Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Češi stále považují za nejlepší prevenci mytí rukou, za vitamíny příliš neutrácí

Canva

Češi toho na podporu imunity příliš nedělají. Podle nedávného průzkumu totiž za své zdraví téměř polovina dotázaných neutratí víc jak 300 Kč. Přitom právě tyhle vitamíny jsou na podporu imunity nejlepší.

Přečtěte si také

Luxusní dort se sýrovou náplní: Výborný borůvkový cheesecake zvládne upéct každý

Většina lidí o své zdraví pečuje stejně jako před pandemií

Brzy to budou dva roky, co Světová zdravotnická organizace (WHO) poprvé informovala svět o neznámém onemocnění způsobujícím zápal plic, který byl zaznamenán v čínském městě Wuchan. Do tří měsíců tento neznámý virus, který dostal jméno covid-19, změnil životy lidí po celém světě.

V následujících měsících zažívaly lékárny a prodejci doplňků stravy doslova žně. Lidé skupovali nejrůznější doplňky, stravy a vitamíny na podporu imunity a zdálo se, že o své zdraví začínají více pečovat.

Vyberte si koktejl vitamínů v akci

Zájem opadl

Jak se dnes podle výzkumu agentury Nielsen Admosphere zdá, 76 % dotázaných o své zdraví pečuje stejně jako před pandemií. Nicméně nezanedbatelných 17 % dotázaných uvedlo, že o své zdraví pečuje více než dříve. Takhle odpovídali zejména respondenti ve věku 15–34 let. Jen dvě procenta lidí uvedlo, že o své zdraví pečuje méně.

Většina lidí o své zdraví pečuje tak, že dodržuje základní hygienická pravidla, vyhýbají se návykovým látkám, více spí a nekouří.

Téměř polovina Čechů neutratí za léky, vitamíny, cvičení či masáže více než 300 Kč měsíčně, což je na odpovědích respondentů i znát.

Canva

Důležité je brát vitamíny na imunitu

Češi často opomíjejí sílu doplňků stravy a méně jak polovina respondentů odpověděla, že na zlepšení imunity užívají vitamíny, multivitamíny a minerály.

Multivitamíny jsou skvělým doplňkem na posílení imunity. Vybírat můžete z nepřeberného množství druhů a určení. Někomu budou vyhovovat šumivé či žvýkací tablety nebo takové, které se obyčejně zapíjejí. K dispozici jsou i cíleně určené, například pro starší lidi, pro ženy, nebo pro muže.

Děti lze zase nalákat na žvýkací vitamínové bonbony podobné gumovým medvídkům. Výhodnější je kupovat větší balení, které vystačí i na několik měsíců, takže pokryjete výhodným nákupem celé zimní období.

Zázračný vitamín D

Na posílení imunity je vhodné brát kromě tradičního vitamínu C zejména vitamín D, zinek, selen a rybí olej. Vitamín D je totiž velmi důležitý pro aktivaci imunitních procesů v těle, díky nimž pak mnohem lépe zvládá boj s infekcí.

Zinek je zase důležitý pro správnou funkci imunitních buněk, přičemž jeho nedostatek může naši imunitu oslabit. Selen je vhodné brát právě v kombinaci se zinkem, protože se tyto dva minerály vhodně doplňují. Nedostatek selenu se totiž mimo jiné projevuje větší náchylností k nemocem. Rybí olej kromě toho, že přirozeně posiluje imunitu, má také protizánětlivé účinky.