Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Čtyři důvody, proč si pořídit hedvábný povlak na polštář, a další vychytávky pro lepší spánek

New Africa / Shutterstock.com

Vydatný spánek je vedle vyvážené stravy a pravidelného pohybu základním pilířem zdravého a aktivního života. Kromě kvalitní matrace a polštáře k němu dopomohou i užitečné drobnosti – třeba hedvábný povlak, který s naším zdravím a krásou svede hotové zázraky. Co všechno umí a proč by rozhodně neměl chybět ve vaší ložnici?

Přečtěte si také

Jednoduchý recept na dokonalé palačinky, které vám budou mizet pod rukama

Proč si pořídit hedvábný povlak na polštář?

Kouzlu hedvábí propadá stále více lidí, na naši pokožku i vlasy totiž působí omlazujícím a zkrášlujícím účinkem. A vezmete-li v potaz, že spíme v průměru šest až osm hodin denně, do takové „kúry“ se už vyplatí investovat. Tady jsou čtyři důvody, proč byste měli své polštáře zahalit do hedvábí:

  1. Chrání vlasy proti lámání, třepení a vypadávání. Nebudou vám tolik elektrizovat (hlavně nyní v zimě) a budou lesklejší a na pohled zdravější. Nebudou se také zacuchávat, což ocení hlavně lidé s dlouhými, hustými či kudrnatými vlasy.
  2. Pomáhá udržovat hydrataci vlasů i pleti. Na rozdíl od bavlněných povlaků neabsorbuje přirozenou vlhkost pokožky ani nevsakuje pleťové přípravky, které díky tomu mohou působit déle a účinněji. Je také známo, že příliš suchá pokožka hlavy vede k rychle se mastícím vlasům. Hedvábí, které vlasy ani kůži nevysušuje, proto může účinně pomáhat i s tímto problémem.
  3. Má anti-age efekt. Pomáhá předcházet vzniku vrásek a zvyšuje přirozenou tvorbu kolagenu během spánku. Obličeji navíc nezpůsobuje žádné otlačeniny ani nateklá místa, jako to dělají běžné polštáře.
  4. antibakteriální a hypoalergenní účinky. Oproti bavlně a dalším běžným tkaninám se v něm neusazují roztoči a jiné mikroorganismy.
V zimě vlasy potřebují více péče, dopřejte jim masku

Kolik stojí?

Hedvábné povlaky seženete v různých velikostech a provedeních. Vždy si pouze hlídejte, aby byl produkt vyrobený ze 100% hedvábí (a ne ze saténu nebo hedvábí s příměsí).

  • Cena jednoho hedvábného povlaku se v českých e-shopech pohybuje kolem 1 000–2 000 Kč. Levněji se dají pořídit v zahraničních internetových obchodech, které zasílají i do Česka.
  • Jako náhradu lze zvolit také jakýkoli hedvábný šátek, který kolem polštáře uvážete.

A pokud rádi spíte s maskou, doporučujeme také u ní investovat do hedvábí. Stejně jako povlak preventivně působí proti vráskám i spánkovým otlačeninám a je prodyšnější, za což vám vaše jemná pokožka kolem očí určitě viditelně poděkuje.

New Africa / Shutterstock.com

Chladivé a hřejivé přikrývky

Je vám pod normální peřinou horko, ale nesnesete spát odkrytí? Pak pravděpodobně potřebujete chladivou přikrývku, která dokáže díky speciálním vláknům efektivněji odvádět teplo, a nic vás nebude během spánku rušit. Pokud máte problém opačný, jsou na trhu k dostání také přikrývky hřejivé. Můžete tak mít na každou sezónu jednu a problémy se zimou či horkem během spaní jednou provždy vyřešit.

V zahraničí dokonce vznikl start-up s názvem Smartduvet, který vymyslel unikátní chytrou přikrývku, jejíž teplotu je možné nastavovat a ovládat pomocí mobilního telefonu. A to na každé straně postele zvlášť – takže spíte-li v páru, každý si pro sebe může nastavit svou ideální teplotu. Vše ovládá malé zařízení, které se umisťuje pod postel.

  • Přikrývka Smartduvet je již v prodeji a její cena začíná na 484 dolarech, tedy v přepočtu cca na 10 700 Kč.
  • Pokud by se vám to zdálo moc, tak ještě dodáme, že se peřina dokáže pomocí speciální technologie i sama ustlat!

Lampičky na spaní

Ačkoliv se lampičky na spaní a lampičky se stmívačem prodávají nejčastěji pro děti, mnohé studie prokázaly, že tlumené světlo v teplých odstínech (žlutá, oranžová, červená) má pozitivní vliv i na kvalitu spánku dospělých. Pokud tedy nepotřebujete ke spánku úplnou tmu, můžete usínání při světle vyzkoušet.

Na trhu se dají pořídit různé barevné žárovky i LED pásky, u kterých je možné pomocí ovladače či mobilní aplikace měnit barvy i jejich intenzitu. Existují také speciální lampičky určené na spaní (pro děti i dospělé), které nabízí optimální tlumené světlo vhodné pro kvalitní spánek.

  • Pro zajímavost ještě dodáme, že si do svého mobilního telefonu můžete stáhnout řadu aplikací, které jsou určeny pro zvýšení kvality spánku a snadnější usínání. Vybírat můžete z těch, které se zaměřují na světlo, na různé zvuky nebo kombinaci obojího.