Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Multifunkční kráječ je skvělý pomocník. Jeden se však stahuje z trhu a prodejce varuje před jeho používáním

AmiNiravTank / Shutterstock.com

Trh je plný celé řady kuchyňských pomocníků, se kterými je příprava pokrmů rychlejší, jednodušší a bezpečnější. Zatímco v minulosti byla příležitost k jejich nákupu většinou jen prostřednictvím teleshoppingu, dnes se nakupují především online a plní i regály kamenných obchodů. Ne vždy jsou skutečně užitečné, některé dokáží přidělat mnoho starostí a ohrozit vaše zdraví, patří sem například multifunkční kráječe.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

K čemu multifunkční kráječe slouží?

Jejich účelem je umožnit snadné strouhání, loupání a krájení ovoce, zeleniny, ale třeba i vajec, sýrů a různých syrových potravin. S pomocí kráječe je práce rychlejší a dosáhnete i stejného tvaru, což budí lepší estetický dojem na každé obložené míse, chlebíčkách a zeleninových oblohách.

Kráječe se obvykle skládají z víka opatřeného okénkem pro výměnu nástavců a zásobníku, do kterého nakrájené potraviny padají. Jejich používáním ušpiníte mnohem méně nádobí, takže se ušetří i práce při jeho mytí. K vybavení patří i držák na potraviny nebo chránič prstů, abyste se při manipulaci s nimi nezranili. Mohou mít i podobu mlýnků na kličku, v tomto případě mají často nástavce podobu válců.

Najděte si svého pomocníka do kuchyně

Obvykle zastanou následující práce:

  • Strouhání
  • Loupání
  • Krájení koleček/nudliček a dalších tvarů
  • Tvorba hranolků/kostek
  • Mletí (v případě spirálových modelů na kličku)
liangchaochao / Shutterstock.com

Na co si dát při výběru pozor?

Hlavním aspektem multifunkčního kráječe by měla být velikost a obsažené nástavce, aby pokryly činnosti, které potřebujete usnadnit. Pokud máte myčku, vybírejte modely, které můžete do myčky umístit. Robustní modely z masivního materiálu obvykle vydrží více. Sledujte také, aby byly nástavce z nerezu a byly zdravotně nezávadné. Nevybírejte kráječe na tržnicích a neznačkové kráječe koupené v zahraničních nebo tuzemských eshopech. Největší hrozbou je ulomení jednotlivých dílů. Při konzumaci ostrých částí by mohlo dojít k zadušení a při spolknutí i k perforaci střev nebo jiným komplikacím.

Cena kráječů

U tohoto produktu obvykle cena odpovídá kvalitě. Manuální multifunkční kráječe se pohybují od 100 do 1000 korun. Dražší modely slibují dlouhou životnost, kvalitní ostří a materiály, které jsou zdravotně nezávadné. Můžete je nalézt například v internetových obchodech Lidl-shop.cz, Tescoma.cz, Mall.cz nebo Alza.cz. Nabízí se vám jak manuální modely, tak i elektrické, které nabízí rychlejší práci, ale také vyšší pořizovací cenu startující kolem 1000 korun.

Kaufland

Pozor na závadný kráječ z Kauflandu

Společnost Kaufland nyní stahuje z trhu multifunkční kráječ Spice & Soul. Produkt s EAN kódem 4337185869136 je v Kauflandu v prodeji už od července 2020. Důvodem je preventivní ochrana spotřebitele, u produktu je riziko odlamování plastových částic, které by mohly způsobit zranění. Riziko bere společnost vážně, okamžitě začala výrobek stahovat z prodeje a vydala tiskovou zprávu, ve které se zákazníkům za situaci omlouvá.

Pokud jím disponujete, přestaňte ho okamžitě používat, můžete se obrátit na jakoukoliv prodejnu Kaufland, kde vám bude za produkt vyplacena jeho kupní cena, a to i tehdy, pokud už nedisponujete účtenkou. Na případné dotazy společnost odpoví na emailu kontakt@kaufland.cz. nebo na čísle 800 165 894.