Jak se slaví Vánoce ve světě? Někde jedí housenky, jinde straší vánoční kočkou

Usměvavá žena sedí u stromečku a drží vánoční dárek Canva

I když se může mezi jednotlivými rodinami lišit třeba složení bramborového salátu na štědrovečerním stole, většina z nás prožívá Vánoce podobným způsobem. Dárky po večeři pod stromkem, cukroví, pohádky... Na jiných místech však vypadá vánoční pohoda mnohdy velmi odlišně.

Přečtěte si také

Tesco končí s nonstop otevírací dobou. V noci už v tomto řetězci nenakoupíte

Buď hodná, jinak tě sežere kočka

České děti vědí, že pokud budou příliš zlobit, hrozí jim cesta do pekla v čertově pytli. O podobné pomocníky, kteří se postarají o ty méně hodné děti, není nouze ani v jiných zemích. Ten nejoriginálnější se ale možná nachází na ledovém Islandu.

Jólakötturinn (zkuste vyslovit třikrát rychle za sebou) je vánoční kočka velká jako dům, která si o svátcích přijde pro všechny lenochy. Pokud jste do Vánoc stihli zvládnout všechnu svoji práci, nemusíte se jí bát a jako odměnu na Islandu dostanete teplé oblečení. V opačném případě vás ale vánoční kočka dostihne a schramstne.

Tato tradice tedy podporuje činorodost, správné oblékání v zimě a zcela odpovídá zkušenosti většiny majitelů koček (v podstatě se jedná o malého čerta bez rohů).

Vánoční okurka

Vánoční ozdoby na stromečku mají nejrůznější podoby, u nás by ale zřejmě nikoho nenapadlo na sváteční jehličnan strkat zavařenou okurku. Pro naše sousedy v Německu se však jedná o nejoblíbenější součást celé výzdoby. Pro upřesnění, okurka je to ve skutečnosti skleněná a jedná se o poslední ornament, který se na stromeček umístí do pozice, kde ho není snadné okamžitě najít.

Dítě, které okurku odhalí jako první, buď dostane jeden dárek navíc (což určitě přispívá k celkové pohodě mezi sourozenci), nebo může začít rozbalovat dárky jako první. Pro dospělého znamená nalezení vánoční okurky štěstí v příštím roce.

Barevné vánoční koule a mezi nimi zářivě zelená ozdoba kyselé okurky Canva

Bruslení trochu jinak

Hlavní město Venezuely Caracas je bohužel známé především násilím mezi gangy a nestabilní politickou situací. Neznamená to ale, že by se tomuto kousku světa vyhýbalo vánoční veselí.

Protože v období kolem Vánoc u nás často již mrzne, není bruslení o svátcích žádný zvláštní úkaz. V Caracasu však lidé na ranní vánoční mši míří na kolečkových bruslích, což už rozhodně běžné není. Tato tradice je tak oblíbená, že se kvůli ní na Vánoce omezuje doprava na silnicích, aby měli vánoční bruslaři volný průjezd.

Dobrými kyselými okurkami se možná přiblížíte německé tradici

Místo kapra housenky

Ne každý miluje všechna tradiční jídla. Není neobvyklé nahradit na štědrovečerní tabuli kapra lososem nebo řízkem. Lidé v Jihoafrické republice mají ale ještě mnohem odlišnější chutě. Typickou vánoční dobrotou jsou smažené housenky a jiné druhy hmyzu. Jak se sluší a patří, housenky nejsou jenom hozené do friťáku, ale také ozdobené typickými vánočními barvami. Proti gustu...

Japonsko má podobně zvláštní, i když o něco přijatelnější verzi vánočního pokrmu v podobě smaženého kuřete, specificky od jedné nejmenované společnosti začínající na písmeno K a končící na písmeno C.

Santa Claus nese tři velké dárky položené na sobě, v pozadí krb a vánoční strom Canva

Skřítci a čarodějnice

V českých domácnostech probíhá boj mezi tradičním dodavatelem dárků Ježíškem a Santa Clausem, který se objevuje ve velkém množství filmů či pořadů původem z USA. Uznejme, že stařík s kouzelnými sáněmi je logicky o něco agilnější než miminko v plínce.

Jinde ale dárky děti dostávají i z mnohem zajímavějších zdrojů. Ve skandinávských zemích i ve slunné Itálii roznáší radost klasická čarodějnice na koštěti, zatímco na Islandu dárky přicházejí od týmu skřítků. Bez magie se prostě Vánoce neobejdou nikde.