Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

v popředí jsou potravinové doplňky, v pozadí sedící žena Milan Ilic Photographer / Shutterstock.com

Při nákupu doplňků stravy na podporu kloubů pro své blízké nebo pro sebe byste měli věnovat zvýšenou pozornost výběru značky. Nedávné testování Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalilo, že z 12 testovaných produktů určených na kloubní výživu nevyhověla polovina kvůli nesrovnalostem v deklarovaném složení. Výrobky klamaly o množství obsažených účinných látek, uvádějíce vyšší hodnoty, než reálně obsahovaly. Je tedy důležité pečlivě vybírat a nevěřit slepě všemu, co je napsáno na obalu.

Přečtěte si také

Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Ve výběru doplňků hraje roli složení, ale i reklama

Výběr správných doplňků stravy, zejména těch určených k posílení kloubů a zlepšení funkce pohybového aparátu, je klíčový. Trh je zaplaven množstvím produktů, avšak historie ukázala, že někteří výrobci nehráli fér a svým produktům přisuzovali nepravdivé množství účinných látek, což má přímý vliv na klouby a pojivovou tkáň. To může vést k zavádění spotřebitelů, kteří se spoléhají na informace uvedené na obalech při svém rozhodování.

Dostupné doplňky stravy se liší nejen svým složením, ale také formou, způsobem podávání a cenou. Spotřebitelé obvykle volí produkty na základě uváděných složek a očekávaných přínosů pro zdraví. Důležitou roli při tomto výběru hraje také cílená reklama, jak podotýká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva ve svém prohlášení k testování těchto produktů. Tento přístup zdůrazňuje význam pečlivého výběru a informovanosti spotřebitelů při nákupu doplňků stravy.

Žena se drží za zápěstí Doucefleur / Shutterstock.com

Kontrola doplňků stravy odhalila, že polovina z testovaných výrobků neodpovídala svým deklarovaným složením. Během inspekce bylo vybráno 12 vzorků, které následně prošly důkladným laboratorním hodnocením. Zjištění ukázala, že šest z těchto produktů neplnilo kritéria stanovená právními normami. Důvodem byl nižší obsah klíčových složek, jako jsou chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, kolagen a vitamíny, než bylo uvedeno na etiketě.

Které kloubní výživy nevyhověly?

Některé doplňky stravy určené pro podporu zdraví kloubů neodpovídaly údajům uvedeným na jejich obalech v kontrole kvality. Níže jsou uvedeny konkrétní případy, kdy bylo zjištěno, že reálný obsah účinných látek byl nižší než deklarovaný:

  • U tablet ORTHO HELP Complete od výrobce MedicProgress byl zjištěn nižší obsah chondroitin sulfátu, než bylo deklarováno.
  • Tablety ARTHROCANN KOLAGEN FORTE VITAMIN KOMPLEX+ od Annabis obsahovaly méně vitamínu D, než bylo uvedeno.
  • Tekutý doplněk stravy RIVA-FLEX od Roxia Pharma měl nižší obsah glukosamin sulfátu, než bylo uvedeno na obalu.
  • U ATLET ProDRINK tekutého doplňku stravy od firmy Bioveta byl zjištěn nižší obsah vitamínu C (kyseliny askorbové), než bylo deklarováno.
  • Tablety Flextor klouby od ADVANCE nutraceutics obsahovaly podstatně méně chondroitin sulfátu, než deklaroval výrobce.
  • Kapsle KLOUBIN od Green Farm Laboratories obsahovaly méně vitamínu D, chondroitin sulfátu a glukosamin sulfátu, než bylo uváděno na obalu.

Spotřebitelé by měli být opatrní a důkladně si ověřovat informace o produktech, zejména ty, které se týkají jejich zdraví a pohody. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.

Muž se drží za bolavý kloub PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

U kloubní výživy dochází ke klamání často

S kontrolovanými osobami zahájí potravinářská inspekce správní řízení o uložení pokuty. „Při stejně zaměřené kontrolní akci v roce 2021 laboratorní hodnocení potvrdilo nevyhovující parametry u sedmi z 10 odebraných vzorků. Z důvodu opakovaně neuspokojivých výsledků budou kontrolní akce v daném segmentu pokračovat i v budoucnu,“ doplnil Kopřiva.

Kloubní výživy, které naopak testem prošly

Pro doplnění je třeba zmínit, že ostatních šest testovaných vzorků splnilo požadavky na deklarované složení a úspěšně prošlo kontrolou inspektorů.

Jedná se o doplňky stravy a produkty zaměřené na podporu zdraví kloubů následujících značek:

  • GELOREN ACTIVE, želé s pomerančovou příchutí
  • EXTRIFIT ELASTOR v kapslích
  • ARTHRONA 1000-C v tabletách
  • GS Condro Diamant, rovněž v tabletách
  • Profi Chondro KLOUBKY+KOSTI, tablety
  • Czech Virus JOINT MAX ULTIMATE BLEND, rozpustný prášek s tropickou příchutí

S prvními teplými dny roste zájem o kloubní výživy

Na jaře, kdy se venkovní teploty zvyšují, začíná mnoho lidí intenzivně sportovat a aktivně tráví volný čas. Tento nárůst fyzické aktivity vede k zvýšené poptávce po produktech pro podporu zdraví kloubů, což znamená, že prodej kloubní výživy v těchto měsících výrazně vzrůstá. Je to dáno snahou sportovců i rekreačních pohybových nadšenců minimalizovat riziko zranění, urychlit regeneraci a maximalizovat výkon. Lidé jsou si stále více vědomi důležitosti prevence a udržení kloubů v dobrém stavu, což je motivuje k investici do kvalitní kloubní výživy.

Zdroj: SZPI, Potraviny na pranýři, Kupi