polovině měsíce také dozrávají třešně. Nezapomeňte tedy plody chránit před špačky a včas je sesbírat. Po sklizni byste měli strom ořezat, ale pozor, ne velkoplošně. Více jim vyhovuje prořezávání po částech. Jabloně a hrušně ručně proberte a postřikem chraňte před škůdci.

Osvěžte se lehkým ovocem

Rajčata

Pomalu můžete sklízet i rajčata, která jste během dubna zasadili do skleníku. Tyčková rajčata potřebují vyměnit opěrnou tyč za vyšší, Dále bude nutné zaštipovat výhony a rostliny dostatečně zalévat. Vodu se ovšem snažte nestříkat na listy, abyste zabránili vzniku plísní. Péče o keříková rajčata je velmi podobná, jen výhony jim naopak ponechejte všechny.

eugenegurkov / Shutterstock.com

Zeleninová zahrada

Na sklizeň čekají kedlubny, hrášek či karotky, ale i listové saláty, například polníček a rukola. Do záhonu zatím můžete vsadit červenou řepu, ledový salát nebo pozdní mrkev. V teplejších oblastech se bude dařit i předpěstovanému melounu nebo lilku.

Ozvláštní salát i ranní svačinu

Okrasné květiny

Zahradu v červnu zdobí růže a také rostliny na skalkách nebo v truhlících. Dobu kvetení růží prodloužíte pravidelným hnojením, zaléváním i postřikem a také odstraňováním odumřelých květů. Krásně vypadají i popínavé růže, které můžete teprve vsazovat, a to k plotům, zdím i pergolám.

Pustit se můžete i do přesazování trvalek a dvouletek, předtím však nezapomeňte cibulky narcisů a tulipánů. Než je na podzim budete znovu vsazovat, měly by zůstat na suchém a tmavém, ale dostatečně teplém místě.

Toey Toey / Shutterstock.com

Jak se starat o trávník

Velmi důležitá je i péče o trávník. Sekat byste ho měli pokaždé, když vyroste o třetinu své výšky. Divoké květiny nicméně můžete ponechat vyšší, hmyz vám za to bude vděčný. A pokud je sucho, trávník potřebuje i vydatně zalévat. Vyvarujte se ale zalévání přes poledne, které by mu mohlo ublížit. Ideální doba je ráno nebo k večeru.

Čištění bazénu

Pokud máte na zahradě bazén, je nejvyšší čas připravit ho na letní sezónu. Zašlé nečistoty a usazeniny odstraníte jen při úplném vypuštění. Potom použijte kartáč s plastovými štětinami a speciální čisticí přípravek. Nakonec bazén ještě vypláchněte hadicí a můžete se pustit do napouštění.