Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Češi objevují černý česnek a mají ho čím dál raději. Na zahrádce ho ale nevypěstujete. Víte proč?

Canva

Černý česnek je lidstvu znám již po dlouhá staletí, ale právě v posledních letech se v Česku těší nebývalé popularitě. Má nekonečně mnoho způsobů využití v kuchyni, protože jeho chutě jsou téměř nepopsatelné a rozhodně nemají nic společného s klasickým česnekem. A kromě toho má spoustu zdravotních benefitů.

Přečtěte si také

Před zimou nezapomeňte nastavit plastová okna. Nejdůležitější je zvýšit přítlak, říkají okenáři

Česnek setý vs. česnek černý

Nic takého jako černý česnek si na zahradě vypěstovat nemůžete – není totiž žádnou specifickou odrůdou. Jedná se o obyčejný česnek kuchyňský či setý, tedy Allium sativum, avšak speciálně zpracovaný.

V některých zdrojích se lze dočíst, že má tento druh černou barvu díky fermentaci – tak tomu ovšem není, na jeho procesu se totiž nepodílí kvasinky. Zatímco česnek kuchyňský je tvrdý, ten černý je mazlavý – konzistencí připomíná hrušky, fíky nebo datle, a zcela postrádá typickou česnekovou vůni.

Canva

Černý česnek je černý díky Maillardově reakci

Česnek si svou uhlově černou barvu získává díky tzv. Maillardově reakci. Při tomto procesu dochází k neenzymatické reakci mezi jednoduchými cukry a aminokyselinami.

Právě Maillardova reakce je zodpovědná například za to, že pražená zrnka kávy mají svou specifickou vůni, chuť a aroma, které nemají vůbec nic společného se zelenými kávovými zrny, která byla výchozí surovinou před zpracováním. S černým česnekem je to naprosto stejné.

Jaká je tedy chuť černého česneku?

Chuť i vůně černého česneku jsou skutečně obtížně popsatelné. Kdybyste ho měli se zavřenýma očima ochutnat a popsat, možná byste zmínili tóny čokolády, vanilky, lékořice, rozinek či datlí, ale i sójové omáčky, tamarindu nebo balzamikového octa. Můžete v něm totiž cítit sladkost, slanost, kyselost i umami, což v překladu znamená lahodnost či delikátnost.

A právě umami, tzv. pátá chuť, je jen těžko popsatelná, zatímco ostatní, tedy hořkost, slanost, kyselost a sladkost, dokáže každý identifikovat hned.

Do čeho se dá použít?

Využití černého česneku je skutečně nekonečné – dá se použít, do čeho vás napadne, ať už do salátů, na tousty, k sýru, do marinády, do omáčky k těstovinám, olivového oleje či pomazánek. Využít se však dá také v dezertech, sušenkách, horké čokoládě nebo třeba ve zmrzlině.

Canva

Černý česnek se dá vyrobit i doma

Způsoby zpracování klasického česneku na ten černý se mohou mírně lišit, nicméně platí, že přeměna může trvat tři až čtyři týdny, ale klidně i 90 dnů. Během této doby je nutné udržovat teplotu okolo 60 °C a optimální vlhkost, aby česnek nevyschnul.

  • Některé postupy dokonce uvádí, že lze česnek nechat dozrát při pokojové teplotě v hliněné nádobě po dobu 20 měsíců.

Černý česnek se tedy dá vyrobit i v domácích podmínkách (např. v pomalém hrnci, rýžovaru, fermentačním boxu, který koupíte nebo vyrobíte), jednodušší a rychlejší však je ho koupit. Na druhou stranu ovšem musíte také počítat s poměrně vysokou cenou – dvě paličky vychází na částku okolo 200 Kč.

  • Černý česnek se dá koupit ve více variantách, ať už coby výše zmiňované paličky, oloupané, rozemleté na prášek, jako pasta, nebo jako doplněk stravy v kapslích na posílení imunity.

Černý česnek pomáhá při hubnutí

Ne nadarmo se v jednom starém rčení říká „Před cibulí smekni, před česnekem klekni.“ Jenomže co bychom měli udělat před černým česnekem? Ten je totiž podle studií ještě zdravější než česnek v přirozené podobě a má výrazně vyšší biologickou aktivitu. Dále má také silnější antioxidační účinky, pomáhá při hubnutí, snižování cholesterolu, cukrovce II. typu a přisuzovány jsou mu i protirakovinové účinky.