Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

4 tipy, jak začít s canicrossem. Co budete potřebovat, než vyrazíte běhat se psem?

Canva

Máte doma skvělého čtyřnohého parťáka? Pak je nadcházející jaro ten nejlepší čas začít běhat. Běhat se psem! Canicross tu totiž ani zdaleka není jen pro vyvolené, ale úplně pro každého, kdo má chuť se zdravě hýbat – a ne sám. Udělejte něco pro sebe, uděláte radost svému chlupáčovi. Jak začít a co budete potřebovat?

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Tajuplné slovíčko canicross neskrývá nic jiného než běh se psem. Díky speciálnímu postroji a běžeckému opasku získáte nejen skvělého sportovního parťáka, ale i tažnou sílu, která vás doslova nabije energií. Pes vám dokonce pomůže k vytouženému zrychlení, a to až o 1 minutu na kilometr. Zní to lákavě? Tak směle do toho!

Kdy začít? Pokud má váš psí miláček nad 12 měsíců, můžete začít s fyzickým tréninkem. Obzvláště, pokud nejde o lenocha, nýbrž o milovníka pohybu, který zbystří, jen co řeknete tajuplnou formuli: „Jdeme ven?“ Co budete potřebovat, než vyrazíte ven vstříc zážitkům?

Co budete potřebovat?

Rozhodně je čas pořídit pejskovi dobrý a kvalitní postroj správné velikosti. Postroj na rozdíl od obojku netahá, nedusí, neškrtí. Umožňuje psovi dýchat i v tahu a pohybu. I páníček se však neobejde bez vhodných pomůcek – je potřeba sáhnout po speciálním opasku se sedákem, který správně rozloží tlak. Nekupujte jednoduché opasky, které vás táhnou v pase, nevyhnuli byste se chybnému pohyb a bolestivým komplikacím.

Se psem vás pak spojí vodítko – vyberte šňůru s amortizérem, tedy gumou, která tlumí náraz a umožňuje plynulý pohyb. Hotovo. Už stačí jen nadšení, sportovní oblečení, vhodná obuv... a můžete vyrazit!

Canva

Začněte tréninkem a povely

Chcete si jít zaběhat, a ještě nemáte povinnou výbavu na canicross? Nevadí. Zprvu prostě a jednoduše vyběhněte se svým společníkem na volno či na vodítku. Je potřeba ověřit, že dokáže běžet u nohy, že jej pohyb baví a že zvládá základní povely, zejména přivolání. Jakmile se nadšení přenese i na vás, už tu není žádná překážka – je čas začít trénovat naplno a s postrojem!

Pes by vás měl tahat

Jak pejska naučit pohybu před vámi tak, aby opravdu tahal? Přizvěte si na první tréninky další parťáky, někoho, kdo poběží před vámi. Pro psa jde o skvělou motivaci. Zkoušejte několikametrové úseky a nezapomeňte chlupáče pochválit. Spojit se v začátcích můžete i se skupinami při hromadných trénincích. Energie skupiny se odrazí nejen na vaší chuti běhat, ale i na energii vašeho čtyřnohého parťáka.

Nezapomeňte pejska motivovat odměnou

Tip: Kde pořídit vybavení na canicross? Zamiřte do Sportisima, A3 Sportu a Intersportu. Prohlédnout si aktuální letáky můžete na Kupi.cz.

Canva

Běhejte pravidelně, měňte trasy

Základ už máte, nakonec stačí jen běhat. Pravidelně. Váš domácí mazlíček si běh zamiluje, tedy pokud pro něj má předpoklady. Nezapomeňte měnit trasy a jejich délky, aby vaše společné zážitky stály za to. A jaký je náš poslední tip? Přihlaste se na závod. Kdo ví, třeba překvapíte sami sebe. Nebo vás překvapí váš běžecký partner?

Podpořte svůj výkon sportovním nápojem

Tip: Pořiďte si fitness náramek či sportovní hodinky. Díky evidenci jednotlivých tréninků můžete sledovat vaše společné pokroky – tempo, rychlost, tepovku, vzdálenosti. Malé postupy jen umocní vaše nadšení z pohybu. Sporttestery v akci hledejte na Kupi.cz.