Vyžeňte nezvané hmyzí hosty z domova. Poradíme vám, jak na ně!

Některé esenciální oleje úspěšně odpuzují hmyz. Co třeba eukalyptus? Canva

Hmyz dokáže v domácnosti pěkně potrápit. Pokud se jej štítíte, nebo ho prostě nechcete vídat u sebe doma, budou se vám hodit preventivní tipy, jak návštěvám malých cestovatelů předejít, případně se jich úplně zbavit.

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Ať mouchy nemají šanci

Krok číslo jedna, jak jejich návštěvám předejít, je jednoduchý – stačí vybavit okna sítěmi proti hmyzu. Pokud je však nemáte a nehodláte pořizovat, bude se vám hodit ještě pár dalších rad.

Použít můžete přírodní, repelentní vonné tyčinky, a pokud dáváte přednost bylinkám, umístěte na okna citronovou trávu, rozmarýn, libeček, mátu, levanduli a bazalku. A jak správně tušíte, bylinky zaženou nejen mouchy, ale i komáry.

Tip: Proti mouchám můžete použít samotný hřebíček. Koření vsypte do vody a misku s ní položte na parapet. Vodu dolévejte, aby miska nevyschla. Odpudíte mouchy a vosy.

Dejte sbohem komárům

Přítomnost komárů není nic, co byste doma chtěli, že? A právě proto je dobré zakročit už preventivně. Existují chemické repelenty, ale vsadit můžete také na osvědčenou přírodu, zejména, pokud máte doma malé děti a domácí mazlíčky.

Pěstujte na oknech voňavou levanduli, kterou komáři nemají rádi, navíc se vám bude skvěle spát. Kromě levandule pomáhají také další bylinky – třeba citronella, kterou použijete například ve formě esenciálního oleje. Zapalte si svíčku do aroma lampy a můžete mít okna dokořán. Fungují také vykuřovadla, takové dřevo palo santo stačí zapálit a nechat doutnat, samozřejmě vždy pod dozorem. Krásně voní a odpuzuje hmyz.

Bojíte se pavouků?

Fobie z pavouků je poměrně častou záležitostí – a není nic příjemného nějakého toho nohatého návštěvníka potkat doma. Můžete s nimi zatočit pomocí několika různých triků.

Podle našich babiček pomáhají kaštany – jejich vzhled a aroma prý pavouky odpuzují. Kaštany nasbírané na podzim stačí umístit na parapety a všude tam, kudy se mohou dostat dovnitř.

Odborníci zase doporučují eukalyptus. Můžete jej opět pěstovat jako bylinku a použít lze také esenciální olej. Pravidelně ho přidávejte do vody na vytírání a domácnost tak provoňte.

Existuje také razantnější varianta. Insekticidní postřik, který lze použít v domácnosti i exteriéru. Ten by měl místo chránit několik měsíců, hmyz při kontaktu hyne. Vyhněte se při jeho aplikaci potravinám a nádobí, v kuchyni tedy opatrně.

Eukalyptus pavoukům nevoní. Canva

Pozor na vosy

I na vosy fungují bylinky. Eukalyptus, máta peprná a citronella. Aromatické rostliny tak zatočí hned s několika druhy hmyzu.

Kromě nich zakoupíte i chemické repelenty, ale na vosy funguje i obyčejný ocet. Potřete jím práh u dveří a parapety a vosy vám dají pokoj. Ocet rovněž můžete nalít do menších misek, které necháte stát.

Proti vosám snadno vytvoříte také past z PET lahve. Tu stačí rozříznout na dvě části. Hrdlo bez víčka umístěte dovnitř vzhůru nohama a vlijte pivo nebo vodu s ovocným sirupem. Lahev můžete pověsit na strom nebo ji umístit do blízkosti stolování.

Rozlučte se s octomilkami

Podobně jako na vosy si snadno vyrobíte past na octomilky. PET lahev rozřízněte a opatřete folií, případně alobalem s dírkami. Dovnitř dejte džus nebo ovocný sirup. Mušky se dostanou dovnitř, ale ne ven. Nebo do misky vlijte trochu piva, malé mušky se rychle slétnou na hostinu a vy je pak jednoduše vysajete vysavačem.

A nejlepší prevence? Pravidelně uklízejte a vynášejte koš a především zbytky – jedině tak octomilky nenalákáte a nebudete se jich muset zbavovat. A když už vás navštíví? Jednoduché pastičky koupíte také v drogerii.

Na shledanou, mravenci

Dalšími návštěvníky u vás doma mohou být pilní, ale nevítaní mravenci. Také jejich stezkám zabráníte bylinkami – vyzkoušejte mátu nebo řebříček. Pomáhá také pepř i pár kapek octa či citronu, jejich aroma je příliš neláká, proto se jim rádi vyhnou.

Voňavé překážky pokládejte ke vstupu mravenčí stezky do domu. Jako prevenci můžete použít i mravenčí návnady, které pořídíte v drogerii. Poslední možností je sprej proti mravencům a bude po trápení. Opět však platí – pozor na potraviny, děti a domácí mazlíčky. Aplikujte vždy opatrně a podle pokynů výrobce.