Recepty z cibule: Křupavá cibulka, francouzská cibulačka nebo marmeláda

Cibulačka v misce ozdobená rozmarýnem a pečivem, vedle bagetka, cibule, rozmarýn a lžíce Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

Co všechno můžete připravit z cibule? Možná budete překvapeni. Dopřejte si křupavou cibulku jako ozdobnou přílohu, cibulovou marmeládu k masu i sýrovému prkénku nebo tradiční francouzskou cibulovou polévku.

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Smažená cibulka, která křupe

Milujete chuť cibule? A co teprve, když bude dokonale křupavá a budete s ní moci ozdobit jakýkoli pokrm? Skvěle se hodí k asijským nudlovým jídlům nebo třeba k drůbežím játrům. Jak ji připravit? Potřebujete:

Cibuli nakrájejte na jemné proužky. Zaprašte ji zlehka hladkou moukou se solí a smažte na rozpáleném oleji. Stačí chvíle – a máte hotovo. Tato křupavá dobrota se hodí na hrachovou či čočkovou kaši, k masům i k již zmíněným asijským pokrmům.

Kde najdete cibuli v akci?

Francouzská cibulačka

Chutná, rychlá, snadná – ocení ji nejen milovníci cibule či francouzské kuchyně. Potřebujete dostatek cibule a silný vývar. Chybět by neměl ani kvalitní sýr, bagetka či bílý chléb. Budete potřebovat:

Cibulová polévka v misce zi3000 / Shutterstock.com

Postup

Očištěnou cibuli přepulte a nakrájejte na proužky. V hrnci rozehřejte máslo s rostlinným olejem, přidejte cibuli a nasekaný česnek. Promíchaný základ přiklopte a na nízkou teplotu dál pečte do zhnědnutí – cca půl hodinu. Poté bez pokličky duste ještě 20 minut.

Jakmile se cibule začne lepit ke dnu hrnce, je čas zalít směs vývarem. Polévku přiveďte k varu a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem. Nakonec podávejte s opečeným chlebem a nastrouhaným čedarem. Dobrou chuť!

Sladká, nebo pikantní? Obojí!

Je sladká, je pikantní, je cibulová. Řeč je o marmeládě, kterou si zamilujete. Tato směs je vhodná jako dip, pomazánka nebo zkrátka pochutina. Výborná k masům, sýrům i bagetce. Jak na ni? Je to snadné!

Ingredience:

Cibulová marmeláda ve sklenici a červené cibule kolem ní minadezhda / Shutterstock.com

Postup

Rozpalte olej a přidejte na proužky nakrájenou cibuli. Pozvolna ji opékejte zhruba 20 minut. Po uplynutí doby směs cibule osolte, přidejte cukr, tymián, ocet a červené víno. Podle chuti můžete přidat také pepř – cibulovou marmeládu pak nechte vařit dalších 15 minut. A k čemu se hodí? Ke všemu, nač máte chuť. Vynikající cibulová marmeláda překvapí vaše hosty třeba na narozeninové párty.

  • Tip: Na cibulovou marmeládu, smaženou cibulku nebo asijské nudlové pokrmy se připravte s praktickou Keramickou pánví wok, kterou najdete za 399 Kč v prodejnách Albert.