Jak vyčistit tenisky, aby byly zase jako nové? Pomůže pračka, když víte, jak na to

Bílé tenisky v sáčku se dávají do pračky New Africa / Shutterstock.com

S čištěním bot je to vždy komplikované. Buď jde o materiál, který nesmíte namočit, nebo hrozí, že se rozlepí. Jenže co se zabahněnou teniskou? Na tohle je kartáček krátký! Podívejte se na naše rady a tipy, jak správně vyčistit boty, aby přežily bez úhony.

Přečtěte si také

Zapomeňte na chemii: 10 přírodních triků, jak vyhnat hmyz z vašeho domova

Pozor na materiál

Základním měřítkem, které rozhoduje o způsobu očisty obuvi, je použitý materiál. Je jasné, že koženou botu nehodíte do pračky. Stejně tak jemnou látku nebudete drhnout kartáčkem. Co si tedy s daným materiálem počít?

Kecky zvládnou krátkou koupel

Tenisky není problém vyprat v pračce, ale pozor. Jde o boty lepené, a těm vysoké teploty škodí. Rychle se pak rozlepují a podrážka deformuje. Také se vyhněte drhnutí kartáčkem, který poškodí vlákna obuvi.

Jak vyprat tenisky v pračce?

  1. Před vložením do pračky odstraňte z tenisek bahno, trávu a jiné hrubé nečistoty pomocí kartáče nebo hadříku.
  2. Vyjměte vnitřní vložky a tkaničky z tenisek. Vložky a tkaničky perte zvlášť ručně nebo v síťce na jemné prádlo, aby se zamezilo jejich zamotání.
  3. Tenisky vložte do pračky společně s několika ručníky, které pomohou absorbovat vodu a zabránit poškození pračky. Perte max. 2–3 páry najednou.
  4. Použijte jemný tekutý prací prostředek a přidejte ho přímo do bubnu pračky. Nepoužívejte aviváž.
  5. Zvolte program na jemné prádlo nebo sportovní oblečení a studenou vodu. Vyvarujte se ždímání na vysoké otáčky.
  6. Boty můžete nechat uschnout na čerstvém vzduchu nebo i na sluníčku. Bílé tenisky však radši na slunce nedávejte, mohly by zežloutnout. V zimních měsících neuškodí ani radiátor, ovšem opět dejte pozor na teplotu a zvolte raději nižší.
  • Tip: Na bílou podrážku vezměte gumu a prostě nečistoty vygumujte. Osvědčená je i nano houbička, která dokáže podrážku krásně vybělit.
Bílé tenisky se čistí kartáčkem Yuriy Golub / Shutterstock.com

Jak vyčistit kožené polobotky nebo tenisky?

Možná jste si zablátili koženou botu. Tady s čištěním opravdu opatrně! Kůže je na jakékoliv teplotní či vlhkostní výkyvy velmi citlivá a špatné zacházení mívá tragické následky. Většinou už pak botu nezachráníte.

Jak na to?

  1. Pomocí kartáče nebo hadříku odstraňte z bot prach, bláto a jiné nečistoty. Kartáčujte jemně, abyste nepoškrábali kůži.
  2. Připravte si čisticí roztok. V misce smíchejte stejné množství vody a bílého octa. Místo octa můžete použít i speciální čistič na kůži.
  3. Namočte měkký hadřík do roztoku a dobře vyždímejte. Otřete jím celý povrch bot, abyste odstranili špínu a mastnotu. Dávejte pozor, abyste boty příliš nenamočili.
  4. Mokrou kůži nechte uschnout při pokojové teplotě. Botu ještě předtím vycpěte novinami, které pohltí přebytečnou vlhkost.
  5. Po absolutním zaschnutí boty ji lehce vykartáčujte. To se týká zejména broušené kůže. Hladkou kůži otřete vlhkým hadříkem.
  6. Obuv ošetřete speciálními přípravky, které kůži změkčují, a nakonec botu naimpregnujte, aby byla odolnější vůči vodě.

Co se sandály?

Kožené sandály opět musíte impregnovat a pečlivě ošetřovat, nejdřív je ale očistěte kartáčkem. Plátěné vyperete v pračce na nízkou teplotu. Jenže co s dámskými sandály z koženky? V pračce se rozlepí, kartáček je poškodí… Nejspolehlivější metodou je vlhký hadřík, který odstraní nečistoty a prach.

Tady je několik tipů, jak vyčistit sandály v závislosti na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny:

  • Pokud jsou sandály pokryty hlínou nebo blátem, vezměte je ven a použijte kartáč s tuhými štětinami k odstranění velkých kusů nečistot. Vydrhněte jak vrchní část bot, tak podrážku.
  • Látkové a plátěné sandály vydrhněte směsí jedlé sody a vody. Smíchejte stejné díly jedlé sody a vody v malé nádobě, až vznikne pasta. Starým zubním kartáčkem naberte směs a vydrhněte sandál. Pastu opláchněte studenou vodou a starým ručníkem odsajte přebytečnou tekutinu.
  • Kožené sandály otřete octem a vodou. Namočte houbičku do směsi vody a bílého vinného octa v poměru 1:1 a použijte ji k vydrhnutí vnější strany kožených sandálů. Tím se odstraní povrchová špína, aniž by se poškodila kůže. Po uschnutí naneste na sandály prostředek na ošetření kůže, aby zůstaly v top stavu.
  • Na semišové sandály použijte líh a jemný brusný papír. Odolné skvrny lze odstranit vatovým tamponem namočeným v lihu. Lehce obruste semiš jemným brusným papírem, abyste odstranili špínu. Dávejte pozor, abyste neobrousili všechen semiš – lehké přeleštění postačí.
  • Gumové žabky vložte do pračky. Gumové žabky lze vyprat najednou a s minimálním úsilím. Nastavte pračku na jemný program a použijte studenou vodu. Přidejte čtvrtinu množství pracího prostředku, které běžně používáte, spolu s 1⁄4 šálkem (59 ml) bílého vinného octa k odstranění zápachu. Spusťte cyklus jako obvykle.
Žena vytahuje vlhčený ubrousek z balení Adam Radosavljevic / Shutterstock.com

Vlhčené ubrousky na boty

Chcete mít své boty vždy čisté a nablýskané, aniž byste museli trávit hodiny jejich údržbou? Pořiďte si balíček vlhčených ubrousků speciálně určených na čištění obuvi. Tyto ubrousky seženete v drogeriích, supermarketech nebo prodejnách s obuví.

Jejich použití je velmi snadné – kdykoli přijdete domů a všimnete si na botách špíny, jednoduše je přetřete vlhčeným ubrouskem. Díky tomu zaschlá špína nebude mít šanci se na povrchu boty usadit a půjde vždy snadněji odstranit. Navíc ubrousky často obsahují i leštící složky, takže vaše boty budou nejen čisté, ale i krásně lesklé.

  • Tip: Vlhčené ubrousky na boty oceníte zvláště v případě, kdy se vracíte z procházky deštivým počasím nebo jste šlápli do bláta. Okamžité očištění zabrání zašpinění podlahy a ušetří vám čas i práci s pozdějším zdlouhavým čištěním. Mějte proto balíček vlhčených ubrousků vždy po ruce v botníku nebo předsíni.

Zdroj: Kupi