Samosy jsou plněné taštičky, po kterých se v Asii mohou utlouct

Košík s taštičkami samosa a misky s chatní SachinSaini006 / Shutterstock.com

Jaké je nejpopulárnější jídlo na světě? Na takovou otázku možná není jednoznačná odpověď, ale mezi horkými kandidáty by neměly chybět samosy. Jde o jedno z nejoblíbenějších jídel v Indii, které koupíte na ulici i v každé restauraci. Jeho popularita vzrostla natolik, že dobylo Asii, Arabský poloostrov a stále častěji mu přichází na chuť i ve zbytku světa. Představíme si tento pokrm, který si dokáže snadno podmanit chuťové pohárky každého.

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Co jsou to samosy?

Samosy se rozšířily nejen díky své chuti, ale především díky jednoduchosti – je to tak levné a rychlé jídlo, že ho zvládne i člověk bez kuchařského umu. Používají se jako předkrm i výživná svačinka.

Jedná se o plněné taštičky z jednoduchého těsta. Obvykle se dělají do trojúhelníkového tvaru pyramidy, mohou mít ale i tvary kuželů, kapsiček nebo půlměsíčků, v závislosti na regionu. Obvykle se plní brambory v kombinaci s další zeleninou, i jejich obsah však může být různorodý.

Pro domácí i exotické pokrmy

Jde sice o vegetariánské jídlo, ale můžete narazit i na varianty plněné třeba mletým masem. Jelikož samosy doslova lákají k experimentování, lze je pokaždé plnit něčím jiným nebo je dělat z různých druhů těsta.

Plněné samosy a mističky s čatní viennetta / Shutterstock.com

Rozmanitý pokrm z Asie

Samosy se poprvé pravděpodobně objevily už ve středověku, kolem 9. století, a to v oblasti dnešní Střední Asie. Dnes jsou také součástí kuchyní jižní Asie, Středního východu a východní Afriky. Pokud byste cestovali po Asii, nejen v každé zemi, ale i v každém městě narazíte na různé podoby. Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenější a nejrozmanitější pokrm na světě, který je tak populární, že se každý rok 5. září slaví Světový den samosy.

Pro toto jídlo neexistuje žádná norma nebo jednotná podoba. Když si ho chcete vychutnat, můžete navštívit podnik, kde vám samosy připraví, nebo si můžete vyzkoušet některý ze stovek receptů. Může jít o zdravé i nezdravé jídlo – možné jsou kalorické smažené samosy i ty dietní, pečené z celozrnné mouky. Mohou být velké tak akorát do ruky, ale i přes celý talíř.

Máte chuť na trochu Asie?

Jak samosy připravit?

V Indii, kde jsou nejpopulárnější, se k výrobě těsta tradičně používá lokální mouka Maida, jako náhradu ovšem můžete použít i jakoukoliv jinou. Mezi další přísady těsta patří máslo, sůl a voda. Náplň je obvykle směsí vařených a nakrájených nebo rozmačkaných brambor, cibule, zeleného hrášku, čočky, zázvoru, koření a zeleného chilli.

Smažení probíhá na rostlinném oleji nebo na ghí a podávají se horké. Konzumují se společně s čatní, jogurtem nebo dalšími přísadami.

Talíř s taštičkami samosa, omáčkami a chilli papričkami asmiphotoshop / Shutterstock.com

Recept na plněné samosy

Představíme si jednoduchý recept, se kterým si samosy můžete snadno a rychle vyrobit. Těsto si můžete připravit sami, ale pokud chcete ušetřit čas, můžete použít kupované listové těsto nebo těsto na jarní závitky.

Těsto si včas připravte a nakrájejte ho na čtverce nebo obdélníky, abyste pak mohli snadno vytvarovat trojúhelníky. Na tvaru však nezáleží, může jít i o jednoduché kapsičky.

Usnadněte si vaření

Ingredience na náplň:

  • 250 g brambor
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vaječný bílek
  • 1/4 cibule nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku rozmačkaného zeleného hrášku
  • 1 lžíce kari
  • 1/2 lžičky chilli prášku
  • 1 lžička cukru
  • sůl podle chuti
  • 1 listové těsto/obaly na jarní závitky, nakrájené na 3 stejně velké obdélníkové kusy
  • olej na fritování

Postup:

  1. Oloupejte a uvařte brambory, sceďte je a nechte vychladnout. Následně je rozmačkejte.
  2. Na pánvi rozpalte olej a lehce orestujte cibuli. Přidejte k ní brambory a zelený hrášek, kari, chilli, cukr a sůl.
  3. Vařte několik minut, sundejte z pánve a nechte vychladnout. Poté naberte 1 vrchovatou čajovou lžičku náplně a položte ji na středovou část připraveného těsta.
  4. Vnější okraje těsta potřete bílkem, přeložte a vytvarujeme samosu do trojúhelníku nebo kapsičky.
  5. Stiskněte okraje a všechny rohy, abyste se ujistili, že jsou dobře utěsněny a nedochází k úniku. Totéž opakujte, dokud náplň nespotřebujete.
  6. Smažte nebo pečte samosy dozlatova při cca 180 °C. Pokud jste je smažily, nechte z nich okapat olej a položte je na papírové utěrky, aby se do nich vsákl.
  7. Podávejte ještě teplé, buď samostatně, anebo s dresingem, čatní, jogurtem či čímkoliv jiným, do čeho je můžete namáčet.