Slupky, ohryzky, odřezky nebo drť z odšťavňování – také je vám líto, když připravujete štrůdl, koláč nebo žemlovku, vyhazovat takové množství odpadu, který vám po očištění jablek zůstane? Odteď už to nikdy dělat nebudete. Všechny takové zbytky můžete zužitkovat při výrobě domácího jablečného octu. Jeho příprava je velmi jednoduchá a výsledek stojí za to. Jablečný ocet totiž využijete nejen při přípravě pokrmů, ale také při úklidu nebo jako pomocníka při zkrášlovacích rituálech.
Jablečný ocet je výsledkem práce kvasinek a přátelských bakterií ze skupiny Acetobacter. Kvašení je naprosto přirozený proces, během něhož velmi zjednodušeně dochází k přeměně cukrů na alkohol – to zařídí kvasinky, a octové bakterie pak alkohol za přítomnosti vzduchu přemění na kyselinu octovou. Díky ní je jablečný ocet kyselý, ale i přesto chutná nasládle a příjemně voní po jablkách. Zní to jednoduše a jednoduché to opravdu je. Připravit si jablečný ocet doma zvládne každý. Chce to jen trochu trpělivosti, péče a času.
Kupte se slevou Jablka Jonagold.
Nejprve je dobré si připravit čistou sklenici tak, že ji vypláchnete vařící vodou. Do nádoby si nalijeme vodu a nasypeme krystalový cukr, pořádně vše zamícháme, aby se cukr rozpustil.
Poté do sklenice dáme slupky od jablek a najemno nadrcené nebo nastrouhané odkrojky. Takto lze zpracovat celé jablko i okrájený (ne okousaný) ohryzek. Jediné, čeho je potřeba se zbavit je stopka a samozřejmě bubák. Jadřince se ale bát nemusíte.
Sklenici nezavíráme víčkem, ale jen přikryjeme ubrouskem nebo kouskem látky a upevníme gumičkou.
Jablka necháme ve sklenici při pokojové teplotě za přístupu vzduchu 10 dní kvasit. Každý den je alespoň jedenkrát zamícháme čistou vařečkou a opět přikryjeme ubrouskem. Zhruba po 2–3 dnech (záleží na okolní teplotě) budou ve sklenici patrné malé bublinky. To je první znak toho, že bakterie a kvasinky začínají pracovat a vše běží, jak má.
Po 10 dnech obsah lahve scedíme do jiné nádoby, kterou opět přikryjeme ubrouskem či látkou a necháme ještě v klidu (bez pravidelného míchání) kvasit. Tentokrát ale někde v chladu a temnu po dobu zhruba 14 dní.
Po 2 týdnech obsah nádoby ještě jednou přecedíme a jablečný ocet je hotový. Nelijeme ho do lahví, uzavřeme víčkem a skladujeme v lednici. Při nižších teplotách se kvašení zastaví a s tím i proces zrání octa.
Jablečný ocet je opravdu všestranným pomocníkem v domácnosti. Jak by se mohlo na první dobrou zdát, jeho místo není jen v kuchyni, ale patří i do koupelen a úklidových skříní.
Jablečný ocet se skvěle hodí k dochucení salátů, ale také polévek nebo luštěnin. Chybu neuděláte ani když z něj připravíte domácí hořčici nebo ho použijete místo citronu do majonézy. Dokonce do něj můžete zkusit naložit i zeleninu.
Říká se také, že je jablečný ocet pro své antibakteriální a antimykotické účinky skvělým pomocníkem pro naše zdraví. Většinou se zmínky objevují v souvislosti s hubnutím, léčbou diabetu nebo snižováním hladiny cholesterolu. Vědecké studie to zatím nepotvrzují, ale ani nevyvracejí. Jablečný ocet v sobě opravdu obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály, ale jen ve stopovém množství. Abychom z toho mohli těžit, museli bychom jablečného octa vypít opravdu velké množství.
V domácnostech, kde se klade důraz na ekologii, nesmí jablečný ocet chybět. V zředěné podobě funguje jako skvělý čistič koupelen nebo kuchyní, který příjemně voní a odstraňuje bakterie.
Díky vůni se skvěle v nezředěné podobě hodí i pro čištění myčky nebo pračky a odstranění pachu. Využití najde ale také pokud potřebujete pomoci s ucpaným odpadem. Stačí do něj nasypat jedlou sodu, zalít ji jablečným octem a horkou vodou a vše nechat chvíli působit.
Kupte se slevou Doplněk stravy Jablečný ocet Dr.Max.
Pokud milujete přírodní kosmetiku, zkuste si ji vyrobit doma z jablečného octa. Ten totiž skvěle vyrovnává pH pokožky. Smícháním 1 dílu jablečného octa s 2 díly vody získáte skvělé pleťové tonikum, které můžete používat každý den ráno i večer.
Potřebují vaše vlasy dodat trochu lesku? Pak není opět nic jednoduššího než do hrnku vody zamíchat lžíci jablečného octa a vlasy tím po jejich umytí přelít.
Ženy, které si pravidelně lakují nehty, nedají na jablečný ocet také dopustit. Těsně před jejich nalakováním je dobré každý nehet přetřít vatovým tamponkem namočeným v jablečném octu, který nehet odmastí, vyhladí a odstraní z něj všechny nečistoty a zbytky po úpravě nehtů.