Jaký je rozdíl mezi parfémem, parfémovanou a toaletní vodou?

Víte, jaký rozdíl je ve vůních označených jako parfém, toaletní nebo kolínská voda? Canva

Některé z nich vám na kůži a oblečení vydrží i do druhého dne, jiné za pár minut necítíte. Proč je mezi vůněmi takový rozdíl? Existuje jich totiž velké množství a nemají stejné vlastnosti. Více vám napoví označení na flakónu. Jsou pro vás slova jako eau fraîche nebo niche španělská, respektive francouzská vesnice? Čtěte dál!

Přečtěte si také

Z českých obchodů mizí košíky do ruky. Byly praktické a hodily se pro malé nákupy, stěžují si spotřebitelé

Vyšší výdrž, vyšší cena

Co vlastně dělá vůni vůní? Základem jsou esenciální oleje. Ty se získávají z květin, jako jsou jasmín, růže a ylang-ylang.

U kořeněných vůní se využívají i exotické dřeviny typu cedr, santalové dřevo a myrha. Destilací se z těchto přírodních materiálů získávají vonné silice. Výsledkem je koncentrovaný vonný extrakt, ze kterého vzniká výsledná vůně.

Tím jsme celý proces značně zjednodušili, ale nechceme vás nudit chemií a fyzikou. Zásadní je, že se výsledná cena vůně odvíjí od toho, jaké množství, druh a kvalita vonných esencí je v ní použito. Jejich vyšší podíl dodá vůni intenzitu, za kterou si připlatíte.

Vonné silice pro výrobu parfémů se získávají z květin nebo exotických dřevin. Canva

Není parfém jako parfém

Pro označení eau de parfum se v češtině používá jen jednoduché parfém. Budeme-li ale doslovní, není to to samé. Vůně s názvem parfum nebo také extrait jsou ty nejkoncentrovanější. Obsahují 15 až 40 % vonných složek a jejich konzistence bývá hustší. Takové vůně se neprodávají ve flakónech s rozprašovači, k jejich použití je určené malé kapátko, kterým vůni nanesete na kůži.

Takto exkluzivní zboží však bývá problém sehnat a v parfumeriích na něj nenarazíte vůbec. Pokud si chcete dopřát kvalitní vůni s dlouhou výdrží, zvolte již zmíněnou eau de parfum, tedy parfémovanou vodu. Tyto vůně obsahují 8 až 15 % vonných složek a jsou běžně dostupné v obchodech a parfumeriích.

Toaletní vodu, nebo kolínskou?

Intenzivnější parfémy jsou vhodné hlavně na večer, proto nechcete-li po cestě do práce vůní omámit spolucestující v autobuse, zvolte toaletní vodu s označením eau de toilette. Zde se procento vonných silic snižuje na 4 až 8 %, a tak je možné tyto voňavky zakoupit za nižší cenu.

Lehkou a nevtíravou vůni nabízí také eau de cologne, česky kolínská voda. V té jsou vonné látky zastoupeny jen 3 až 5 % a je jí možné navonět i vlasy nebo oblečení. Kolínskou vodu má většina lidí spojenou jen s pánskou kosmetikou, na trhu však najdete i unisex verze, které mohou používat také dámy.

Není vůně jako vůně. Canva

Jemná eau fraîche

Jak už samotný název vypovídá, na konci škály stojí čerstvá a lehká vůně, obsahující jen 1 až 3 % vonných silic. Na rozdíl od parfémovaných a toaletních vod je vhodná k aplikaci na oblečení. Eau fraîche sice nevydrží vonět příliš dlouho, ale díky nižší ceně je i tak velmi oblíbená. Často si ji zákazníci pořizují v horkých letních měsících, kdy slouží i jako příjemné osvěžení. Stejnou službu udělá také tělový sprej, který v sobě obsahuje přibližně stejné procento vonných silic a v obchodech ho můžete vidět pod anglickými názvy body mist, body spray nebo body splash.

Niche vůně jsou jedinečné

V poslední době se čím dál tím častěji na trhu objevují i tzv. niche vůně, které představují něco extra. Jdou mimo hlavní proud, nesnaží se zalíbit davům, a tak si je buď zamilujete, nebo je naopak nemůžete vystát. Firmy vyrábějící niche parfémy se nebojí kombinovat nezvyklé ingredience, jako je střelný prach nebo absinth se vzácnými květinami. U těchto druhů parfémů se často stírá rozdíl mezi pánskou a dámskou vůní a zákazník má větší volnost ve výběru. Pokud tedy toužíte po originalitě, niche by se mělo stát součástí vašeho slovníku.