Jak dlouho se vstřebává alkohol v krvi a proč je dobré mít doma alkohol tester?

Skupina přátel si připíjí skleničkami s alkoholem Nemanja Novakovic / Shutterstock.com

Český zákon říká jasně, že před jízdou automobilem se řidič nesmí napít alkoholického nápoje. Tzv. nulová tolerance je sice přísná, ale má své důvody – v alkoholickém opojení totiž chybí potřebná pozornost i rychlé instinkty za volantem. Mít doma alkohol tester nebo znát dobu, po kterou se alkohol v krvi odbourává, se proto vyplatí.

Přečtěte si také

Rýžový olej je zdravou alternativou pro vaření, která má celou řadu výhod

Za jak dlouho vyprchá alkohol?

Možná jste to také zažili. Večer jste se zúčastnili party se svými přáteli a trochu popíjeli, na druhý den ráno se ovšem potřebujete autem dostat do práce. Půjde to, nebo byste při případné policejní kontrole ještě nadýchali trochu alkoholu, a bude proto lepší jet veřejnou dopravou?

  • Odbourávání alkoholu je závislé na množství enzymu alkoholdehydrogenázy. Ženy jej mají méně, mohou tudíž mívat také vyšší hladiny alkoholu při požití stejného počtu drinků.
Domácí Baileys
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Domácí Baileys

Domácí Baileys likér je vynikající dobrota pro dospělé, která se skvěle hodí ke svátečním příležitostem. Navíc si tento likér zvládnete hravě připravit sami a poté jím doplnit třeba slavnostně prostřenou vánoční tabuli. Radost jistě udělá i každé návštěvě nebo jako dárek vašim blízkým.

Domácí Baileys

Alkohol je vstřebáván z celého zažívacího ústrojí, a to včetně sliznice úst, jícnu i žaludku a tenkého střeva. Polovina vypitého množství se vstřebá už za 15 minut, asi za půl až jednu hodinu po požití alkoholu dosahuje koncentrace etanolu v krvi maxima.

Koncentrace alkoholu v krvi po ukončení absorpce klesá konstantní rychlostí o 0,1 až 0,2 promile za hodinu, což znamená, že u osob, které si dají alkohol příležitostně, se jeho obsah odbourává stabilní rychlostí 100 mg ethanolu/kg tělesné hmotnosti u mužů a 80 mg ethanolu/kg tělesné hmotnosti u žen za jednu hodinu.

Člověk se skleničkou v ruce podává klíče od auta druhému člověku Africa Studio / Shutterstock.com

Co ovlivňuje vstřebávání alkoholu?

Existují tabulky znázorňující, jak dlouho se odbourávají různé druhy alkoholu u mužů a žen. Podle nich je možné se řídit v případě, že člověk požil alkoholický nápoj a potřebuje znát dobu, za kterou by si už mohl sednout za volant.

Tabulky jsou však orientační, protože záleží i na dalších okolnostech, které s popíjením souvisejí – například zda člověk zároveň konzumoval i jídlo nebo jaká je jeho tělesná konstituce. Obvykle bývá pití alkoholu rozloženo do delšího časového úseku a svou významnou roli sehrává i druh nápoje. Ty, které obsahují oxid uhličitý, se vstřebávají rychleji.

Jak se zbavit kocoviny?

Proč je vám ráno po probdělé noci s přemírou drinků nevalně? Na vině je zejména dehydratace organismu, kterou má na svědomí právě alkohol. Ještě předtím, než si postavíte vodu na kávu, se však raději napijte vlažné vody s citronem. Potřebujete totiž doplnit tekutiny a káva, jak je známo, také dehydratuje. Výborný je rovněž teplý čaj s medem, který uklidňuje žaludek.

  • Na kocovinu se doporučuje i napít se kyselého láku z okurek nebo si uvařit silný masový vývar. Lák bývá obvykle ihned po ruce, je proto pohodlnější.
  • V lékárně je také možné si koupit Vyprošťovák od firmy Vitar (cena kolem 50 Kč), který obsahuje 20 tablet hydrogenuhličitanu sodného. Ten dokáže neutralizovat kyseliny v žaludku, a ulevit tak od nepříjemných pocitů. Dalším účinným pomocníkem může být Anti Ethanol 07, který seženete v lékárně za cca 200 Kč.
Žena sedí v autě, člověk stojící před autem drží alkohol tester New Africa / Shutterstock.com

Alkohol tester změří zbytkový alkohol v krvi

Na internetu jsou k dispozici webové stránky s kalkulačkami, které umějí propočítat orientační množství zbytkového alkoholu v krvi. Tím pomáhají určit čas, kdy bude hodnota nulová, a řidič tak bude moci usednout za volant. Nemusí však být vždy přesné.

Vhodnější volbou pro řidiče jsou alkohol testery. Ty existují i na jedno použití, ale rozhodně je lepší investovat peníze do kvalitního, kalibrovaného přístroje schváleného ČMI (Český metrologický institut), který hodnotu alkoholu v krvi na základě dechové zkoušky určí poměrně přesně.

  • Jistě vyjde levněji investice do alkohol testeru než pokuta za jízdu pod vlivem alkoholu – u té se sankce pohybují od 500 do 50 000 Kč včetně odebrání řidičského průkazu.
Svařené víno
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Svařené víno

Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během 15 minut.

Svařené víno

Jaký vybrat alkohol tester?

Nejčastěji narazíte na dva druhy alkohol testerů – levnější polovodičové a výkonnější elektrochemické. Pro občasné použití v domácích podmínkách zcela postačí zakoupit polovodičový přístroj.

  • Jedním z nejspolehlivějších zástupců elektrochemických alkohol testerů je model Sencor SCA BA50FC, který v akci PLANEO Elektro pořídíte za 1 379 Kč. Jedná se o kvalitní a cenově dostupný tester se samočisticím systémem, který je kompaktní a lehký. Zároveň je vybaven pamětí, takže v něm snadno naleznete dvacet posledních měření.
  • Mezi levnější pak patří alkohol tester Solight 1T07 (cena do 500 Kč), který naměřenou hodnotu také zobrazuje na LCD displeji, ale musíte počítat s větší odchylkou přesného měření.
  • Nejlevnějším alkohol testerem je jednorázový (vyjde vás okolo 50 Kč), který se dá sehnat na čerpacích stanicích. Jedná se však pouze o orientační měření a výsledky jsou nejméně přesné.

Zdroje: idnes.cz, ireceptar.cz, chytralekarna.cz