Jak vybrat zahradní nábytek? Je lepší ratanový, plastový, kovový, nebo ten z palet?

Rodina obědvá na zahradě Altrendo Images / Shutterstock.com

Odpočinková zóna na zahradě, terase či v altánu zasluhuje vaši pozornost. Na zvoleném designu sedacího nábytku závisí celkové dojmy relaxačního koutu, kde budete trávit nadcházející sezónu s blízkými. Jak ale vybrat ten pravý, aby dlouho vydržel a neomrzel vás? Na své si přijdou milovníci romantického stylu i ti, kteří fandí moderním trendům.

Přečtěte si také

Jednoduchý recept na dokonalé palačinky, které vám budou mizet pod rukama

Proč pořídit zahradní nábytek?

Relax na zahradě je samozřejmou (a velmi příjemnou) součástí jara, léta, a dokonce i podzimu. Abyste si mohli naplno užívat posezení v přírodě, grilování s přáteli nebo relaxaci u knihy, musíte mít komfortní sedací zónu, která by měla splňovat estetické i praktické nároky.

1. Plastový nábytek

Nestojí moc, vydrží mnoho let a snadno se udržuje. Jednou z možností, jak vybavit terasu, je ekonomický plastový nábytek, který seženete v řádu pár stovek korun. Najdete ho v mnoha designech – od klasických obyčejných židlí a stolů až po komfortní polohovatelná lehátka.

Posezení na terase stock_studio / Shutterstock.com

Výhody

Nemá na něj vliv počasí a není náročný na údržbu. Pravidelně jej můžete umývat, není nutné jej stále schovávat. Poslouží na nenáročných zahrádkách, kde chcete získat pohodlné posezení. Jde tak o ideální volbu, pokud si zatím nejste jistí, jak bude ve finále vaše zahrada vypadat.

Nevýhody

Bohužel musíte počítat s tím, že hlavně u bílého nábytku se časem změní jeho barva. Plast po letech ztrácí svou pevnost a bývá náchylný na polámání.

2. Ratanový nábytek

Nádherný ratan snadno zapadne do přírody a zeleně vaší zahrady, nehodí se však všude. Myslete na to, aby ladil k přírodním detailům, případně k dalším doplňkům z tohoto materiálu.

Výhody

Tato liána z jihovýchodní Asie vyniká lehkostí, odolností a krásou, které se vyrovná snad jen dřevo. Stylový ratanový nábytek navíc potřebuje méně péče, než by vás napadlo. Materiálu nevadí horko ani vlhkost, naopak špatně snáší zimu a sucho.

Nevýhody

Ratan je tedy nutné na zimu schovat. Pokud se vlákna začnou štěpit, je dobré nábytek naolejovat přípravkem na ratan, abyste se opět mohli kochat jeho krásou.

  • Tip: K uschování je dobré využít obaly na nábytek, které seženete za pár korun v hobby marketech a e-shopech.
Ratanový zahradní nábytek Arsel Ozgurdal / Shutterstock.com

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Pokud se vám ratan líbí, ale máte obavu z údržby toho přírodního, pak právě pro vás může být správnou volbou vysoce odolný nábytek z umělého ratanu, který skvěle doplní moderní bydlení.

Mýdlová voda k odstranění případných nečistot či prachu a čistá voda na opláchnutí, to je vše, co potřebujete k údržbě nábytku z umělého ratanu. I ten má z toho důvodu stále více příznivců, kteří oceňují také odolnost vůči vlivům počasí a rovněž pohodlí i jeho variabilitu.

Snídaně na kovovém zahradním stole Pinkyone / Shutterstock.com

3. Kovový nábytek

Výhody

Kovový nábytek je odolný a velmi stylový. Chcete-li na zahradě docílit romantiky ve stylu francouzských kaváren, pak se s kovovým nábytkem rozhodně nespletete.

Nevýhody

Nevýhodou kovového nábytku může být větší váha – a kvůli tomu poněkud složitější manipulace s ním. Proto v případě této volby kovový nábytek umístěte na zahradu tam, kde s ním nebudete muset příliš hýbat. Případně si pořiďte na terasu kovový nábytek s textilními výplety nebo z hliníku.

Jak pečovat o kovový zahradní nábytek?

Pokud už má speciální povrchovou úpravu, může nábytek stát na zahradě třeba celoročně. Pokud ji nemá, je lepší jej na zimu schovat. Omývat nábytek můžete navlhčeným hadříkem a teplou vodou, případně saponátem.

Do jaké zahrady se hodí kovový nábytek?

Všude tam, kde se pro něj najde romantické zákoutí. S jakými doplňky si bude rozumět? Poohlédněte se po měkkých sedácích, ozdobných květináčích se zelení, světelných LED řetězech… a vaše magické večery mohou začít.

Žena sedí na zahradním lehátku Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com

4. Dřevěný nábytek

Dřevo. Materiál, který zaujme na první pohled hřejivým, příjemným a přirozeným vzhledem, strukturou i vůní. A právě tak působí masivní zahradní nábytek. Bytelnější se skvěle hodí ke srubu či roubence. Jemnější moderní dřevěný nábytek z exotického dřeva pak poslouží také jako součást zahrady miminalistického domu.

Jak ošetřit dřevěný zahradní nábytek?

I přes odolnost vůči klimatickým vlivům je ideální i nábytek vyrobený z exotického dřeva na zimu uschovat v suchém prostředí, kde neklesnou teploty pod bod mrazu, případně jej zakrýt plachtou či k tomu určeným obalem. Alespoň jednou za sezónu by měl být rovněž napuštěn speciálním olejem, který podpoří jeho odolnost, životnost a posílí ochranu vůči UV záření a škůdcům, ale zároveň zachová krásný vzhled dřeva.

Zahradní židle z palet natřených bílou barvou XanderSt / Shutterstock.com

5. Nábytek z palet

Pokud jste kutilové a nadšenci do minimalistického stylu, skvělou variantou pro vás může být zahradní nábytek z palet. A jak na jeho výrobu? Nejprve je potřeba palety zbrousit a natřít lakem na dřevo, případně i barvou, pokud nepreferujete přírodní vzhled. Po uschnutí už stačí palety naskládat na sebe do požadovaného tvaru (např. sedačky) a sešroubovat je. Na závěr přidejte sedáky a polstry, které budou odpovídat velikosti palet a budou pohodlné.

Výhodou tohoto typu nábytku je, že může zůstat venku za každého počasí celý rok. To se ovšem netýká polstrů a polštářů, ty je nutné schovat do sucha.

  • Tip: Dejte si pozor, ať nepoužijete palety, které byly ošetřeny toxickými chemikáliemi!

Tak na čem budete letos sedět vy?

Zdroj: kupi.cz