Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na domácí tatarku a majonézu: Vyzkoušejte je a kupované už chtít nebudete!

dashtik / Shutterstock.com

Namísto lahodných dipů toužíte po staré dobré klasice – majonéze? Nebo jste snad dostali chuť na poctivou tatarskou omáčku? Pokud ani jednu v lednici nenajdete, nesmutněte a připravte si vlastní. Delikátní a domácí. Tak dobrou, že jinou už chtít nebudete!

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Proč si vyrobit domácí majonézu?

Jsou oblíbené zejména coby doplněk ke smaženým pokrmům. Pokud nepohrdnete klasikou ve stylu smaženého sýra, řízku, hranolků a dalších dobrot, kterým jednou za čas neodoláte, naučte se využít obsah lednice a vykouzlete vlastní majonézu nebo tatarku, které k těmto českým stálicím nesmí chybět.

Mohou být překvapivě mnohem chutnější než varianty z obchodu. Přesvědčte se – tady jsou tři recepty, které vás překvapí jednoduchostí, ale i chutí.

Hořčicovo-medový dip
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Hořčicovo-medový dip

Jemný hořčicovo-medový dip se hodí k masu, ale třeba i k pečeným bramborům jako příjemné dochucení.

Hořčicovo-medový dip

Základní recept na majonézu

Když budete vědět, jak na to, pak se nemůžete splést. Domácí majonéza je hutná a velmi jemná, navíc se může stát základem dalších dipů, omáček a pokrmů. Potřebujete:

  • 250 ml rostlinného oleje
  • 2 žloutky
  • 1 citron
  • 1 lžičku plnotučné hořčice
  • sůl

Jak postupovat

  1. Do mísy vhodné pro šlehání přidejte žloutky a smíchejte je se solí a hořčicí. Směs promíchejte lžicí a nechte ji ještě několik minut odpočívat v lednici.
  2. Poté přichází čas na šlehání – ručním šlehačem mixujte základ a po kapkách přidávejte kvalitní slunečnicový nebo řepkový olej. Důkladně jej po troškách zašlehejte tak, aby se základ nesrazil.
  3. Pokračujte přidáním citronové šťávy a takového množství oleje, aby vznikla ta správná textura. Jakmile docílíte vhodné hustoty, máte hotovo. Majonézu skladujte v uzavíratelné sklenici v lednici.
New Africa / Shutterstock.com

Domácí tatarská omáčka

Další recept je tu – jen pár ingrediencí stačí přimíchat k základnímu receptu na domácí majonézu a máte hotovo. Tato tatarská omáčka si získá nejen vaše chuťové pohárky, nýbrž i srdce všech, kteří se zúčastní oběda či večeře. Kromě 200 ml základní majonézy připravené podle našeho postupu budete potřebovat:

  • 1 lžičku worcesterové omáčky
  • 1 středně velkou šalotku
  • 2 lžíce láku z okurek
  • 1 kyselou okurku
  • hrstku petržele
  • sůl a pepř

Jak postupovat

  1. Tatarskou omáčku připravíte jednoduše. Nastrouhejte okurku na jemno, šalotku nakrájejte na drobno a spolu s nasekanou petrželkou je vmíchejte do základní majonézy.
  2. Do základu přidejte worcester, lák z okurek a sůl a pepř dle chuti.
  3. Nakonec vše dobře promíchejte, aby se spojily nejen chutě, ale i konzistence. Hotovou omáčku nechte chvíli odpočinout v lednici – a pak už si jen pochutnejte tak, jak to máte rádi.

Tip: Aby bez rizik majonéza či tatarská omáčka déle vydržely, přidávejte namísto citronové šťávy ocet.

Videorecept na domácí hranolky se třemi druhy majonézy

A co takhle domácí aioli omáčka?

Milujete vůni a chuť česneku? Připravte si doma oblíbenou česnekovou aioli – jedinečnou verzi majonézy, která se hodí nejen k rybím pokrmům, ale i masům a do pomazánek. K přípravě poctivé aioli budete potřebovat:

  • 2 velké žloutky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 30 ml hořčice
  • pár kapek bílého vinného octa
  • 250 ml oleje
  • 25 ml citronové šťávy
Avokádový dip
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádový dip

Avokádový dip může skvěle posloužit jako rychlá a zdravá svačinka, když si jej namažete na chleba. Můžete jej také podávat s miskou tortilla chipsů jako pohoštění pro návštěvu.

Avokádový dip

Jak postupovat

  1. Všechny ingredience nechte odpočinout, aby měly pokojovou teplotu. Následně do mísy přidejte žloutky, utřený česnek, hořčici, vinný ocet a koření.
  2. Pomocí mixéru spojte ingredience a postupně přilévejte menší část oleje – samozřejmě po kapkách.
  3. Přidejte polovinu citronové šťávy a při nepřetržitém mixování i zbytek oleje. Pokud je to potřeba, dochuťte majonézu solí a zbytkem citronové šťávy. Nakonec už jen skladujte v lednici, tedy pokud něco zbude. Nechte si chutnat!

Tip: Jak docílit jemnější chuti v česnekové majonéze? Stroužky česneku nejprve orestujte nebo předpečte.

Jaká jsou rizika konzumace syrových vajec?

Možná vás při práci se syrovými vejci napadá riziko onemocnění salmonelózou. V tomto případě se však nemusíte bát, všechny větší chovy, jejichž vejce běžně koupíte, jsou dnes pod veterinární kontrolou ze 100 procent.

Dobré je nicméně vědět, jak vejce správně uchovávat: při jejich zpracování vždy omezte kontakt obsahu se skořápkou, která by neměla přijít do styku ani s dalšími potravinami. Po manipulaci si vždy důkladně umyjte ruce. A jak vejce skladovat? V lednici bez výkyvů teplot.

Zdroj: Kupi.cz, Apetitonline.cz